Esports 17/08/2015

A la recerca d’una altra remuntada messiànica

El Barça ja ha aixecat un 3-0, un 3-1 i un 4-1 en contra abans

Roger Requena
01. Krankl en acció contra l’Anderlecht durant la Recopa 1978/79.  02. Rivaldo liderant la remuntada contra el Chelsea de l’any 2000.

BarcelonaEn 115 anys d’història, el Barça no ha aixecat mai un 4-0 en contra en una eliminatòria a doble partit. L’últim precedent, a les semifinals de la Champions contra el Bayern Munic, no convida a l’optimisme. Però en la història del Barça hi ha diversos precedents de nits màgiques. Els homes de Luis Enrique poden trobar inspiració en una eliminatòria de Copa del 1963, quan després de perdre 4-1 amb l’Elx, es va repetir aquest resultat i es va forçar un partit de desempat guanyat per 2-1 a Madrid. El Barça guanyaria aquella Copa.

Les grans fites, però, han arribat a Europa. Com l’eliminatòria de vuitens de final de la Copa UEFA contra l’Ipswich Town de Bobby Robson el curs 1977-78. A l’anada, els anglesos van vèncer per 3-0. Forçats a una gesta, al Camp Nou Cruyff va fer dos gols i Rexach, tres minuts abans del final, va anotar el gol que enviava el partit a la pròrroga. Als penals, Artola va aturar els llançaments de Talbot i Viljoen. El quart dels anglesos va tocar la fusta. A les semifinals d’aquella mateixa competició, el Barça va estar molt a prop de tornar a capgirar un 3-0, aquest cop contra el PSV, però un gol dels holandesos a la tornada (3-1) va impedir la fita.

La temporada següent (1978-79), el Barça es va topar a la Recopa amb l’Anderlecht. A Brussel·les, una batalla campal entre els dos equips va acabar amb un 3-0 en contra. A la tornada l’equip de Lucien Muller va capgirar el resultat advers amb gols de Krankl, Heredia i Zuviría. Sense cap més gol en el temps reglamentari ni en la pròrroga, altre cop els penals van somriure al Barça, que mesos més tard aixecaria la seva primera Recopa a Basilea.

La nit de Pichi Alonso

A la Copa d’Europa del curs 1985-86, els blaugranes van caure estrepitosament contra el Göteborg suec a l’anada de les semifinals de la Copa d’Europa per 3-0. A la tornada, Àngel Pichi Alonso va sortir per la porta gran després d’anotar tres gols. Urruti va completar la gran actuació dels de Terry Venables salvant diverses mans prodigioses, l’última en la tanda de penals, evitant el gol de Nilsson i anotant el quart dels culers.

El Dream Team també va ser capaç d’escriure una remuntada. Va ser contra el Dinamo de Kíev, en la fase prèvia de la Lliga de Campions, l’any 1993. Els ucraïnesos van endur-se un 3-1 del seu feu, però l’equip de Cruyff va capgirar el resultat imposant-se per 4-1. Un doblet de Bakero, a més dels gols de Laudrup i Koeman, va fer possible que el Barça fes el primer pas per arribar a la malaurada final d’Atenes.

Quatre anys després, el 1997, el Barça va firmar una altra nit memorable als quarts de final de la Copa del Rei. El rival, l’Atlètic de Madrid. A l’anada, un 2-2 ho deixava tot obert per al duel al Camp Nou, on els blaugranes van patir l’encert de Milinko Pantic. El serbi va deixar mig resolt el partit després d’anotar tres gols abans del descans. Robson va reaccionar donant entrada a Stòitxkov i Pizzi. Ronaldo va donar vida als locals amb dos gols, i malgrat que Pantic va firmar el seu pòquer particular, Figo, Ronaldo altra vegada, i Pizzi, al minut 81, van culminar una remuntada en menys de 45 minuts (5-4).

Dels últims anys es poden rescatar tres precedents de gestes similars. L’abril del 2000 el Chelsea va guanyar per 3-1 el Barça de Van Gaal. En una nit màgica de Rivaldo, el Barça tancaria l’eliminatòria amb un contundent 5-1, després d’una pròrroga. Tot just fa cinc anys, també en un partit de Supercopa d’Espanya, el Barça va haver de capgirar un 3-1 del Sánchez Pizjuán. Amb els deures per fer, els blaugranes van encomanar-se a Messi, absent a l’anada i protagonista a la tornada, en què va anotar tres dels quatre gols locals. Un resultat que ja firmaria Luis Enrique avui, com també donaria per vàlid el 4-0 que el Barça va endossar al Milan el 2013. Després d’una inexplicable derrota per 2-0 a San Siro, l’equip de Tito Vilanova va reaccionar en l’última gran remuntada blaugrana, una victòria sense pal·liatius en què un doblet de Messi, Villa i Alba va permetre al Barça superar un resultat molt advers de l’anada. El Camp Nou ja somia en una altra gesta messiànica, malgrat que no ha aixecat mai un 4-0. El 1969, per exemple, l’equip es va quedar a prop d’aixecar un 5-1 advers a la Copa del Rei contra la Reial Societat. Es va guanyar per 3-0 i els bascos van sobreviure.