COPA DEL REI
Esports 26/02/2013

Com s'atura els millors del món?

L'antídot per a Messi i Cristiano: una defensa solidària i amb ajudes constants

Albert Solé
2 min

BarcelonaCap pissarra és capaç d'aturar Messi i Cristiano en carrera i amb la pilota als peus; per alguna cosa són els millors jugadors del món, i des de fa anys. Tal com explica Marc Valiente, defensa del Valladolid, la primera premissa per evitar que aquests dos jugadors et facin un estrip és que "no tinguin un bon dia, ja no depèn que la defensa sigui millor o pitjor". Però, un cop admesa aquesta dura realitat, hi ha algunes claus per minimitzar el poder ofensiu d'aquests dos monstres. "Si tu vas al tall amb ells, el millor és que, com a mínim, no facin un driblatge net, que surtin desestabilitzats, perquè el company que et fa la cobertura sigui capaç de robar-los la pilota", argumenta Alberto de la Bella, defensa de la Reial Societat. I és que una de les claus principals, per a qualsevol equip, és que la defensa sigui molt solidària, i que les ajudes del central al lateral, i el lateral a l'interior, siguin constants i precises. "No sóc partidari dels marcatges individuals en el cas de Messi i Cristiano, i crec que ningú ho ha fet encara, perquè en l'un contra un són superiors, i per velocitat, tècnica o potència et poden guanyar", recorda De la Bella.

Marc Valiente, que ha jugat deu anys al futbol base del Barça i és de la mateixa generació que Messi, Piqué i Cesc (del 87), apunta que no és el mateix defensar Cristiano Ronaldo si ets el Barça que si ets un dels altres equips de la Lliga: "Al Camp Nou la millor manera de parar Cristiano és tenir la pilota, no canviar la manera de jugar del Barça". Per a la resta de mortals, la recepta és diferent: "Per al Madrid la pilota no és el seu fort, no crea futbol des de darrere, i està més a gust si la pilota la té el rival i l'hi roba", comenta el defensa de la Reial Societat.

Per neutralitzar la capacitat golejadora de Leo Messi, Valiente recomana al Madrid que faci servir la fórmula del Milan, que va sublimar el que altres equips havien intentat prèviament: "Últimament els equips estan aconseguint frenar-lo una mica jugant molt junts, ajuntant línies, de manera que Messi no rebi tantes pilotes a la frontal de l'àrea i hagi de baixar al mig del camp a buscar-les, cosa que el fa menys perillós. Perquè una vegada que encara els centrals en velocitat, només es pot aturar amb una falta o un penal".

stats