PRIMERA DIVISIÓ
Esports 19/03/2012

A 8 punts també és impossible?

Albert Solé
4 min
MESSI VOL SEGUIR SOMIANT  Els jugadors del Barça no estan d'acord amb el seu entrenador  i segueixen lluitant a la Lliga amb les mateixes ganes.

BARCELONA.Algun dia havia de punxar el Madrid, pensaven la majoria de culers des de fa setmanes. Doncs ahir va ser el dia. Un Màlaga valent com pocs al Bernabéu va ser capaç de fer patir els blancs, i fins i tot no es va enfonsar amb el primer gol de Benzema. L'empat final a Madrid torna a obrir una escletxa a la Lliga, amb el Barça a vuit punts dels de Mourinho. Tot i això, l'alegria que molts aficionats del Barça van sentir ahir després del cop de mà del Màlaga de Manuel Pellegrini es va reduir en recordar les paraules de Pep Guardiola dissabte després de guanyar a Sevilla: "Encara que demà [per ahir] el Madrid punxi amb el Màlaga, la Lliga no la guanyarem igualment".

A vuit punts del Madrid, moltes jornades després de patir els deu punts de desavantatge, els culers tenen ara un dilema: creure en les paraules del seu entrenador o fer cas al seu cor i a les paraules dels futbolistes. A l'altra banda de Guardiola i el seu escepticisme hi ha els jugadors del Barça, que per convicció o per ser políticament correctes insisteixen, tots, a afirmar que "la Lliga està difícil però no impossible", que "fins que matemàticament no estigui perduda" lluitaran "fins al final" i un llarg etcètera. El president, Sandro Rosell, i la resta dels directius, cada cop que se'ls ha preguntat per la Lliga -quan la distància era de 10 punts-, han recitat també el discurs dels futbolistes i contradit el seu entrenador. Qui és més hipòcrita, si és que algú ho és?

Però quan Pep Guardiola reitera una vegada i una altra que cal oblidar-se de pensar que es pot guanyar la Lliga, que no vol dir abaixar els braços en aquesta competició, ¿ho diu perquè s'ho creu o està jugant a algun joc psicològic que no tothom entén? És possible que el de Santpedor estigui dient el que pensa de debò, tant ell com tot el club i bona part de l'afició, i faci un exercici de realisme, però, en el món del futbol, les declaracions públiques sovint estan plenes de tòpics i de frases fetes que són tan acceptades que quan algú se surt de la norma establerta tothom pensa que hi ha alguna intenció amagada al darrere de les seves paraules. Segons el psicòleg esportiu del CAR de Sant Cugat Pep Marí, quan Guardiola diu que aquesta Lliga no la guanyaran pas, el que està fent és dirigir-se a l'afició culer per rebaixar les expectatives en aquesta competició.

El primer cop que el tècnic del Barça va sorprendre a tothom amb una declaració rotunda que la Lliga no la guanyarien de cap manera va ser al Vicente Calderón, després del gol agònic, i màgic, de Messi de falta (1-2), quan el Madrid ja es veia a 12 punts i rebent el passadís de campions al Camp Nou. I dissabte, a la sala de premsa del Sánchez Pizjuán, ho va tornar a repetir amb la mateixa vehemència que ha indignat els aficionats del Reial Madrid, que no volen que els regalin res. Però té raó Guardiola? ¿Aquesta Lliga és impossible de guanyar per al Barça? És obvi que matemàticament encara queden molt punts per disputar, i per això ahir Dani Alves afirmava, abans de saber que el Madrid es deixava dos punts a casa: "Sóc dels que penso que [guanyar la Lliga] no és impossible. És veritat que la diferència és important, però ara s'acosten els partits complicats".

La veritat és que des que el Barça es va deixar mitja Lliga al Reyno de Navarra, després d'una primera part nefasta i una segona de bona però insuficient, l'equip ha reaccionat i ho ha guanyat tot -a la Lliga i a la Champions-. Encara que el discurs públic de Guardiola sigui el de donar la Lliga per perduda, els jugadors han anat a la seva i estan jugant al màxim nivell. De fet, el Barça de la Lliga ara mateix és el més fiable i regular de tota la temporada. Ha encadenat cinc victòries consecutives per primer cop, una anomalia des que Guardiola n'és l'entrenador, i d'aquestes, tres són fora de casa, la principal fuga de punts dels blaugranes aquest curs. Abans d'aquesta jornada, el Madrid havia encadenat 11 victòries seguides, i la fortalesa dels blancs és la principal raó que esgrimeix sempre Guardiola per donar la Lliga per perduda. Però ahir es va acabar la ratxa, i la diferència ara és de 8 punts.

El Madrid on pot punxar?

Per als que no pensin com Guardiola, en les 11 jornades que queden per disputar, ¿on pot perdre punts els Reial Madrid? El calendari dels blancs és, a priori, més complicat que el dels blaugranes, que són els que no poden fallar en cap partit. Els partits més difícils per al Barça, a priori, són tots a casa, amb les visites de l'Athletic Club i l'Espanyol al Camp Nou, a banda del clàssic, òbviament. Al Madrid li queda, sense comptar el clàssic a Barcelona, visitar el Madrigal, amb el Vila-real amb l'aigua al coll -i amb entrenador nou-; anar a Pamplona, on sempre s'ennuega; anar al Vicente Calderón; anar San Mamés, i rebre el Sevilla.

stats