BÀSQUET : LLIGA ACB
Esports 10/04/2011

Sense velocitat, el Regal Barça agonitza

àlex Gozalbo
3 min
Joe Ingles i Pablo Prigioni lluiten per una pilota durant el partit d'ahir al vespre a Madrid.

El bàsquet i l'atletisme tenen poques coses a veure, però si el Regal Barça no pot córrer ho passa malament. Tant que ha perdut cinc dels últims sis partits i ara, després de dominar Europa, sembla només un bon equip. Batible. Els entrenadors rivals han trobat la manera d'humanitzar-lo i li disputen els partits. Ja ningú li parla al conjunt de Xavi Pascual de vostè i tothom el tuteja.

L'exemple més clar és el del Reial Madrid. Fa tan sols unes setmanes no va poder competir amb el Regal Barça a la final de la Copa del Rei i aquella derrota, l'onzena en els últims dotze enfrontaments directes, va obrir una crisi al club blanc que va acabar amb la dimissió d'Ettore Messina. Ahir, en canvi, l'equip blanc es va atrevir amb el blaugrana, el va arrossegar a la pròrroga i el va empènyer després a la derrota (77-72).

El Reial Madrid, com han fet altres dels darrers rivals del Regal Barça, especialment el Panathinaikòs, va impedir que el conjunt català tragués avantatge de la seva transició ofensiva i el va obligar a jugar en estàtic. Cinc contra cinc aquest equip té problemes.

Com ho fan?

El Regal Barça de la temporada passada i de bona part d'aquesta generava molts punts gràcies al desequilibri que produïa en els primers segons de cada atac. No eren necessàriament cistelles fàcils (safates) sinó llançaments que arribaven gràcies als desajustos defensius que aconseguia crear en els primers segons de tenir la pilota, moltes vegades després d'un simple bloqueig directe que arribava en superioritat.

Aquestes situacions en velocitat arribaven sempre després de dues accions concretes: domini del rebot defensiu i pèrdua de pilota del rival. Totes dues causades per una bona defensa.

Els rivals han començat a renunciar a atacar el rebot ofensiu amb tres jugadors i han dedicat esforços a millorar la transició defensiva. Quan el Regal Barça recupera la pilota té fins a tres problemes: no hi ha jugadors desmarcats per davant, no hi ha carrils lliures al mig de la pista per conduir l'atac i el primer jugador que toca la pilota no té espai per sortir botant amb velocitat. L'equip inverteix uns segons a buscar alguna triangulació i, quan arriba a la línia de tres punts del rival, ja és tard. Cinc contra cinc.

L'absència (metafòrica contra el Panathinaikòs i literal contra el Bizkaia Bilbao Basket i ahir al vespre) de Joan Carles Navarro empitjora les coses. Sense ell, tan sols Roger Grimau, que ahir va forçar fins a vuit faltes personals, surt en velocitat.

L'equip, a més, es troba orfe de referències ofensives quan ataca en joc posicional, més encara ara que Alan Anderson es mostra més irregular que mai. Hi ha pocs jugadors amb més fonaments que ell per a l'un contra un, però també pocs que entenguin pitjor el que està passant entre les dues línies separades per 28 metres. Tan aviat encadena tres cistelles consecutives com es discuteix amb un rival o perd una possessió darrere d'una altra. És una muntanya russa de la qual els seus companys comencen a no refiar-se'n.

Jaka Lakovic és d'aquells que no té por a mirar cistella, però ahir va necessitar aixecar-se sis vegades per anotar un triple, i els bases (Ricky Rubio i Víctor Sada) no passen pel seu millor moment.

I així, costa anotar. Ahir Joe Ingles va protagonitzar un últim quart interessant i Kosta Perovic va recuperar el protagonisme perdut, però l'equip no sap a qui agafar-se quan la pilota crema. Mentre el Reial Madrid repetia una i una altra vegada un bloqueig central de Pablo Prigioni i Ante Tomic per iniciar els seus atacs, el Regal Barça va anar improvisant solucions poc habituals, enviant la pilota a jugadors gens acostumats a decidir.

"El meu equip està sortint d'una situació complicada", diu Xavi Pascual, qui busca des de fa dies noves solucions per recuperar la velocitat que ha caracteritzat el joc del Regal Barça des que ell va arribar a la banqueta. "No podem regalar tantes pilotes", afegeix Joan Creus, sempre atent al que passa a la pista.

I ara què?

La situació en què es troba el Regal Barça a l'ACB fa més por psicològicament que numèricament. L'equip de Xavi Pascual, que empata a victòries amb el Reial Madrid, segueix líder, quan tan sols falten cinc partits. A l'equip li queda enfrontar-se a Blancos de Rueda Valladolid, DKV Joventut, Lagun Aro GBC, Meridiano Alacant i Unicaja en la recta final de la temporada regular. Si guanya els cinc encontres, acudirà al play-off amb el factor camp garantit. Si en perd algun, haurà de donar un cop d'ull a la fiabilitat del conjunt que entrena Lele Molin.

stats