COPA CONFEDERACIONS
Esports 15/06/2013

El torneig en què els campions lluiten per ser el millor

La selecció brasilera, l'espanyola i la italiana, grans favorites al títol

Pol Frias / Toni Padilla
2 min

BarcelonaJa han passat més de dues dècades d'ençà que els diners àrabs van contribuir l'any 1992 a crear una competició que decidís la selecció campiona entre les campiones dels seus tornejos continentals. La Copa Confederacions, que inicialment es va anomenar Copa Rey Fahd i no tenia caràcter oficial, s'inicia avui i posa a prova la capacitat organitzativa del Brasil.

La selecció brasilera arriba a la cita immersa en una profunda renovació generacional, però obligada a fer un bon paper perquè és l'amfitriona -el torneig es juga a l'estat seu del Mundial un any abans de la cita-. Les urgències de construir un equip fiable pressionen un grup de futbolistes liderat per Neymar. La nova fornada de jugadors brasilers han calmat l'ambient golejant França fa poc, però necessiten ser contundents per guanyar-se el suport dels seus. De moment tenen un grup prou complicat, ja que jugaran contra els italians, els mexicans i els japonesos. Els dos primers de cada grup passen a les semifinals.

Després de perdre la final de l'Eurocopa, la selecció italiana afronta la Copa amb ganes de demostrar que és una de les favorites de cara al Mundial de l'any vinent. El seleccionador, Cesare Prandelli, està construint un equip que combina l'experiència d'homes com Pirlo i Buffon amb el talent de joves futbolistes entre els quals destaquen l'excèntric davanter del Milan Mario Balotelli i el seu company d'equip Stephan El-Shaarawy. Al seu grup també hi destaca la selecció mexicana. Giovani i Chicharito Hernández encapçalen un combinat en el qual destaca l'absència de Carlos Vela. Un equip ple de talent molt criticat pels resultats en les eliminatòries de classificació per al Mundial, ja que acumulen tres empats consecutius a casa.

La selecció espanyola, vigent campiona del món i d'Europa, afronta aquesta competició amb la intenció d'aconseguir l'únic títol que falta a les seves vitrines, ja que fa quatre anys va perdre amb els Estats Units. Amb nou jugadors blaugranes convocats, els homes de Del Bosque parteixen amb l'avantatge de tenir un grup que des de fa molts anys té molt clar a què juga. Espanya, que juga en un grup senzill -en què ja es dóna per fet que es guanyarà el partit contra la modesta Tahití, que va sorprendre Nova Zelanda a la competició continental malgrat jugar amb pocs professionals-, haurà de lluitar per ser primera de grup amb l'Uruguai i Nigèria. Les opcions del combinat uruguaià, que dirigeix Tabarez, passen per l'encert del seu trident ofensiu. Edison Cavani i Luis Suárez, dos dels davanters pels quals actualment sospira mig Europa, secundats pel veterà Diego Forlán, conformen un atac letal. El fet de guanyar l'última edició de la Copa d'Àfrica ha permès a la selecció nigeriana tornar-se a situar entre l'elit del futbol mundial malgrat els problemes amb les primes promeses per guanyar el torneig continental. El seleccionador nigerià, Keshi, ha construït un equip jove, en què destaquen jugadors com Obi Mikel i Emenike.

El torneig també posarà a prova la capacitat del Brasil d'organitzar el torneig. Els últims dies s'han enllestit els estadis, amb manifestacions al carrer de persones que protesten pels preus i perquè han perdut la casa per construir les instal·lacions esportives.

stats