MERCAT DE FITXATGES
Esports 23/06/2011

El somni trencat de Bojan

Toni Padilla
2 min
El somni trencat de Bojan

BarcelonaDurant molts anys, Bojan Krkic va ser un secret cada cop menys ben guardat. Aquest jove de Linyola es va dedicar a trencar tots els registres de golejadors del futbol base, amb més de 800 dianes. Bojan, però, no ha aconseguit ser el primer gran davanter centre sorgit de La Masia. El futbol base blaugrana s'ha especialitzat a produir bons migcampistes de toc, però també n'han sortit extrems, migcampistes defensius, porters, centrals i laterals. Però des de la fundació de La Masia a finals dels anys setanta, no ha sorgit cap gran davanter centre que aconsegueixi la titularitat. De golejador sí que n'ha sorgit un, Messi, però no és un davanter centre com Bojan, que ara se'n va al Roma.

L'estiu del 2010 Bojan va ser el primer jugador format a La Masia que va adquirir el dorsal 9 de la samarreta des que els dorsals en els equips de futbol professionals són fixos. Però un any més tard, li toca fer les maletes, malgrat haver-se convertit en el jugador més jove que ha arribat als 100 partits amb el primer equip del Barça. El somni de Bojan s'ha trencat.

Bojan Krkic va arribar al Barça la temporada 1999-00. A partir d'aquí, va anar pujant per totes les categories fent un munt de gols. La temporada 2005-06 va jugar en el Cadet A, tot i que va finalitzar l'any amb el Juvenil A. La gran temporada, però, va ser la del 2006-07, quan el secret que hi havia un gran golejador en les categories inferiors va ser vox populi. Aquell any va saltar del juvenil al filial, i va debutar amb el primer equip de la mà de Frank Rijkaard durant un amistós al Caire davant de l'Al-Ahly. En aquell partit va marcar davant la mirada orgullosa dels seus pares, que van fer el viatge. Amb 16 anys Bojan es va convertir en la gran esperança de La Masia.

Però l'esperança no s'ha fet realitat. El de Linyola ha aconseguit ser el davanter centre sortit de les categories inferiors que ha tingut més presència en el primer equip del Barça des de Paco Clos. L'actual tècnic va debutar gràcies a César Luis Menotti amb 23 anys. Era una època diferent i costava més arribar al primer equip. Es va estar sis anys en el primer equip, i va lluitar per una titularitat, que no sempre arribava. Clos, però, va arribar, fins i tot, a ser internacional, jugant un paper clau en el títol de Lliga del 1985. Des de llavors, no hi havia hagut cap davanter centre de la casa amb tant de pes com Bojan. "Ser davanter no és fàcil, i ser un jugador de la casa tampoc, ja que s'espera molt de tu. Marcar gols i evitar que en facin és clau. Per això costa tant un bon golejador i un bon porter", comenta Clos.

Des de llavors, ho han provat homes com López López, Antoni Pinilla, Thomas Christiansen i Sergio García sense sort. Quique Costas va permetre que molts d'aquests jugadors s'estrenessin en les categories inferiors del club (entre ells Bojan, al filial), i pensa que "amb Bojan potser les coses han anat massa ràpid. Potser li ha fet falta maduresa. Va irrompre molt ràpid al primer equip i al final, tot li ha anat massa gran. No és fàcil triomfar al Barça". Bojan s'ha quedat molt a prop d'aconseguir-ho. Ha arribat a viure el somni. Però s'ha trencat.

stats