ATLETISME
Esports 27/08/2011

Entre la superioritat de Bolt i la polèmica de Pistorius

Martí Molina
3 min
Oscar Pistorius, en primer terme, s'entrena a Daegu. Les seves pròtesis han estat al centre de la polèmica.

Com és habitual els anys imparells toca disputar el Mundial d'atletisme. Un campionat que ha viatjat fins a la ciutat sud-coreana de Daegu i que ha de servir d'aperitiu per als Jocs de Londres 2012. Des d'aquesta matinada fins al 4 de setembre es reuniran els principals atletes en un certamen marcat per la superioritat del velocista jamaicà Usain Bolt. Hi debutarà el sud-africà Oscar Pistorius, amb les seves pròtesis d'alumini. I atletes com Ielena Isinbàieva i Blanca Blasic voldran demostrar que continuen regnant en els salts de perxa i alçada, respectivament.

També hi haurà grans mesures antidopatge, imposades després que un bon grapat d'atletes donessin positiu aquest estiu. I tot plegat estarà embolcallat amb la recompensa sucosa de 100.000 dòlars a l'atleta que superi un rècord del món, en un intent perquè l'espectacle a la ciutat coreana sigui del tot complet.

Però de tots, el nom que centrarà les mirades dels espectadors serà el jamaicà Usain Bolt, que arriba a la cita com a principal -per no dir únic- candidat a la victòria tant als 100 com als 200 metres lliures. No hi serà Tyson Gay, lesionat al maluc durant la fase de classificació, ni tampoc els velocistes Steve Mullings i Mike Rodgers, que han donat positiu aquest estiu. Per tot això, Bolt creu que guanyarà "amb facilitat" i ja ha anunciat que no lluitarà per batre el rècord del món que ell mateix posseeix.

L'única oposició, tot i que tímida, li hauria pogut arribar per mitjà del també jamaicà Asafa Powell. Però l'atleta ha caigut de la llista dels 100 metres llisos a última hora, perquè no es podia recuperar a temps d'una lesió als abductors. Tot i això, confia a poder participar en el relleu dels 4x100, en què l'equip jamaicà és el principal favorit a l'or.

Sense oposició ni rivals que trepitgin els talons a Bolt, es preveuen unes proves de velocitat descafeïnades. I més després que el mateix atleta reconegués que a Daegu "no hi haurà rècords del món".

L'altre focus d'atenció serà el sud-africà Oscar Pistorius, l'atleta paralímpic que debutarà en uns Mundials normals . El corredor participarà en la prova dels 400 metres i no té opcions de victòria, però el seu cas està envoltat de polèmica per les pròtesis d'alumini que l'ajuden a competir, i més després que un estudi publicat recentment assegurés que l'atleta obté 10 segons d'avantatge pel fet de córrer amb aquest model de pròtesi.

En el salt de perxa, la russa Ielena Isinbàieva -que posseeix el rècord del món- buscarà rescabalar-se de la seva actuació al Mundial de Berlín (2009), en què va tornar cap a casa sense cap medalla.

I també caldrà estar alerta al salt d'alçada, i en especial a l'actuació de Blanca Vlasic, que ja acumula tres anys dominant amb mà de ferro l'especialitat. Tanmateix, a la saltadora croata li ha costat molt passar dels 2 metres aquest any, i a més li ha sortit una competidora important: la russa Anna Chicherova, que ja ha estat al podi en les últimes grans cites i que, a més, té la millor marca de l'any amb 2,07 m.

D'altra banda, aquests Mundials estaran marcats per unes mesures antidopatge sense precedents, i és que la Federació Internacional d'Atletisme (IAAF) no vol que se li coli cap positiu a la prova. Així, i començant a preparar el terreny de cara als Jocs Olímpics de Londres 2012, es faran anàlisis de sang als 2.000 atletes que es reuniran a la ciutat coreana de Daegu.

stats