BARÇA
Esports 18/07/2017

El PSG enreda amb Neymar

El Barça nega cap operació vinculada al brasiler i recorda que la clàusula és de 222 milions d’euros

Albert Llimós
5 min
Ernesto Valverde i Robert Fernández abans de comparèixer davant dels mitjans ahir al migdia a la Ciutat Esportiva Joan Gamper.

Sant Joan DespíTotes les persones a qui aquest diari va consultar mantenen que Neymar jugarà al Barça a partir de l’1 de setembre. Ni una fissura en el discurs. Del primer a l’últim. De dalt a baix. Al Camp Nou consideren que l’interès del PSG pel brasiler, que ja fa setmanes que circula per Barcelona, és únicament soroll, el bumerang que torna amb certa malícia des de París després dels intents catalans de fitxar Marco Verratti. “¿És impossible que se’n vagi Neymar? No passa per l’imaginari del club”, va sentenciar el portaveu del Barça, Josep Vives, secundant amb vehemència el que havia assegurat el secretari tècnic, Robert Fernández, unes hores abans.

Neymar no és a la rampa de sortida cap a París. Però no tot depèn del Barça. Al jugador no li desagrada sentir els cants de sirena francesos, amb una oferta que el convertiria en el futbolista més ben pagat del món. ¿Arribarà un club amb prou diners per pagar la clàusula del futbolista? “Crec que això no passarà”, va assegurar Robert, que va anar més enllà afirmant que no és “la intenció” del Barça “perdre jugadors bons, al contrari”. De fet, les fugues no estan previstes, perquè no s’ha rebut “cap oferta per a un jugador de la plantilla”. D’ofertes formals no n’hi ha, però el missatge del PSG ja fa temps que va arribar. De fet, no és la primera vegada que intenten aquesta operació.

Malgrat la rotunditat blaugrana sobre el futur de Neymar, les informacions des de París i Barcelona coincideixen: la porta del PSG no està tancada. La clàusula de rescissió és una escletxa per als diners qatarians que financen el PSG. Tot i haver renovat recentment, els francesos podrien optar per pagar els 222 milions que val ara el jugador, més l’IVA corresponent de l’operació. Una operació rècord que portaria Verratti al Camp Nou.

Missatge intern

De moment, Ernesto Valverde no es planteja un escenari sense Neymar. De fet, el tècnic va dedicar la seva primera roda de premsa d’aquesta temporada a llançar un missatge al vestidor. El discurs de portes enfora del seu primer dia anava dirigit en realitat als que hi ha dins. Valverde sap que ha de guanyar-se la plantilla i, per això, va repetir en més d’una ocasió que “els bons” són els que “tenim aquí”. Hi ha un tal Leo Messi, un altre que es diu Neymar. I Luis Suárez. I Andrés Iniesta. I així fins a completar una de les millors plantilles d’Europa. El primer que està fent l’entrenador basc és guanyar-se la confiança del grup, marcar el seu territori, dibuixar la relació que s’establirà a partir d’ara dins del vestidor.

Per això, per evitar missatges que es poden girar en contra en el que queda de mercat estival, tant el tècnic com el secretari tècnic van insistir que no hi haurà fugues de futbolistes de primer nivell. El Barça no és un club venedor. I dos noms, més enllà de Neymar, es van endur la resposta categòrica de Valverde i Robert: Ivan Rakitic i André Gomes, dos futbolistes que algunes informacions han col·locat en el mercat. Al croat se l’ha vinculat també amb l’operació per fitxar Verratti, el gran objectiu del Barça per millorar l’equip abans del 31 d’agost. A la pregunta de si els dos migcampistes són intransferibles, el tècnic va ser taxatiu. “Sí. Esclar que compto amb ells, són jugadors del meu equip, els vull conèixer”.

