RCD Espanyol
Esports 23/01/2022

De Tomás, 40 gols i dues expulsions en dos anys a l’Espanyol

El madrileny ja és el màxim golejador en Lliga de Cornellà-El Prat

3 min
De Tomás toca l'escut de l'Espanyol després de marcar contra el Betis

“Assumeixo amb responsabilitat que seré un jugador important aquí. Ser el jugador més car d’un club històric em motiva, ho donaré tot”. Amb aquestes paraules va presentar-se Raúl de Tomás com a jugador de l’Espanyol el gener del 2020. Dos anys després, el punta madrileny és indiscutible en un equip on acumula 40 gols en 76 partits. 

L’Espanyol ja és el club on n’ha marcat més, dos més que els 38 que va firmar al Rayo Vallecano en 66 duels. RDT marca 0,52 gols per partit, una ràtio espectacular si es compara amb la que van registrar altres grans golejadors de la història moderna de l’entitat blanc-i-blava. Supera per poc els 0,5 gols per duel que va deixar Borja Iglesias, botxí dels blanc-i-blaus divendres passat. També queda per davant dels 0,44 de Dani Osvaldo (20 gols en 45 duels), els 0,37 de Raúl Tamudo (140 gols en 377 partits), els 0,33 de Gerard Moreno (39 dianes en 118 enfrontaments) o els 0,21 de Sergio García (50 gols en 231 partits). El madrileny ha igualat Escaich, Bosch i Lauridsen, i està a només sis gols d’escalar fins a la vintena posició de la llista de màxims golejadors de la història de l’Espanyol. Avui dia ocupa la posició número 23.

El ritme golejador de De Tomás recorda el que va tenir Rafa Marañón durant les nou temporades que va vestir com a espanyolista. L’històric davanter navarrès, que va posar la seva firma en 142 dianes oficials en 314 partits amb l’Espanyol, va deixar el club marcant 0,45 gols per partit. El madrileny, per cert, és el primer jugador blanc-i-blau capaç de marcar 12 gols en les primeres 22 jornades de Primera des de Marañón (n’havia anotat 14 en aquests moments de la temporada 1979-80). 

RDT n’ha tingut prou amb dos anys naturals per convertir-se en el màxim golejador en Lliga de Cornellà-El Prat. Allà ha firmat 24 dels 40 gols, de manera que ha superat els 23 que va marcar-hi Sergio García (que encara el supera en el global de competicions, 26 dianes) i els 22 de Gerard Moreno (24 incloent-hi la Copa) i Cristhian Stuani. 

Les primeres expulsions a Primera

Les dades de De Tomás amb l’Espanyol són indiscutibles. I podrien haver sigut encara més elevades, si no s'hagués perdut 18 partits al llarg d’aquests dos anys per problemes físics o sancions. Aquests guarismes s’expliquen, en bona part, per la mentalitat guanyadora del madrileny, que algun cop no ha sabut controlar. “Soc molt competitiu, no m’agrada perdre a res”, va avisar el dia de la seva presentació. 

Aquesta temporada ja ha estat expulsat dues vegades. L’última, contra el Betis, per dues faltes innecessàries separades per tres minuts on no va saber mesurar la seva intensitat. Dues faltes que s’expliquen per la impotència d’un punta que, tot i obrir la llauna, va veure com un rival molt superior acabava atropellant l’Espanyol amb una superioritat manifesta. “No hi ha hagut temps per canviar-lo, s’ha equivocat”, va lamentar Vicente Moreno, que no podrà comptar amb ell a San Mamés. Contra l’Athletic, de fet, De Tomás va veure la primera vermella de la seva carrera a Primera Divisió. En el minut 93 del partit de la primera volta, el punta va ser expulsat per encarar-se a Yeray Álvarez, que, tot sigui dit, va posar més pa que formatge en una altra disputa innecessària. 

Dos jugadors més de l’Athletic, Yuri i Dani García, a més del seu company d’equip, Leandro Cabrera, havien estat presents en la que, fins a aquest curs, havia sigut l’única expulsió de RDT com a futbolista professional. Va ser la temporada 2013-14, en un partit de Segona Divisió en què el Reial Madrid Castilla va sortir golejat 6-0 del camp de l’Eibar. La segona groga va ser per una falta a destemps. 

Assumit l’error contra el Betis, De Tomás haurà d’esperar el derbi contra el Barça per poder tornar a jugar. Tot i ser fruit de la impotència, les faltes que va fer divendres passat responen a la seva mentalitat guanyadora: RDT va visibilitzar que no es conforma amb la derrota; com tampoc ho fa amb la permanència. Una actitud, tot sigui dit, força necessària en un club que ha de tornar a apuntar alt per evitar tornar a repetir els errors que el van condemnar en un passat força recent.

stats