01/02/2013

Una reivindicació de la racionalitat aplicada al futbol

2 min
Una reivindicació de la racionalitat aplicada al futbol

Vázquez Montalbán deia que el futbol era l'únic àmbit en què es permetia no actuar des de la racionalitat. Fa mesos que em pregunto què pensaria dels moments que viu Catalunya, tan dominats per les emocions, tan plens de pressa i d'un projecte que fa d'un sentiment -la il·lusió- el seu principal motor. Jo em declaro més montalbanià que Montalbán i reivindico la racionalitat com a principal instrument d'anàlisi de la realitat sense excepcions futbolístiques.

Sóc de l'Espanyol des del sentiment, però sobretot des de la racionalitat. I visc aquesta militància sense renunciar en cap moment -tot i que sovint em costi- a l'ús de la raó. Per aquest motiu entenc molt bé que el club només hagi incorporat un jugador al mercat d'hivern. Un deute global insostenible, les urgències amb Hisenda, els empleats pendents de cobrar nòmines. Amb aquest panorama, l'opció raonable era no incorporar ningú. Se'm pot dir que si l'equip estigués en la situació de fa sis setmanes, s'hauria fet un esforç, i que actuar en funció de la conjuntura no té res de racional. Tot el contrari: la racionalitat ens ajuda a prendre les millors opcions en funció del moment.

La base de la presa de decisions racional és una bona anàlisi de la realitat. I la realitat de l'equip no és la de quan tots -jo el primer- creiem que amb aquests jugadors no ens en sortiríem. A partir d'aquesta necessitat es genera la il·lusió per l'arribada de jugadors nous. Però és una il·lusió -com moltes- una mica enganyosa: jugadors que no coneixíem de res, acabant sent com de la família i amb quatre vídeos ben triats al final els veiem com cracs mundials.

També des de la racionalitat no hi ha cap dubte sobre qui ha de ser el porter titular de l'Espanyol: Kiko Casilla. Per què? Perquè és més bo que Cristian. Més segur, millor per alt, millor amb els peus. Ara bé, fins i tot l'ésser més racional té les seves escletxes: una altra decisió objectivament raonable d'aquest mercat d'hivern ha estat donar la baixa a Rui Fonte. La intuïció em diu que el portuguès acabarà triomfant.

stats