FITA A FITA

De Cala en Bosc a Cala Galdana, paisatge cultural i patrimoni natural de Menorca

Una nova etapa del Camí de Cavalls pel litoral de Migjorn de l’illa a través de platges d’arena blanca, vertiginosos penya-segats sobre la mar i un boscatge infinit

La ruta d’avui és la segona de les quatre que ens duran a fer un llarg recorregut pel litoral de Menorca a través del Camí de Cavalls, una iniciativa que iniciàrem el 15 de febrer passat i que no vol ser res més que una invitació a fer un tast de la riquesa paisatgística, cultural i etnològica d’aquest immens espai Reserva de la Biosfera.

L’itinerari que us proposam avui -una suma de les etapes 12 i 13 del GR-223- ens durà de Cala en Bosc fins a Cala Galdana. Una caminada llarga, gens dificultosa, que ens durà a gaudir, per la passa i la mirada, del paisatge cultural i del patrimoni natural que s’escampa pel litoral sud de Menorca. Cales verges i tranquil·les, d’arena blanca, envoltades de pinar i alzinar i banyades d’aigües turqueses; però sobretot un litoral que encara conserva l’empremta de la història més recent -nius de metralladora i búnquers de la Guerra Civil, torres de vigilància contra la pirateria i secrets de contraban- i també de la més antiga, amb nombroses restes arqueològiques.

La ruta

00’ Feim la primera passa d’aquest itinerari sobre la mateixa platja de Cala en Bosc, des d’on continuam la marxa en direcció est/sud-est per una passarel·la de fusta. A la nostra dreta, la visió de les serres de Llevant i dels caps de Ferrutx i Formentor posen fites sobre l’horitzó. La presència ja visible del far d’Artrutx ens ubiquen geogràficament en aquest important punt d’inflexió de la costa occidental i sud de l’illa. El sender que neix a continuació de la passarel·la ens durà per la punta de la Guarda cap a la platja de Son Xoriguer 20’. Mentre els nostres peus encara s’arrosseguen per damunt l’arena blanca, a poc a poc ens anam acomiadant d’aquest espai turístic d’hotels, apartaments i clubs de vela que componen Cala en Bosc i Son Xoriguer.

Entram dins l’àmbit de la finca pública Cova dels Pardals - Son Vell. La nostra caminada passa ara per una costa baixa i rocosa, amb abundant vegetació arbustiva, i per un camí que es divideix i es retroba esquivant tota classe d’obstacles. Vorejant una paret seca arribam a Cala Parejals i al final hi ha una caseta blanca. Just al costat, una escala excavada a la roca ens condueix fins a la cova dels Pardals 40’, un immens coval amb un embarcador picat sobre la roca.

Deixam aquest indret tan encisador per continuar la ruta. Un preciós passadís entre mates de savina ens guiarà fins a la Cala de Son Vell 1h00’, on trobam un búnquer excavat sota terra i restes arqueològiques de l’època talaiòtica. Un poc més endavant 1h20’, entram en un tram de costa més retallat, és el que s’anomena la Pesquera del Comte, amb nius de metralladora totalment mimetitzats amb el paisatge cultural, amb forma de navetes. Passarem un últim varador natural, la Pesquera dels Al·lots, abans d’arribar al gran paratge natural de Son Saura 1h50’, amb les platges del Banyul i de Bellavista, les més preuades de l’illa. Travessam el segon d’aquests arenals per una passarel·la de fusta que protegeix el sistema dunar i la zona humida del prat de Bellavista (observatori d’aus).

El Camí de Cavalls segueix en tot moment la línia de costa. Això ens durà a voltar per la punta del Governador fins a la Cala del Talaier 2h15’, als peus de la talaia d’Artrutx, bastida el 1617 i que malauradament resta lluny de la nostra ruta. Som a l’equador de l’itinerari, dins el domini de la finca pública Es Talaier - Cala en Turqueta.

Un recorregut laberíntic pel mig dels ullastrars ens durà primer a la punta de na Bruna i, després d’un breu ascens, fins a la punta dels Tambors, i d’aquí baixam fins a Cala en Turqueta 2h55’, tancada per un preciós alzinar i coronada per una sínia que aporta l’element etnogràfic a aquest meravellós paratge natural. Som a la part central del Migjorn de Menorca, un entorn que té com a element característic els barrancs que perpendiculars a la mar tallen verticalment la plataforma de penya calcària que s’estén per aquesta zona.

Sortim de Cala en Turqueta i iniciam una fase de la ruta on el relleu és més irregular, amb nombroses pujades i amb un camí que s’allunya lleugerament del litoral, més abrupte i tallat sobre la mar. Seguim les fites del Camí de Cavalls, que ens guiarà per un sorprenent itinerari per cingleres i barrancs hermosíssims fins a Cala Macarella 3h35’. Si ens hi fixam, al vessant dret de la cala veurem les coves que es feren servir per a enterraments (necròpolis) en època talaiòtica.

Una escala de fusta ens traurà de Cala Macarella en direcció a Cala Galdana per sobre de la punta de les Alegries, coronada per un seguit de miradors naturals (ben senyalitzats), dels quals recomanam el tercer a la dreta 3h50’. A l’horitzó de la nostra marxa començam a albirar les cases i hotels que assenyales la proximitat del final de la ruta.

Després d’un llarg i agradable passeig per dins el bosc que ens ha acompanyat aquestes darreres passes de la nostra ruta hi ha una forta baixada que acaba sobtadament al paratge de Cala Galdana 4h15’, on acaba la ruta que us hem proposat. Per sort, la grandesa d’aquest paratge minva l’efecte perniciós de la intervenció urbanística sobre el paisatge.

@Fita_a_Fita

EDICIÓ PAPER 04/04/2020

Consultar aquesta edició en PDF