POLÍTICA ECONÒMICA DEL BARÇA
Esports 02/06/2011

Les seccions, les grans damnificades pels nous plans del Barça

El portaveu Toni Freixa anuncia algunes mesures econòmiques que comportaran la desaparició de la secció de beisbol i fortes retallades en altres seccions, tant les professionals com les amateurs.

Toni Padilla / àlex Gozalbo
3 min
Seccions d'èxit Tres seccions, bàsquet, handbol i hoquei sobre patins, han estat campiones d'Europa els últims anys.

BARCELONA.La directiva del Barça

segueix treballant amb intensitat per millorar la situació econòmica del club, situació que encara és definida com a "preocupant" malgrat l'arribada de la Fundació Qatar com a patrocinador. Ahir el portaveu Toni Freixa va anunciar algunes mesures per millorar el funcionament econòmic del club que incideixen sobre dos aspectes: els abonaments i les entrades, tant al Camp Nou com al Palau Blaugrana, i les seccions del club.

Segons Freixa, amb l'objectiu de fomentar l'assistència al Palau Blaugrana s'ha decidit eliminar l'abonament global al Palau, que incloïa la possibilitat de veure totes les disciplines esportives professionals (bàsquet, handbol, hoquei i futbol sala) amb un sol carnet. El club mantindrà l'abonament del bàsquet i per accedir-hi continuarà sent imprescindible la condició de soci, però no donarà dret a veure els altres esports del Palau.

Pel que fa a les altres disciplines esportives del Palau es crea la fórmula dels "Amics de l'handbol", "Amics de l'hoquei patins" i "Amics del futbol sala", abonaments específics per a cadascuna de les seccions en què no caldrà ser soci per obtenir-los.

Aquestes mesures intenten treure més rendiment del Palau i omplir les graderies, però les seccions del club són les grans damnificades del nou pla econòmic. La junta directiva ha decidit reduir cada any un 1% del pressupost destinat a les seccions del club durant els cinc anys vinents. Actualment, la despesa de les seccions suposa un 10% del total del pressupost del club; la temporada que ve la xifra serà del 9% i, any rere any, s'anirà reduint fins arribar al 5%.

Els últims anys el pressupost del club no ha deixat de créixer (l'últim cop un 3%), per la qual cosa en funció del creixement del pressupost les seccions perdran més o menys diners. La temporada 2006-07 el pressupost era de 280 milions d'euros i aquesta última ja ha estat de 420 milions. Malgrat tot, les seccions professionals es veuran afectades econòmicament. Però les seccions no professionals encara quedaran més afectades.

Una secció que desapareix

La junta directiva de Rosell ha decidit suprimir la secció de beisbol, que enguany arribava als 70 anys d'història. "Hem fet una avaluació sobre l'interès de la massa de socis sobre el beisbol i és extremadament baix. Hem entès que era necessari per la viabilitat i sostenibilitat del club perquè mai ha arrelat d'una manera important en la societat catalana", assegura Ramon Cierco, directiu responsable de les seccions no professionals. L'equip de beisbol jugava a la Divisió d'Honor.

A més, la junta ha pres la decisió que la resta de seccions no professionals limitin a Catalunya l'àmbit de les seves competicions. Segons el club aquesta decisió "es basa en la voluntat de seguir promocionant els diferents esports i ponderar la catalanitat del club". A partir d'aquesta setmana es parlarà amb els responsables de les seccions, ja que cada esport és un cas diferent. Esports com el voleibol tenen l'equip a la Divisió d'Honor i hauran de perdre fins a dues categories. L'hoquei sobre gel, però, només pot jugar a la Divisió d'Honor perquè no hi ha més grups. Però aquesta Divisió d'Honor és estatal.

A més, l'equip d'atletisme té fins a tres atletes olímpics el 2008 (Jackson Quiñonez, Manuel Olmedo i Rubén Palomeque), que segurament abandonaran el Barça si no poden competir al Campionat d'Espanya. La directiva haurà de valorar ara si fa excepcions en els casos de l'atletisme i l'hoquei sobre gel, ja que la segona secció fins i tot podria desaparèixer si no pot ser inscrita a la Divisió d'Honor.

Els diners, per fitxar al futbol

La directiva de Rosell va prometre al seu programa electoral "fomentar tant la millora de les seccions professionals com la de les no professionals". Millora que havia de passar per una "socialització" i dotar les seccions no professionals d'un "pla específic". La situació econòmica, però, ha portat la directiva a prioritzar l'economia del futbol, que no pateix cap retallada. Aquest estiu la idea es poder reforçar l'equip de Pep Guardiola amb fitxatges que seran econòmicament costosos.

stats