L’entrenador basc també va ser rotund a l’hora de deixar clar que cap dels noms que sona per millorar el grup parteix de la seva iniciativa. Ell no ha imposat cap fitxatge, tampoc Paulinho, per qui el Barça s’ha interessat durant les últimes setmanes per millorar la medul·lar. “La nostra comunicació és fluida, van sortint noms que el club ha seguit, però demanar un jugador, no”, va explicar per evitar malentesos. La recepta de la cúpula blaugrana és la que ha anat detallant l’ARA en les últimes setmanes: paciència i més paciència, tot esperant que s’obri una escletxa per negociar per Verratti. El Barça esperarà fins al final. Robert va insistir que el club català “té molt de temps” per tancar la plantilla, i que si una cosa no es pot fer és “precipitar-se” a l’hora de fer operacions. Els diners no sobren, i menys després d’haver-ne destinat ja 30 a fitxar Nélson Semedo i d’haver pagat els 12 que costava Gerard Deulofeu. L’única pista que va donar el valencià sobre el futbolista que es vol per millorar la línia medul·lar és que pugui jugar en “les tres posicions” del mig del camp.

Una polivalència que al tècnic també li agrada de Sergi Roberto. Tot i l’arribada de Semedo per cobrir el lateral dret i la presència d’Aleix Vidal per a aquesta posició, el de Reus podria tenir minuts també al carril dret. “La versatilitat” és una qualitat que Valverde valora. Les paraules del tècnic i de Robert les escoltaven amb atenció les dues persones que manen a l’estructura esportiva, més fins i tot que el mateix secretari tècnic: el nou mànager Pep Segura i l’executiu plenipotenciari a la parcel·la esportiva, Albert Soler. També hi era Urbano Ortega, el segon de Robert.

Més enllà de la planificació d’aquesta temporada, Valverde va explicar les primeres sensacions que ha tingut després de conèixer el grup: “N’estic encantat”. A més, va deixar clar que necessita temps per conèixer els jugadors i per saber com ha de ser la convivència amb el trident: “Estic debutant en això”.

El filial accelera

Mentre a la primera plantilla les novetats són, fins ara, escasses, a l’equip de Gerard López, present ahir a la roda de premsa de Valverde, es van sumant les altes. Antony Lozano, Samu Araújo, Iñigo Ruiz de Galarreta i Moha Ezzerfani van firmar ahir amb el Barça i se sumen al brasiler Vitinho. Per Lozano (davanter de 24 anys), el primer hondureny a la història del club, es van pagar 1,5 milions a l’Olimpia. Araújo (lateral esquerre de 21 anys) arriba cedit, mentre que per Ruiz de Galarreta (migcampista de 23 anys) es va pagar la clàusula de rescissió (700.000 euros). Moha (extrem de 19 anys) va costar 10.000 euros que es van pagar al Badalona.

Deulofeu, baixa en una gira amb 26 jugadors

Gerard Deulofeu no ha començat amb bon peu la seva segona etapa al Barça. El de Riudarenes té una lesió muscular a l’adductor de la cama dreta que el fa ser baixa per a la gira que els blaugranes inicien demà als Estats Units. Rafinha, que continua recuperant-se de la lesió al menisc que es va fer el curs passat, tampoc viatjarà a terres nord-americanes. En canvi, Valverde s’endú 26 jugadors, inclosos els descartats. D’aquesta manera, juntament amb la primera plantilla hi aniran Douglas, Samper, Vermaelen i Munir. En canvi, només hi haurà tres joves: Ortolà (tercer porter), Ezkieta i Aleñá. La gran novetat serà l’últim fitxatge, Nélson Semedo.

El porter Jordi Masip jugarà a Valladolid

El tercer porter del Barça durant les tres últimes campanyes, Jordi Masip, jugarà a Valladolid durant les tres pròximes temporades, fins al 2020. El de Sabadell no ha tingut oportunitats durant la seva etapa com a blaugrana, i amb l’arribada d’Ernesto Valverde a la banqueta del Camp Nou, va decidir provar fortuna lluny de Barcelona. Masip compartirà porteria amb Isaac Becerra, ex del Girona, i avui ja s’entrenarà amb els seus nous companys. Després de la sessió serà presentat al José Zorrilla.

stats