Barça
Esports 28/06/2022

Les propostes de Víctor Font per reformar els estatuts del Barça

El candidat a les últimes eleccions al Barça critica "l'absència d'un pla" en la gestió de Joan Laporta

3 min
Víctor Font trenca el seu silenci

BarcelonaVíctor Font ha trencat el seu silenci aquest dimarts al Centre Civic Can Déu, el mateix espai on fa tres anys va presentar 5.000 signatures per impulsar el vot electrònic. El candidat de Sí al Futur en les passades eleccions a la presidència del Barça ha explicat que durant el darrer any i mig, des que es van celebrar els comicis, ha rebut diverses peticions de socis perquè expressés el seu parer. Font diu que torna a escena amb la voluntat, després de ser votat per 16.679 socis (un 30% dels vots), "d'ajudar el club". En aquest sentit, l'empresari català ha explicat que ha intentat bastir ponts amb el govern de Joan Laporta i que van tenir una reunió, a la qual no va assistir el president executiu blaugrana sinó la vicepresidenta Elena Fort. L’objectiu de la trobada, que va ser fa dues setmanes, era aportar les seves propostes en el procés de reforma dels estatuts que ha obert el Barça.

Font ha comparegut per explicar quins punts considera que caldria canviar, amb un procés de reforma estatutària "transparent, amb consens i que es treballi durant tot el temps que faci falta". Primer, ha defensat estipular un codi de transparència: "No es poden demanar actes de fe als socis sense explicar-los bé què estan votant", ha dit amb relació a les últimes votacions organitzades pel club. Com a segon punt a reforçar, Font ha parlat del model de propietat, i ha demanat que els estatuts garanteixin que el club seguirà en mans dels socis. "No tinc cap dubte que el club vol mantenir el model de propietat, però la falta de transparència ens pot fer veure que hi ha certs riscos".

El candidat a les últimes eleccions a la presidència blaugrana també ha defensat que per abordar aquesta reforma dels estatuts l'haurien de poder votar tots els socis. I, per facilitar-ho, ha insistit en implantar el vot electrònic. "En les últimes assemblees ja s'ha fet així amb els compromissaris, però no se'ns han explicat les garanties tècniques", ha recordat.

L'empresari de Granollers també ha demanat fomentar la participació en les assemblees fent-les "híbrides (presencials i telemàtiques)". I reformar les comissions, "no amb amics de la junta, sinó amb personalitats independents". I, per acabar, Font ha defensat que s'han d'estipular uns mínims per ser candidat a la presidència al Barça, a més a més de la recuperació d'una certa quantitat dels avals i tornar a estipular un límit d'endeutament.

"El club ens ha admès errors"

Sobre els primers setze mesos de mandat de Joan Laporta, Font ha lamentat que el mandatari culer no apliqués un pla de xoc per començar a revertir la situació del club ja "en els primers 100 dies". "Van tancar amb gairebé 500 milions de números vermells el curs 2020-21, inflant les pèrdues, com amb la depreciació de jugadors i tot el que això ha suposat amb les dificultats amb el fair play. Si prens aquesta mesura no pots anar dient a la gent que fitxaràs Haaland, has de ser sincer i explicar que hauràs d'estar dos anys gairebé sense poder fitxar", ha sentenciat. "El club ens ha admès que s'han equivocat amb alguns aprovisionaments –ha seguit–. En canvi, en el pla que nosaltres vam presentar abans de les eleccions explicàvem com rebaixar-les per sota dels 200 milions", ha dit el vallesà. "Hauríem activat molt abans socis comercials per tenir oxigen amb el fair play i, poder, entre altres coses, renovar Leo Messi", ha insistit Font, que també ha dit que Xavi hauria d'haver arribat al Barça "com més aviat millor".

En la mateixa línia, Font ha definit la gestió de Laporta com a "improvisada" i "curtterminista". "Ha hagut de demanar als socis llum verda per coses que no poden explicar, no perquè no volguessin sinó perquè no tenien els deures fets", ha afegit, recordant que no hi va haver mala fe sinó "improvisació constant". Finalment, Font també ha qüestionat la primera palanca que el president blaugrana està a punt d'aplicar: la venda del 10% dels drets televisius durant 25 anys a canvi de 205 milions d'euros. "Vendre un percentatge dels drets televisius és com una hipoteca", ha dit.

stats