15/08/2016

Una tortura de 22 hores i 44 minuts

Rafa Nadal durant el partit pel bronze d’ahir.

BarcelonaOnze partits en vuit dies. La tortura física de Rafa Nadal, una gimcana que l’ha portat a competir durant 22 hores i 44 minuts a Rio de Janeiro, va finalitzar ahir. Exhaust, el manacorí va perdre contra el japonès Kei Nishikori (2-6, 7-6 i 3-6) i es va quedar sense bronze, però viatjarà cap a Cincinnati amb un somriure, amb un or en dobles i, el que és més important, amb la sensació d’haver recuperat el seu millor tenis.

Lent, amb evidents problemes per completar desplaçaments laterals i més irregular que de costum, Rafa Nadal va deixar escapar el primer set contra un rival que va saber atacar els seus punts febles. El japonès, que va robar el servei en el cinquè i el setè joc, es va mostrar molt sòlid i més sencer mentalment que un Nadal que ha viscut una macedònia de sensacions en els últims dies. Poc acostumat a jugar l’endemà d’una derrota, el manacorí no va trobar en cap moment el fil al partit que donava accés al podi.

El segon set no va començar millor i Kei Nishikori, un rival al qual Rafa Nadal s’havia imposat en nou dels deu precedents, va tornar a tenir la iniciativa, tant en el marcador com en el joc. El manacorí va connectar cops de mèrit, però no va trobar la regularitat necessària per endur-se la victòria. Posat com a exemple de competitivitat per molts esportistes dels Jocs Olímpics, Nadal va caure derrotat. No mentia el banderer de la delegació espanyola quan dissabte va dir que ho havia donat tot contra Juan Martín del Potro. Un dia més tard no li quedava res on agafar-se i va ser superat per un rival més sencer.

L’últim cop d’orgull de Nadal va arribar amb 2-5 en el marcador, quan va protagonitzar dos trencaments de servei, es va apuntar quatre jocs seguits i va endarrerir la celebració de Nishikori, que va tenir temps per reviure fantasmes del passat, com l’inversemblant partit de Madrid contra el mateix rival. El manacorí va ressuscitar i es va endur el segon set al tie-break. Altres tenistes s’haurien rendit, però ell va decidir lluitar fins al final.

Kei Nishikori va aprofitar el canvi de set per abandonar la pista durant uns minuts que es van fer eterns, fet que va indignar Rafa Nadal. “Quan el partit se m’ha posat de cara, m’han parat el partit 12 minuts. No sé per quin motiu ni si es pot fer”, es va lamentar. “Em sembla increïble el que ha trigat Nishikori a tornar del bany. Ha tingut temps fins i tot de dutxar-se”, va opinar Conchita Martínez, capitana de l’equip espanyol. Nadal també es va molestar pel comportament dels aficionats, poc acostumats a veure tenis en directe i poc respectuosos amb el joc. La seva derrota, però, va ser inevitable i es va convertir en un alleujament, en el punt final d’una agonia física que no s’havia vist mai en uns Jocs Olímpics.

“Estava al límit d’energia”

Tot i les derrotes dels últims dos dies, Rafa Nadal va marxar satisfet. “Ho he donat tot i més. Estava al límit d’energia, el que tenia ho he donat. Estant al 100% és complicat contra Nishikori, imagina’t així. Estic content pel quart lloc. Abans de venir a Rio de Janeiro ho hauria firmat amb els ulls tancats. Una vegada arribats aquí, volia la medalla, però no ha pogut ser. Cal seguir treballant i seguir lluitant”, va dir, abans de desplaçar-se a corre-cuita a l’aeroport, on va agafar un vol cap a Cincinnati.

Andy Murray

Murray repeteix or davant Del Potro

De matinada, el britànic Andy Murray ha superat Juan Martín del Potro en tres sets (7-5, 4-6, 6-3 i 7-5) i ha revalidat la medalla d'or olímpica aconseguida a Londres. Murray ha admès després de la final que ha sigut "el partit més dur" que mai ha jugat per resoldre un títol important, per l'altíssim nivell de tenis que ha mantingut l'argentí Del Potro durant tot el partit. "És espectacular en quin estat de forma ha tornat després de les lesions al canell", l'ha elogiat.