RUGBI
Esports 07/12/2011

Roger Ripol: "El rugbi demana compromís"

Retirada "Jo voldria seguir dos anys més. Encara que em sento bé, cada vegada hi ha més competència" Selecció espanyola "No em sentia gratificat"

Ferran Vital
2 min
El català Roger Ripol, a la dreta, després d'un partit de la segona divisió francesa.

Roger Ripol (Barcelona, 1978) és un dels millors jugadors de rugbi catalans de tots els temps. En l'actualitat juga al Pays d'Aix, un equip de la Provença que oscil·la per la zona mitjana-alta de la segona divisió francesa.

Com et trobes enguany en el teu club?

Molt bé. Hem començat en les posicions de dalt. Després de festes veurem on som i si podem lluitar per les cinc primeres posicions, les que donen accés a les semifinals.

Si les lesions et respecten, quants anys més vols seguir en actiu en l'esport d'elit?

Jo voldria seguir dos anys més. Encara que em sento bé físicament i mentalment, cada vegada hi ha més jugadors i més competència.

La passió pel rugbi et ve per herència familiar, oi?

Sens dubte. El meu pare jugava al Barça i va ser la meva mare qui va voler que juguéssim a rugbi. Quan érem petits ens van portar als tres germans a l'escola del BUC. Des d'aleshores tota la família ha viscut per a aquest esport.

En algun moment t'has sentit com el jugador exòtic?

Alguns jugadors comencen a fer el salt. Exòtic no, la cultura francesa és pròxima a la catalana, però de seguida et pregunten per Barcelona, el Barça, Guardiola…

Quants cops t'has sentit temptat de tornar a casa?

Dues vegades. Darrere l'esport professional hi ha molta porqueria: no tot són flors i violes i de vegades et preguntes si val la pena.

Com es viu el rugbi a França?

Al sud de França el rugbi forma part de la vida de cada ciutat. Tots els pobles, per petits que siguin, tenen el seu camp d'herba amb la seva seu social i el seu grup de supporters. Mediàticament, la Copa del Món de rugbi que es va celebrar a França l'any 2007 va fer créixer encara més aquest esport i el va apropar una mica més al futbol.

Com han viscut els teus companys francesos la seva derrota en la final de la Copa del Món?

Al principi ningú creia en aquest equip, tothom el criticava. A mesura que la competició va anar avançant la gent va canviar d'opinió. Quan van perdre la final van dir que era per culpa de l'àrbitre!

Creus que la USAP és un equip català?

La USAP és un club català perquè Perpinyà és Catalunya. El marxandatge? L'esport professional d'elit no és possible sense diners i van a buscar-los on poden. Tot el que la USAP faci a la Catalunya del Sud crec que és positiu per al rugbi català.

Vas ser internacional dotze vegades amb la selecció espanyola. Per què no hi vas jugar més vegades?

El rugbi demana compromís amb el que representes i amb els teus companys. No em sentia gratificat, ni per les amistats ni econòmicament.

T'hauria agradat jugar amb una hipotètica selecció catalana oficial?

Sí, és una llàstima. Ja vaig jugar en totes les categories possibles. Lluitar amb els teus amics no té preu.

stats