CICLISME

8.000 valents s’apoderen de la Mallorca 312

Rein Coertjens arriba primer i Elena Bris es converteix en la primera dona a travessar la línia de meta

Va ser la gran jornada del ciclisme a Mallorca. La 312 no va decebre amb la novena marxa cicloturista, una prova ciclista no competitiva que recorre gran part de l’illa de Mallorca. El belga Rein Coertjens va guanyar, però Elena Bris Fernández va ser la primera dona a completar la competició.

Rein Coertjens va travessar la meta amb un temps de vuit hores i cinquanta-quatre minuts, gairebé amb mitja hora d’avantatge sobre el segon, l’alemany Dominic Aigner. Coertjens, que va marxar 260 quilòmetres en solitari al capdavant, va confessar que “no formava part dels meus plans anar escapat tants de quilòmetres, però en la darrera part de la pujada al Puig Major tothom ha començat a minorar la marxa i jo no volia perdre el ritme. Esperava que algú m’agafàs, però no ha estat d’aquesta manera”, va explicar. Així mateix, es va mostrar molt satisfet, perquè ha estat mesos preparant-se justament per a aquest dia.

Per la seva banda, la primera dona a completar la Mallorca 312, l’espanyola Elena Bris Fernández, va arribar a meta després de deu hores i quaranta-nou minuts.

L’aventura de la 312 consisteix a fer la volta a l’illa de Mallorca i, una vegada més, els estrangers varen copar el 60% de la participació, davant un 40% de ciclistes locals i espanyols que viuen amb entusiame la prova. La majoria dels turistes que visiten l’illa arriben cada any principalment d’Anglaterra i d’Alemanya per gaudir de la 312 en un entorn incomparable.

Els recorreguts menors

El primer cicloturista a completar els 167 quilòmetres de la Mallorca 167 va ser el britànic Adam Moore, que ho va fer amb un temps de quatre hores i quaranta-tres minuts, mentre que la primera dona, la belga Annick Dirck, va arribar amb un temps de cinc hores i vint minuts.

Joaquim Purito Rodríguez, el dorsal d’honor d’aquesta cursa no competitiva, assenyalava, moments previs a la sortida de la marxa, que la Mallorca 312 “és una corrreguda molt especial, perquè permet fer 312 quilòmetres a l’illa. Malgrat la duresa d’aquesta travessia, m’han dit que és molt divertida i és una festa per al ciclista; un homenatge que ens feim”.

La 312 provoca embós i afecta el transport públic

Tot i els advertiments durant aquesta setmana, molts conductors varen patir retencions en diverses carreteres de Mallorca pels talls d’aquelles vies que formaven part de la marxa cicloturista. La zona més conflictiva va ser el municipi de Sóller: durant pràcticament tot el matí, les carreteres que connectaven Sóller, Banyalbufar i Estellencs varen patir embossos de fins a una hora i mitja.

La prova ciclista, que va reunir 8.000 participants, preveia tancar diferents trams de la carretera durant tota la jornada d’ahir a 30 pobles, fet que causà alguns problemes circulatoris.

Un altre dels afectats va ser el transport públic, que va veure com es feia impossible complir els horaris prèviament establerts.

Tot i el caos d’ahir a les carreteres de l’illa, el trànsit va recuperar a poc a poc la normalitat.

EDICIÓ PAPER 08/08/2020

Consultar aquesta edició en PDF