BARÇA
Esports 29/11/2016

La revàlida de Jasper Cillessen

Suplent a la Lliga i a la Champions, l’holandès és el candidat a ocupar la porteria contra l’Hèrcules

Martí Molina
4 min
Suplent de Ter Stegen, Cillessen pot tenir avui minuts a la Copa.

BarcelonaPrimer va ser José Manuel Pinto, després Ter Stegen i ara hauria de ser el torn de Jasper Cillessen. Des del 2008 el Barça ha tingut un porter per a la Lliga i un altre per a la Copa, una competició que els blaugranes estrenen avui (22 h) contra l’Hèrcules al Rico Pérez. Un partit assequible contra un rival de Segona B i que el Barça afrontarà, com és habitual, amb moltes rotacions i completant la llista amb futbolistes del filial.

Tot i que no es descarta que finalment Luis Enrique es decanti per Jordi Masip per a aquest partit d’anada, qui té més números per ocupar la porteria és Cillessen, fitxat aquest estiu de l’Ajax d’Amsterdam. Seria el seu segon partit de blaugrana, després d’un debut no gaire lluït contra l’Alabès: Ter Stegen va ser baixa d’última hora i Cillessen va jugar els 90 minuts d’un partit que va acabar amb derrota i dos gols encaixats. Aquest vespre pot tenir la revàlida en un duel menys exigent però que s’analitza igualment com un examen.

Avaluar el porter suplent

Els que el coneixen parlen de Cillessen com un porter en constant aprenentatge. El dubte és com afecta el seu rendiment el fet de no tenir minuts de manera regular. “Sempre és difícil jutjar el porter suplent -diu Edwin van der Sar, director general l’Ajax-. Però el conec bé. I quan ha jugat amb regularitat ha demostrat que és fiable. És dels que milloren dia rere dia, i entrenar-se en un club com el Barça el farà encara millor”. “Té una bona base per jugar al Barça i marge de millora. Però surt amb desavantatge perquè acaba d’arribar i Ter Stegen està fent el seu tercer any al club. Amb partits i confiança pot arribar a lluitar per ser titular”, analitza Toni Bruins, extècnic ajudant del Dream Team blaugrana. Menys optimista és un altre exblaugrana, Bojan Krkic. “Ter Stegen és més bon porter, i fins i tot Masip és tan bon porter com ell”. El de Linyola va jugar un any amb Cillessen i el defineix com un porter “que juga bé amb els peus” i que “és ràpid de reflexos”.

Si el Barça va anar a pescar a l’Ajax és perquè el club holandès “té un estil de joc similar al seu” i perquè d’aquesta manera el porter “pot encaixar amb la filosofia” del club. Ho comenta Eli Sarasola, actual portera de l’equip femení de l’Ajax i exjugadora de la Reial Societat i del Barça. “A l’Ajax, com al Barça, no només s’entrena que el porter actuï sota pals. Es posa molt d’èmfasi a crear porters que puguin jugar amb els peus i no només sàpiguen rebutjar pilotes. Els dos equips són de possessió i es treballa molt, no només amb exercicis específics a la porteria, sinó que també se’ls inclou en rondos i possessions”.

Els dubtes del United

El Barça no era l’únic que s’havia fixat en Cillessen. Un any abans, l’estiu del 2015, el Manchester United el va temptar. Qui avalava l’operació era Louis van Gaal, aleshores tècnic dels red devils i exentrenador de la selecció holandesa en el Mundial del 2014 al Brasil, en què la taronja mecànica va acabar tercera amb Cillessen sota els pals. Tot i que el traspàs no es va concretar, es va obrir un debat a Manchester sobre la conveniència del fitxatge. I tot perquè als quarts de final d’aquell Mundial, Van Gaal va decidir canviar Cillessen a la pròrroga per fer entrar Tim Krul, més hàbil en els llançaments des dels onze metres. “Aquella decisió demostra que no confies al 100% en un porter -comentava llavors l’exporter del United Peter Smeichel-. No dic que sigui un mal porter, al contrari. Parlo de creure en algú a cegues. I això un equip que aspira a guanyar tots els títols no s’ho pot permetre”.

“Allò va ser una decisió d’equip -responia Van Gaal-. Una solució a una situació concreta. El nostre porter titular era el Jasper i la prova és que va ser titular en el partit següent”. “Va ser titular a les semifinals i a la final de consolació -afegia Frans Hoek, tècnic de porters d’aquella selecció holandesa-. El seu rendiment no va baixar i això diu molt del seu potencial en situacions compromeses, de com aguanta la pressió”. Cillessen va tancar el Mundial amb quatre gols encaixats -dos dels quals de penal- i va mantenir el rol de porter titular d’Holanda en la fase de classificació per a l’Eurocopa. Des d’aquest estiu, però, és el suplent, coincidint amb la seva suplència al Barça.

Bravo i Ter Stegen

Cillessen arribava a finals d’agost per cobrir la baixa de Bravo, que feia les maletes per marxar cap al City. L’enrenou a la porteria deixava clar que Ter Stegen es quedava al Barça per ser titular indiscutible: ell jugaria la Lliga i la Champions i Cillessen passava a ser el segon porter. Com a professional ha disputat 213 partits, comptant clubs i seleccions, i en gairebé la meitat (63) ha mantingut la porteria a zero. Amb 27 anys ha aixecat tres cops l’Eredivisie i una Copa d’Holanda. Ara confia ampliar el palmarès amb l’escut del Barça, i la Copa pot ser la seva competició per reivindicar-se.

Oportunitat per als menys habituals

El Barça s’enfronta aquesta nit (22 hores, BeIN La Liga) a l’Hèrcules en l’anada dels setzens de final de la Copa del Rei. Com és habitual, Luis Enrique donarà descans a molts dels jugadors titulars. Així, ahir va donar permís per no exercitar-se a Ter Stegen, Piqué, Rakitic, Sergio, Messi, Neymar, Jordi Alba, Sergi Roberto i André Gomes. Luis Suárez i Mascherano també en tenien, però voluntàriament van decidir entrenar-se. Serà, doncs, l’oportunitat per veure “els que juguen menys”, a qui el tècnic demana que afrontin el matx per “disfrutar-lo”. “No m’han de demostrar res, han d’estar còmodes per sentir que poden jugar un altre tipus de partits. Les plantilles són les que obtenen els títols”, va dir Luis Enrique.

stats