BÀSQUET: LLIGA ENDESA
Esports 16/11/2011

"Vaig haver de tornar a aprendre a parlar, menjar i caminar"

àlex Gozalbo
2 min
Joan Carles Mitjana, Anna Cardús i Xavier Amorós, tres dels àrbitres catalans de la Lliga Endesa.

BarcelonaA finals del mes d'abril, Anna Cardús va començar a veure-hi doble i a tenir mal de cap. Va visitar tres vegades l'Hospital Clínic, on va ser ingressada per culpa d'una meningitis que després va derivar en una encefalitis. El pronòstic de l'àrbitra de la Lliga Endesa es va complicar tant que els metges no ho van veure clar i van provocar-li un coma induït. Uns mesos després, la catalana està, de nou, arbitrant a la màxima categoria.

"Vaig haver de tornar a aprendre a parlar, menjar i caminar", explica a l'ARA Anna Cardús. "Realment no vaig estar gens lluny de morir", assegura, mentre recorda les sessions de treball ("matí i tarda", diu) que va completar per recuperar massa muscular. L'àrbitra també va haver de guanyar pes.

Per recuperar la condició física, Cardús ha passat hores i hores a sobre d'una bicicleta. "Sóc una gran apassionada del ciclisme i això m'ha ajudat a posar-me en forma", reconeix la catalana, que ha dedicat 10 dels seus 41 anys a arbitrar a la Lliga Endesa.

Cardús no recorda res del moment crític. "Les primeres imatges que tinc són de quan ja havia sortit del coma i estava ingressada a l'habitació de l'hospital", diu.

En tot aquest procés que ha viscut Anna Cardús, el també àrbitre Lluís Guirao s'ha convertit en el seu àngel protector. Metge de professió, es va transformar en l'interlocutor entre els professionals mèdics i la família. Després, l'ha ajudat en tot el procés de recuperació, ja que, abans de tornar a arbitrar un partit de la Lliga Endesa, Cardús ha passat per tota una sèrie d'etapes d'adaptació.

"El primer que vam fer va ser portar-la amb nosaltres a un amistós a Palamós perquè s'acostumés, de nou, al soroll d'un pavelló i recuperés la dinàmica d'un dia de partit. Després la vam posar quatre setmanes a arbitrar partits de la Federació Catalana, des de cadets fins a sèniors, però ràpidament vam comprovar que estava perfecta, preparada per tornar a la Lliga Endesa", assegura l'àrbitre Joan Carles Mitjana.

stats