MUNDIAL 2018
Esports 14/06/2018

Luis Suárez - Mohamed Salah, primer duel de nivell al Mundial

Essam el-Hadary, amb 43 anys, es convertirà en el jugador més veterà als Mundials

Efe
3 min
Luis Suárez-Salah, primer duel de nivell al Mundial

L'Uruguai i Egipte començaran el seu camí al Mundial de Rússia pendents d'un nom, Mohamed Salah, l'estrella del quadre nord-africà a qui tots els focus apunten per la incògnita de la seva possible baixa per una lesió en una espatlla (14 h / Cuatro).

El jugador del Liverpool ha aconseguit acaparar gran part del protagonisme d'un duel que, a priori, és favorable per a l'Uruguai, favorit al grup A, en què la resta de seleccions, Egipte, Rússia i l'Aràbia Saudita, lluitaran pel segon lloc si no hi ha sorpreses.

La lesió de Salah a la final de la Lliga de Campions davant el Reial Madrid, que el va obligar a abandonar el partit a la primera part, ha sigut objecte de debat planetari durant els últims 20 dies. A falta de 24 hores per a l'inici de l'enfrontament, no se sap si podrà jugar. I Egipte, sense Salah, perd la seva millor arma.

L'Uruguai arriba a la cita despreocupat per la presència o absència del millor jugador del quadre africà. Envoltats d'un ambient optimista, els homes d'Óscar Washington Tabárez volen començar el Mundial per oblidar el seu irregular llegat del Brasil 2014, quan van ser eliminats per Colòmbia a vuitens de final. Els fonaments d'aquell grup, la base, continua intacta. A la defensa, mana Diego Godín, i a dalt Luis Suárez i Edinson Cavani representen un dels duos atacants més perillosos del Mundial. Són els veterans que han de tirar del carro en una selecció que presentarà un centre del camp renovat.

Un cop recuperats els tres jugadors que van tenir problemes físics aquesta setmana (Lluc Torreira, Guillermo Varela i Rodrigo Bentancur), Tabárez podrà iniciar la seva revolució al centre del camp, on la jove fornada de futbolistes charrúas mantindrà el múscul, però, a diferència d'anteriors generacions, aportarà molta més tècnica.

Si el 'mestre' finalment fa el pas i s'atreveix amb la joventut en ple, l'Uruguai saltarà al terreny de joc amb un centre del camp que no arriba als 23 anys de mitjana d'edat. Matías Veí, Nahitan Nández, Rodrigo Bentancur i Giorgian de Arrascaeta seran els encarregats de proveir de pilotes a Cavani i Luis Suárez, els dos matadors d'una selecció que no vol fallar en la seva estrena.

Egipte, mentrestant, viurà un dia històric, jugui o no jugui Salah. Malgrat ser l'equip més premiat del continent africà, tot just ha deixat empremta en els Mundials.

Només en suma tres participacions, la primera a la Copa del Món d'Itàlia 1934 i l'última fa 28 anys, a Itàlia 1990, en què va obtenir un pobre bagatge: empats amb Holanda i Irlanda i una derrota contra Anglaterra, que el va deixar fora de la segona fase.

Gairebé tres dècades després, torna a l'aparador internacional amb set copes d'Àfrica en les vitrines i dos noms propis: Salah, estrella indiscutible, i el porter Essam el-Hadary, una llegenda del futbol àrab i africà que, si no passa res estrany, batrà enfront de l'Uruguai el rècord de longevitat establert al Brasil 2014 pel seu col·lega colombià Faryd Mondragon.

El cafeter va saltar al camp en els últims cinc minuts de l'últim partit de la primera fase davant del Japó amb 43 anys i tres dies, i va superar la marca que ostentava des del 1994 el no menys mític atacant camerunès Roger Milla.

El-Hadary, anomenat 'la gran presa', pilar fonamental dels 'faraons', ho farà amb 45 anys i cinc mesos exactes, en un rècord que sembla destinat a durar.

Però el tècnic argentí Héctor Cuper viu pendent de Salah, que té en suspens tot un país. Des de la seva lesió a la final de la Lliga de Campions, està en mans de l'espanyol Rubén Pons, el seu 'fisio' de confiança, amb el qual ha desenvolupat un tractament personalitzat que podria permetre jugar davant els charrúas.

Amb ell, Egipte deixa de ser un equip pla, ben assentat en l'aspecte estratègic, com li agrada a Héctor Cúper, i es converteix en una amenaça al contraatac, vertiginós en les transicions.

Des que l'argentí dirigeix la banqueta, els faraons pràcticament no han encaixat gols, però tampoc s'han caracteritzat pels seus grans registres anotadors. Agafats a l'experiència en la part ampla del migcampista de l'Arsenal Mohammad Elneny, els egipcis són un equip seriós en defensa amb molta gasolina: la major part dels partits els han definit avançada la segona part.

Consultat per Efe, l'equip tècnic va confirmar que el partit contra l'Uruguai és el més important, ja que els charrúas parteixen com a favorits. Tot el que sigui puntuar, insisteixen, contribuirà a l'objectiu establert: avançar a la segona ronda, al davant de l'Aràbia Saudita i de l'amfitriona, Rússia.

stats