FENT CAMÍ

Una ruta pel pas de les Tres Pedretes

Un camí que s’endinsa en els cingles de les muntanyes que estan ubicades entre Valldemossa i Deià

El pas de Son Gallard, també conegut com el pas de les Tres Pedretes, el varen obrir per primera vegada Tomeu Bonet i Joan Ensenyat, el 4 de setembre de 1996, amb la certesa que, en aquells moments, feia molt de temps que ningú no el transitava. El nom de les Tres Pedretes és degut que el primer senyal que hi havia de l’antic pas era un caramullet format per tres pedres, i també per la gran impressió que els va causar el pas. Si el pas hagués tingut una denominació diferent, aquesta molt probablement hauria estat pas de Son Gallard, a causa de la seva situació al sud-est de l’estret de Son Gallard i de les cases de la possessió del mateix nom.

Pla del Pouet

La ruta, que es recomana fer amb un guia, comença pel camí del pla del Pouet, el qual s’inicia al portell de Son Gual Petit i passa per la font de l’Abeurada, i abans, l’indret anomenat el Fossaret. Agafant diferents dreceres s’arriba al portell que dona pas al pla del Pouet. D’aquest pla parteix el camí de la Talaia Vella i va cap al mirador de Can Costa; d’allà puja cap a la Talaia Vella i davalla després fins al coll de l’estret de Son Gallard. El mirador de Can Costa, popularment anomenat de les Puntes, està a l’extrem occidental de la Talaia Vella, just damunt Can Costa, des d’on és ben visible.

Continua el camí fins a arribar al pas dels Ermitans, que en el darrer tram dibuixa dos revolts i arriba a les portes del refugi de l’Arxiduc, el qual ha estat restaurat fa poc. Així, es deixen enrere el refugi i el mirador del Garriguer, i es baixa cap al coll de l’estret de Son Gallard. Prossegueix la ruta pel tram més espectacular del camí, el comprès entre el coll de l’estret de Son Gallard i el pla de les Aritges.

S’arriba a una petita alzina que es veia des del refugi i comença el pas de Son Gallard al camí de l’Arxiduc, un pas perillós quan es fa de baixada. Després de davallar-ne el primer tram és convenient posar cordes de seguretat per continuar el llarg descens que encara queda per davant. Després d’uns deu minuts de baixada pel rost alzinar, hi ha un ranxo de carboner. A pocs minuts d’aquí, comença el camí de l’estret de Son Gallard, que enllaça amb el camí de la muntanya de l’Arxiduc.

Mirador de Son Gallard

Es fa una aturada al mirador de Son Gallard, des d’on es pot veure tot el recorregut fet. Son Gallard és una possessió situada a Deià, concretament entre Son Rul·lan, les Cases Noves, Miramar i la Talaia. El de Son Gallard és un mirador de planta trapezoïdal, les parets laterals del qual fan 5,90 m de longitud, i la frontal, 3,50 m; es va construir sobre un replà de roques. Dos escalons hi donen entrada. Continua el camí, que es fa més senzill de mica en mica per arribar al mirador dels Tudons, una torre massissa troncocònica de 2,70 metres d’alt. Després de contemplar les vistes i per finalitzar la ruta, es continua el camí marcat fins a arribar al final, que surt directament davant l’hotel El Encinar.

EDICIÓ PAPER 11/07/2020

Consultar aquesta edició en PDF