FUTBOL

Acord per desbloquejar la vaga del futbol femení

Les parts treballen en un acord que volen signar el 20 de desembre

L'Associació de Clubs de Futbol Femení (ACFF) va accedir a seguir negociant el conveni col·lectiu de les jugadores professionals sobre la proposta de mediació de la direcció general de Treball i va acordar amb els sindicats el 20 de desembre com a data de tancament de l'acord definitiu. Aquest acord significa que aquest cap de setmana vinent es jugarà amb normalitat, després de l'èxit de la primera vaga de la història del futbol femení, realitzada aquest cap de setmana passat.

Va ser una reunió de més de tres hores a la seu de el Servei Interconfederal de Mediació i Arbitratge (SIMA) a Madrid. Ara, segons va explicar el president de la patronal, Rubén Alcaine, cal seguir negociant per "intentar arribar a acords" sobre la proposta de la direcció general de Treball, que garanteix un salari mínim de 16.000 euros bruts anuals per a una jornada completa i una parcialitat mínima del 75% –que rebaixaria aquesta xifra a 12.000 euros–. Aquest últim punt s'havia convertit en el principal escull en les negociacions per al primer conveni col·lectiu de el futbol femení a Espanya.

Fins al 20 de desembre, segons va explicar Alcaine, els clubs i els sindicats seguiran conversant, "sense tenir la pressió" d'una convocatòria de vaga, ja que els sindicats AFE, UGT i Futbolistes ON es van comprometre a no convocar una aturada indefinida davant la perspectiva que la patronal accepti aquestes condicions.

Un èxit de la vaga

La vaga va ser la sortida escollida per les jugadores davant la posició dels clubs de rebutjar la proposta de mediació de la direcció general de Treball. Aquest dilluns, en canvi, la patronal sí que s'ha obert a acollir-se a aquesta proposta , que respon a les exigències de les jugadores pel que fa a l salari mínim anual 16.000 euros bruts per a una jornada a temps complet, i pel que fa a parcialitat. El mínim de la seva petició pel que fa a parcialitat era de l 75% , cosa que assegura 12.000 euros bruts a cada jugadora de la categoria.

"Cal apuntar el gol a les noies" , ha dit al final de la reunió el president de l'AFE , David Aganzo , que ha destacat que la vaga dels dies 16 i 17 de novembre ha tingut un resultat " positiu " per a la futura signatura del conveni . L'Associació de Clubs de Futbol Femení ( ACFF ) confia en poder disposar de la quantitat necessària per assumir el finançament dels sous , xifrada en 1.500.000 euros, el 20 de desembre. L'empresa Mediaprio s'ha ofert a pagar milions, a canvi de seguir poder fent en directe partits per televisió, per ajudar a pagar aquesta xifra de diners que fins ara els clubs han afirmat no poder pagar.

Anys de lluita

La negociació entre l’Associació de Clubs de Futbol Femení i els sindicats UGT, Futbolistes ON i AFE va començar el 4 d’octubre del 2018, amb una primera reunió a la seu del Consell Superior d’Esports (CSD). Després de 13 mesos de reunions entre els clubs i els sindicats, el futbol femení espanyol no té un document que regularitzi la situació de les jugadores dels 16 equips de la màxima categoria. Això ha provocat que jugadores amb més de 25 anys de trajectòria només n’hagin cotitzat dos.

L’Associació de Clubs de Futbol Femení oferia a les jugadores una jornada mínima de 20 hores setmanals i 16.000 euros bruts a l’any. Les futbolistes exigeixen una parcialitat del 75%, 30 hores a la setmana. També demanen un sou mínim i protocols clars en cas d'embaràs o lesió greu. Aquests punts segueixen sobre la taula i totes les parts implicades van assegurar que en breu confien en arribar a un acord.

EDICIÓ PAPER 16/01/2021

Consultar aquesta edició en PDF