FENT CAMÍ

Una visita a la cova de na Bernarda

Una ruta tranquil·la, agradable i amb vistes a la mar entre el port del Canonge i el pas del Cavall

Es comença la ruta caminant per la carretera d’Esporles en direcció a Banyalbufar, al coll del Vent, prop de la possessió de Son Valentí. El camí passa entre antigues marjades de la coma Roja. Es recorre un ombrívol alzinar en el qual es veuen barraques i rotlos de sitges de carboners. Els excursionistes creuaran el torrent de Son Coll i deixaran a la dreta el camí dels Pescadors, fins a arribar al port del Canonge. L’excursió continua fins que es veuen les runes de la Taulera. Cal travessar-les per arribar a cala Gata. Es creua la Torrentera i la platja de còdols de Son Bunyola i, tot d’una, s’assoleix el camí de Baix de Son Bunyola, promogut a les acaballes del segle XIX.

Vistes panoràmiques

La panoràmica fins a la Foradada es difumina i s’allunya. Platja del Carregador, la Pedrera, punta del Carregador de les Garroves, port del Canonge, marines de Valldemossa i Deià. El port del Canonge és un lloc en què hom pot gaudir de les vistes de totes aquestes zones citades.

El camí passa prop de la ben cuidada terra de la possessió de Son Bunyola, situada entre Son Balaguer i el coll de la Bastida. Cal deixar l’asfalt d’una nova pista que surt a la carretera C-710 de Banyalbufar i que aprofita una part del traçat del camí de Baix. El rètol indica el camí cap a Banyalbufar. El camí de la Volta del General passa per l’estret, on la paret rocosa fou retallada per donar pas. Cal deixar el camí de Baix per un senderó fitat que baixa a la mar. Després, s’ha de sortir del pinar i continuar el camí per les roques de la costa. S’ha d’anar alerta a causa de la inestabilitat del terreny. Després de superar els diferents obstacles que deixa la costa, el caminant arribarà a la cova de na Bernarda. La roca de les parets presenten també una forma i un relleu poc vistos, segurament polides per l’acció erosiva de les onades. Segurament en una altra època o era, la cova es trobava sota el nivell de la mar. Des de la tenassa de la cova s’observen perfectament la punta o bec de l’Àguila i el racó del Mollet, on encara resten ganxos emprats en la recuperació de ferro del veler que embarrancà. De la mar sobresurt l’escull del Barco.

Na Bernarda

El de na Bernarda segurament és un neotopònim atribuïble als pescadors de la contrada, ja que en els mapes antics no hi figura. A la paret d’un costat de la cova es poden observar fàcilment les tomàtigues de mar o tomàtigues marines, les Actinia equina.

La talaia Vella (a una altitud de 868 metres) domina la costa, és el punt més alt i des de la cova es pot apreciar molt fàcilment.

A un centenar de metres de la cova de na Bernarda s’obre un altre coval, anomenat cova del Galeró, que és un possible antic secret de contraban. Aquest tram de costa està format per dipòsits de plana submarina (estructures de deformació en el Miocè inferior). Després de passar pel secret del Cavall , el tirany enllaça amb el camí des pla del Cavall, un sender que es pot recórrer amb una còmoda caminada i que transcorre paral·lel al camí de Baix.

El final de la ruta

Un portell amb una barrera marcarà el final del camí. L’excursió acaba a la carretera on normalment es deixen els vehicles, des d’on s’obté una bella vista de Banyalbufar i les seves característiques marjades. En temps dels moros s’anomenava Bany-al-bahar.

EDICIÓ PAPER 24/08/2019

Consultar aquesta edició en PDF