LLIGA ACB
Esports 26/01/2011

On és El suposat bilingüisme?

Pau Ribas
1 min

Jugador del caja laboralFa un quants dies, les notícies de molts mitjans de comunicació parlaven massa sovint dels problemes del bilingüisme a Catalunya. Que si el català oprimeix el castellà, que si és a l'inrevés... Els problemes que pot evocar una situació de bilingüisme o plurilingüisme només els veuen les persones amb prejudicis. És la meva opinió.

Tant el català com el castellà estan perfectament regulats dins l'ensenyament i qualsevol persona que viu a Catalunya té el deure de dominar els dos idiomes. Està clar que si provens d'un altre país, el temps per aprendre'n serà més llarg, però si vols estar totalment integrat en la societat, és l'únic camí a seguir.

És evident que la llengua vehicular de tot el que envolta Catalunya ha de ser el català, però seria un greu error perdre el luxe de dominar una altra llengua a la perfecció com fem ara.

En canvi, jo ara sóc un immigrant més a Euskal Herria, i veig que l'euskera s'utilitza molt poc, que quasi ningú se'm dirigeix amb un "kaixo" ... Jo intento aprendre'n, però tothom utilitza el castellà i se'm fa difícil posar-lo en pràctica.

Jo, si fos basc, m'agradaria que a gent que ve de fora se li ensenyes a parlar euskera i, sobretot, se li fes veure que és necessari per sentir-se còmode dins la societat que l'envolta.

Per això crec que aquí si que hi ha un problema dins el bilingüisme i no a Catalunya, un problema del qual ningú parla.

stats