BARÇA
Esports 30/09/2011

La tenacitat de Vicenç Pla

El soci del Barça que demana que Laporta i set exdirectius més avalin 23,2 milions d'euros ha retirat ja la petició d'embargament que s'havia d'executar avui. Vicenç Pla reclama justícia des del 2004.

Albert Solé
3 min
La tenacitat de Vicenç Pla

Barcelona.Com havia anunciat dimecres, el soci que va demandar Laporta i set directius més per no haver avalat les pèrdues de l'exercici 02/03, Vicenç Pla, ahir va anar al jutjat i va retirar la petició d'execució dels avals. Fins que el Tribunal Suprem no resolgui el recurs presentat pels vuit exdirectius, el jutge no els embargarà els béns, cosa que havia de començar avui.

Qui és Vicenç Pla?

És un soci del Barça jubilat de Premià de Mar de 70 anys

Es tracta d'un soci del Barça de 70 anys, que viu a Premià de Mar (Maresme), i que ha treballat tota la vida com a encarregat d'un magatzem d'una sastreria. El nom de Vicenç Pla s'ha fet famós els últims dies però fa temps que es mou. "Laporta en la campanya del 2003 va dir que aixecaria catifes, que no apujaria els carnets i no vendria patrimoni, i un any després havia fet el contrari, llavors vaig començar a enviar-li cartes que no responia, i quan va començar a guanyar títols, em va respondre dient: «Suposo que ara deu haver canviat d'opinió». Em vaig indignar molt", explica Pla a l'ARA.

Què demana aquest soci?

Que els exdirectius es facin càrrec de part de les pèrdues del 2003

El 2006 l'advocat i també soci del Barça Oriol Giralt va guanyar el judici en què va demostrar que vuit dies de l'exercici 02/03 (del 23 al 30 de juny, quan es tancaven els comptes) amb Laporta ja de president es podien equiparar a un any sencer. Llavors alguns socis van reclamar que això implicava que els 164 milions de pèrdues amb què es van tancar els comptes de la 02/03 eren imputables a la junta de Laporta i, per tant, havien d'avalar-los. Vicenç Pla, però, va ser l'únic que va anar als jutjats, el 15 de gener del 2007, i va presentar una demanada pels avals, en què també demanava que s'anul·lés la reelecció de Laporta i li exigia responsabilitats civils.

Com s'arriba a l'amenaça d'embargament?

Perquè Pla guanya el judici, i Laporta no presenta els avals

L'11 de juny del 2008 es va fer el judici dels avals. Aquell mateix dia Vicenç Pla ja deia que si guanyava en demanaria l'execució immediata. L'11 de juliol del 2008 el jutjat de primera instància dóna la raó a Laporta i diu que no feia falta que avalessin perquè així ho deia la Lliga de Futbol Professional (LFP). Vicenç Pla va recórrer a l'Au- diència Provincial, i el 17 de febrer del 2010 va resoldre a favor seu, tot i que a mitges. Va resoldre que Laporta i els seus directius no tenien cap responsabilitat civil, que la seva reelecció el 2006 va ser correcta i que no se'ls poden imputar els 164 milions de pèrdues de l'última temporada de Gaspart (02/03), menys la part que van alterar ells aquells vuit dies, és a dir, els 63 milions de la depreciació d'alguns jugadors. D'aquests 63 milions, el jutge en va restar el benefici dels exercicis posteriors, i el resultat a avalar són els famosos 23,2 milions, que només han de pagar vuit directius, els únics que continuaven a la junta el 2010 des del 2006 (Laporta, Perrín, Godall, Castro, Yuste, Ferrer, Cubells i Bosch). Laporta va presentar de seguida recurs de cassació al Tribunal Suprem -que encara està pendent- i Pla va demanar l'execució immediata de la sentència.

Per què ha retirat la petició d'embargament?

Perquè el seu advocat l'ha avisat que si perd, hauria de pagar ell

El 3 de març el jutge dóna la raó a Pla i dóna un termini de dos mesos perquè els vuit exdirectius presentin cadascun l'aval de 2,8 milions. El 3 de maig no el presenten, i el jutge marca el 30 de setembre -avui-, per iniciar l'embargament de béns. Però ahir Pla va retirar la petició d'execució cautelar de la sentència, i va assegurar que no ho feia perquè hagués escoltat Guardiola ni perquè l'hagués trucat ningú de la directiva actual. "El meu advocat em va trucar dimecres i em va dir que si s'iniciava l'embargament cautelar i després el Suprem resolia en contra meva, jo hauria de pagar el 20% dels 23,2 milions, i no els tinc".

Qui hi ha darrere de Pla?

Ell diu que ningú, que ho fa pel bé del Barça i pels socis

És la gran pregunta que es fa tothom, però encara ningú l'ha respost tot i les sospites, perquè ningú ho pot demostrar. "Ho faig pel Barça i pels socis", diu Pla a l'ARA. Pere Escobar a Catalunya Ràdio deia dimecres a la nit que Pla li havia dit que no estava sol, però que no podia dir-li amb qui. I davant la pregunta de què en treu ell si guanya després de gastar-se els diners en advocats, Pla respon: "D'això no en vull parlar, és cosa meva".

stats