NATACIÓ
Esports 03/04/2012

Un somni olímpic amb dos escenaris per a Érika Villaécija

Luana Valls
2 min
Un somni olímpic amb dos escenaris per a Érika Villaécija

Després que durant els mundials de Xangai del 2011 aconseguís un bitllet per a Londres en la prova dels 10 quilòmetres en aigües obertes, Érika Villaécija va decidir que no s'aturaria. I aquest cap de setmana s'ha superat en aconseguir una marca de 8:27.76 que li permetrà estar entre els millors en els Jocs d'aquest any en la prova dels 800 lliures. És a dir, que a Londres nedarà tant a la piscina olímpica de Stratford com en aigües obertes, en unes proves que es faran al llac central de Hyde Park.

Villaécija, de 28 anys, s'ha criat a les piscines. Joan Fortuny ha estat el seu entrenador des dels 16 anys, i amb ell ha aconseguit tots els títols. La natació requereix moltes hores d'entrenament (de 6 a 7 diàries), però Villaécija considera que val la pena: "Tot el que m'he pogut perdre ho he guanyat dins l'aigua".

Rumb a Londres

A part del mèrit que ja té per si sol el fet d'haver aconseguit dues classificacions per participar als Jocs, Villaécija personifica una altra proesa: ser la primera catalana a participar en uns Jocs Olímpics en les proves de natació d'interior i exterior al mateix temps. Fins ara cap espanyol s'havia atrevit a lluitar per les dues modalitats alhora i tots els nedadors havien preferit especialitzar-se només en una. Per Villaécija es tracta d'un repte personal que a més pot aportar-li una altra medalla olímpica. "Crec que puc combinar les dues modalitats i aconseguir bons resultats", assegura la nedadora.

Malgrat que pot semblar una fita poc notable, les diferències entre nedar en una piscina i a mar obert són considerables. La tranquil·litat i les facilitats que dóna una piscina desapareixen a mar obert. Mal temps, onades, meduses i tota una sèrie d'elements que no es poden controlar. Per poder afrontar aquestes adversitats no només es necessita una gran fortalesa física, sinó també mental: "El meu objectiu principal és fer el màxim que pugui. Vull acabar sentint que he donat el millor de mi", sentencia Villaécija. En uns Jocs Olímpics s'espera veure sempre els millors i la catalana és conscient del nivell de les seves rivals. Malgrat això també sap quines són les seves possibilitats i lluitarà per aconseguir els objectius. "L'important és començar en una bona posició, ser al davant". La prova dels 800 lliures és la preferida de Villaécija, ja que és la que més èxits li ha donat, i per això era tan important per a ella aconseguir la marca mínima per poder-hi participar.

El somni olímpic s'ha convertit en una realitat per a Érika Villaécija. Tot i que encara queden quatre mesos per competir, l'entrenament -sense presses però sense pauses- sempre té la mirada fixa en l'objectiu: Londres 2012.

stats