POLIESPORTIU
Esports 12/11/2011

Les seccions del Barça comparteixen repte i estil

David R. Jover
4 min
Les seccions del Barça comparteixen repte i estil

BarcelonaLes quatre seccions professionals del Barça viuen el seu moment més dolç i han començat la temporada liderant les seves competicions. El difícil repte de ser el número 1 és a la ment de tots, des dels jugadors fins als membres del cos tècnic. L'ambició per ser-ho a final de temporada fa que des del primer dia de la pretemporada el treball sigui fonamental. Els equips blaugranes acostumen a tenir grans jugadors, molts cops els millors, però la qualitat i el talent no guanyen títols, tan sols hi ajuden. La feina diària dels entrenadors i els jugadors és la clau per ser a dalt des del primer moment.

Totes les seccions disposen de bons recursos, però només l'equip blaugrana d'hoquei patins té el pressupost més elevat de la competició estatal. Si es té en compte el diferent sistema fiscal de cada autonomia, els recursos destinats a la base i que el Barça computa molts ingressos de les seccions al futbol, els altres tres conjunts professionals no són els que més gasten a la Lliga Endesa, l'Asobal i la LNFS. Això sí, gestionen els recursos amb eficàcia i eficiència.

Una de les claus té a veure amb el fet que els quatre entrenadors estan fets a casa i coneixen l'entorn en què han de treballar. El somriure s'estén pels passadissos d'un pavelló, el Palau Blaugrana, que en 40 anys d'història ja ho ha viscut tot. Però ¿què en pensen els quatre entrenadors del bon moment de les seccions?

Treball, dedicació i planter

"És curiós i agradable que totes quatre ocupin el lideratge. És la plasmació que s'està treballant molt i bé. Tant de bo sigui així al final de la temporada", comenta Gaby Cairo, l'últim tècnic a arribar dels quatre de les seccions. I és que el Barça Sorli Discau d'hoquei patins, amb 10 punts, comparteix el primer lloc de l'OK Lliga amb el Noia i el Liceo.

La política esportiva de Cairo passa per apostar per jugadors consagrats i joves promeses, com Xavier Barroso i Marc Julià, de 19 i 17 anys, que són membres, a tots els efectes, del primer equip. "Jugaran minuts de qualitat, dels que els faran més grans", comenta el tècnic argentí.

El que fa més temps que és a la banqueta, set anys, és l'entrenador del Barça Alusport, Marc Carmona. "De moment s'evidencia una bona tendència i una bona dinàmica de resultats, però encara és aviat dins de la dinàmica de la competició".

El futbol sala, que ja és la segona secció del Palau pel que fa a espectadors, és líder de la Primera Divisió amb 29 punts, tres més que ElPozo Múrcia, que té un partit menys. I tot sense tenir la plantilla al complet, ja que Igor, Wilde i Saad, tres jugadors cabdals, no estan disponibles. Això ha fet que els joves Marc Tolrà i Roger Serrano (20 anys) tinguin minuts a la màxima categoria i que el porter Chema Mella (19 anys) també hagi debutat. L'aposta pel planter és evident.

L'entrenador amb més trofeus aconseguits en els últims anys tres anys i mig, els que fa que és a la banqueta blaugrana, és el de bàsquet; Xavi Pascual. El Barça Regal és líder a la Lliga Endesa amb un balanç de 5-1 i també a l'Eurolliga amb un 4-0. El tècnic de Gavà té clar el secret: "L'únic que sé és que cada matí, quan arribo ben d'hora al Palau, m'acostumo a creuar amb els altres entrenadors. I quan són les deu del vespre també me'ls trobo pel pavelló. Aquesta és una coincidència bastant important".

Pel que fa a l'handbol, el Barça Intersport és, juntament amb l'Atlètic de Madrid, el líder de la Lliga Asobal, amb vuit triomfs i cap derrota. A Europa l'equip també està intractable, ja que compta amb triomfs, quatre, tots els partits disputats. El tècnic, Xavi Pascual, que porta dos anys i mig a la banqueta, però, és molt prudent. "Això només acaba de començar, és un primer pas, però encara no hi ha res fet", adverteix el màxim responsable.

Pascual també dóna oportunitats als més joves. Si bé és cert que ha cedit al Fraikin Granollers el porter amb més projecció nacional, Gonzalo Pérez de Vargas, ha fet jugar el jove extrem esquerre Aitor Ariño, de 18 anys, que contra el Port Sagunt va anotar 7 gols, i també l'extrem dret de 20 anys David Balaguer, que va debutar a Zagreb.

Primer, la defensa

Aquesta temporada, a més, els quatre equips tenen en comú un aspecte vital per guanyar: la defensa. Com diu Boniface Ndong, pivot del Barça Regal de bàsquet, "la teva defensa marca el teu pròxim atac". I és ben cert. L'equip blaugrana tan sols rep a la Lliga Endesa 64 punts de mitjana, mentre que a l'Eurolliga, on també té el millor atac, en rep 66.

L'equip de futbol sala és el millor defensivament, amb 1,6 gols per partit encaixats, i també és el millor atac, amb 4,6 gols, mentre que el d'hoquei patins també és un fortí defensiu i rep dos gols per matx. L'últim en discòrdia, l'equip d'handbol, també és la millor defensa amb menys de 25 gols encaixats per matx.

El pròxim repte del Barça Regal és mantenir l'excel·lència demostrada dijous al Palau, diumenge a València, mentre que avui a les 16.30 hores el Barça Alusport rep al Palau el Talavera. Quan aquest partit finalitzi agafarà el relleu el Barça d'hoquei, que a les 19 hores, també al Blaugrana, s'enfronta a l'Alcoi.

Ser líder a principis de temporada és, per Cairo, "una bonica coincidència", un fet anecdòtic. Els títols es decideixen a partir del febrer, però començar amb bon peu facilita les coses. "L'ideal seria que això passés al final", desitja l'entrenador argentí. Els seus homòlegs, Carmona i els dos Xavier Pascual, saben que la feina diària marca el camí d'un equip. Aquests quatre treballadors tenen un objectiu comú: aconseguir la lliga. No ho tindran fàcil per aconseguir el seu repte, però des del primer dia ja han intentat posar distància amb els rivals.

stats