La solidaritat venç en el duel entre Ripoll i Girona

El municipi del Ripollès rep la visita d’un equip de Primera gairebé trenta anys després

Jordi Bofill
Els jugadors del Ripoll i el Girona, abans del partit

RipollRipoll, localitat sacsejada pels atemptats de Barcelona i Cambrils, vol recuperar la normalitat perduda les últimes setmanes. El futbol, com a vehicle de cohesió social, va ser el gran protagonista d’una tarda molt emotiva, en què el Ripoll i el Girona, que sortien plegats damunt del terreny de joc amb bufandes commemoratives per a l’ocasió que van repartir entre els 1000 assistents, van retre un homenatge a la vida unint els seus camins amb un únic fi: recaptar fons –s’estima que uns 10.000 euros- en benefici dels programes desenvolupats pel Consorci de Benestar Social del Ripollès. El resultat, un 0-8 incontestable, era el menys important en una jornada on la solidaritat acaparava tot l’interès. Aprofitant l’aturada de seleccions i que el conjunt local encara no ha debutat a la Lliga –milita a la Tercera Catalana després d’assolir l’ascens el curs passat–, Ripoll va tornar a gaudir de la visita d’un equip de l’elit, tal com passava a la dècada dels vuitanta i principis dels noranta amb els partits contra l'Atlètic de Madrid, el Múrcia o l’Espanyol. Pablo Machín, com si desitgés premiar els aficionats, va conformar un onze d’autèntic luxe. Kjetil Haug (el noruec cedit pel City fins al Nadal per cobrir l’absència de Suárez), Ramalho, Bernardo, Juanpe, Portu, Planas, Eloi Amagat, Àlex Granell, Douglas Luiz, Borja García i Kayode van ser els escollits per disputar un partit amb massa diferència de qualitat entre els dos conjunts.

Un llançament al pal de Bernardo –que no es relaxa ni en els amistosos– va ser el preludi del 0-1, obra de Carles Planas, després de recuperar una pilota al seu propi camp i iniciar un contracop liderat per Kayode que ell mateix va finalitzar. L’equip dirigit per Jorge Couhin va donar la cara en tot moment, replegant amb cinc defenses i contenint la iniciativa d’un Girona que, això si, no va prémer l’accelerador. Prop de la mitja hora, els protagonistes del primer gol es retrobaven, i era Planas qui assistia Kayode per batre Jaume, que minuts abans havia desfet una ocasió del davanter nigerià i havia vist com Borja feia el segon pal. Iván Díaz –ex-Primera amb passat al Sabadell, Espanyol, Figueres i Terrassa, entre d’altres– efectuava el llançament més perillós dels locals durant el primer temps, ben aturat per Kjetil Haug. Abans del descans encara hi va haver temps per veure un nou gol, ja que novament Kayode es va inventar una assistència precisa que Portu no va desaprofitar: va picar la pilota suaument al fons de la xarxa.

Els menys habituals reivindiquen protagonisme

Com era de preveure, Machín va fer tots els canvis possibles en l’inici del segon acte, i va mantenir tan sols Kjetil Haug, Ramalho i Juanpe respecte a l’alineació inicial. Aday, Romero, Mojica, Pere Pons, Aleix García, Boulaya, Marlos Moreno i Olunga –que debutava– van rellevar un equip amb la ment posada a San Mamés. Amb ganes de reivindicar un paper important, Marlos Moreno va ser un dels atractius, desbordant i acceptant l’1x1 sempre que en tenia ocasió. De les seves botes va sortir el quart gol, obra d’Aday, que va engaltar un fort xut després d’una centrada de rabona del jugador colombià. Qui va estrenar el seu compte golejador, per partida doble i amb un marge de dos minuts, va ser el kenià Olunga. El davanter va aprofitar primer una assistència de Pere Pons, i, posteriorment, una centrada de Mojica per fer els primers gols amb la samarreta d’un Girona desbocat en atac, que ampliaria l’electrònic amb un gran gol de Marlos Moreno després de regatejar tot aquell que li sortia al pas i amb un vuitè signat per Mojica, aprofitant la seva superioritat en espais llargs. Era el cinquè gol del conjunt de Pablo Machín en només 15 minuts. Els locals van estar a punt de reduir distàncies, però un gran Marcel –va rellevar el porter noruec durant el segon temps– va aturar un llançament de falta d’Iván López que havia fet aixecar els aficionats locals dels seus seients, tal com van repetir a la fi d’un enfrontament marcat per la solidaritat de tots els presents i acomiadant dos equips que, de bracet, van tenir un gest que serà molt recordat a la localitat del Ripollès.