Futbol

El torneig d'Històrics, la resistència del futbol de tota la vida

Organitzada pel Martinenc, aquesta cita estiuenca viu la seva 34a edició

2 min
El torneig d'Històrics, la resistència del futbol de tota la vida

BarcelonaQuan el 1984 el president del Martinenc, Manuel Dengra, va tenir la idea de crear un torneig entre els clubs amb més història de Barcelona per celebrar els 75 anys de la seva entitat, molts van pensar que no se'n sortiria. 38 anys després, el torneig d'Històrics és una d'aquelles cites esportives que ja formen part del paisatge estiuenc d'una ciutat on a l'ombra de grans clubs, grans creuers i grans grups, resisteix una forma diferent d'entendre la vida.

La 36a edició del torneig viurà diumenge la final al Municipal del Guinardó entre el Manresa i el Terrassa (18h). La primera semifinal, entre el Terrassa i el Sants, ha acabat amb triomf vallesà al penals. La segona, entre el Sant Andreu i el Manresa, amb victòria de l'equip del Bages per 0-1 (20 h). Del dia 1 al 4 de setembre es viurà la setena edició del torneig en categoria femenina, una de les novetats dels últims anys, quan l'Històrics ha aconseguit viure una segona joventut després d'uns anys complicats. En tres anys, de fet, el torneig no es va poder fer per diferents raons, i quan el Municipal del Guinardó estava en obres, el torneig no acabava d'arrelar. Ara fa una dècada, però, ha tornat a casa arrossegant els aficionats que els darrers anys també tornen als estadis de barri de Barcelona. El futbol ha canviat molt des de l'any 1984 fins ara, però Dengra segueix sent el president del Martinenc, veient com la gent torna de mica en mica a les graderies dels camps de barri i com més de 1.500 nens i nenes juguen a les categories inferiors d'un Martinenc que va guanyar per darrer cop el torneig el 1991. "Els aficionats són els que setmana rere setmana gaudeixen, pateixen i lluiten pel seu equip, el que senten més proper, el de tota la vida, aquell que mereix estar present al nostre torneig i enfrontar-se a altres equips d’igual entitat amb els quals podran viure partits vibrants", defensa Dengra sobre un torneig que es modernitza, amb un gran seguiment a les xarxes socials, amb l'esperit de sempre, unint noves generacions d'aficionats joves amb aquells avis que recorden el Martinenc, el Sants o el Júpiter omplint estadis a les portes de la Segona Divisió.

Malgrat que el torneig l'organitza el Martinenc, l'Històrics s'ha convertit en una gran festa del futbol català, i convida també clubs de la província de Barcelona des de fa uns anys. De fet, el club que l'ha guanyat més cops és el Badalona, campió 7 cops. Un club amb tradició, però que també exemplifica els problemes del futbol modest, amb un munt de refundacions i problemes als despatxos, els últims aquest estiu amb la fusió amb el Llagostera-Costa Brava. "El futbol de tota la vida segueix viu, amb els nens i nenes als camps treballant. Molta gent torna als camps per sentir-se part d'un equip" explica Juan Antonio Llamas, el darrer capità a aixecar el torneig, fa un any amb el Sant Andreu.

De fet, els organitzadors aprofiten els partits per retre homenatge als homes que han dedicat tota la seva trajectòria al futbol de barri, als clubs arrelats a un territori, com Llamas i Juan Pablo Amantini, que s’ha retirat després de 19 temporades i més de 500 partits oficials al futbol català: jugadors, entrenadors o directius com Miquel Carrillo, el president d'honor d'un torneig que segueix ben arrelat, passi el que passi.

stats