30/03/2013

La segona unitat

2 min

Per anar bé, aquesta tarda els meritoris del Barça haurien de convertir-se en els actors principals. Si hi ha un partit que han de jugar sí o sí els futbolistes que habitualment no són titulars és el d'avui. Si contra el Celta, el penúltim de la Lliga, si amb tretze punts més que el segon classificat, si a les portes de l'anada dels quarts de final de la Lliga de Campions, si després de deu dies de concentracions i partits amb les seleccions estatals, els Montoya, Thiago, Song, Tello, Bartra i companyia no tinguessin la confiança dels tècnics per treure les castanyes del foc, voldria dir que alguna cosa està fallant a la plantilla.

Si aquests jugadors no es mereixessin jugar d'inici a Balaídos, el missatge seria preocupant, voldria dir que el seu nivell no és suficient per formar part de la plantilla del Barça (i són molt bons, oi?) o que no estan treballant prou bé (no m'ho vull ni plantejar). Per això espero que l'alineació de Tito Vilanova estigui farcida de novetats. No es tracta de menysprear el Celta. Al contrari, la idea seria treure a Balaídos els jugadors més frescos i motivats i així poder garantir la intensitat i la dedicació que requereix un partit de la lliga espanyola.

La majoria dels titulars indiscutibles del Barça vénen o bé de jugar un partit a una altitud més adequada per a les curses de Kilian Jornet que per a un futbolista o bé d'haver hagut de superar una situació pràcticament definitiva a París, amb el desgast psicològic que això comporta. Per entendre'ns, i ens agradi més o menys, per als jugadors de la selecció espanyola el partit contra França era una mena de Barça-Milan. És lògic que després d'un duel tan exigent i perillós hi hagi una mica de descompressió.

Un Barça de meritoris ha de ser superior al Celta i per tant ha de ser capaç de sumar els tres punts a Vigo, però en cas que les coses no sortissin especialment bé i el Barça no guanyés, no passaria res. El coixí de punts ha de servir per a alguna cosa. El risc és mínim. Ara mateix és necessari fer descansar els millors de cara al partit contra el PSG. Ja sabem que, amb bon criteri, el cos tècnic considera que la Lliga és el títol més valuós i que fa bé de no voler dir blat fins que no sigui al sac i ben lligat, però després de les lesions tan simpàtiques de Pedro, Xavi i Alba em semblaria temerari fer jugar contra el Celta jugadors com Messi, Busquets, Iniesta, Mascherano o Piqué. La Lliga la poden rematar tranquil·lament els jugadors que no són a priori en l'onze de gala del Barça, mentre que els que tothom posaria al camp el 25 de maig a Wembley s'han d'encarregar precisament de dur l'equip fins a la final de la Champions. Amb els matisos que vulgueu, els equips titulars de Balaídos i del Parc dels Prínceps s'haurien d'assemblar com un ou i una castanya.

stats