LLIGA DE CAMPIONS
Esports 14/02/2012

La recepta europea per retrobar l'optimisme

Toni Padilla
4 min
EL SOMRIURE DE LA CHAMPIONS  Messi i Adriano riuen durant la sessió d'entrenament d'ahir al BayArena de Leverkusen.

LEVERKUSENAra fa dos anys el Barça era líder a la Lliga i semblava fort com un roure quan va anar a jugar el partit d'anada dels vuitens de final de la Lliga de Campions en un estadi alemany, com ara. Llavors va ser contra l'Stuttgart, un partit que, tal com recordava ahir Guardiola, "es va empatar quan el resultat més just hauria estat perdre". Avui l'escenari es repeteix, però el Barça va aterrar ahir a Colònia envoltat per un ambient estrany: a l'estranger segueix sent el club més admirat però a casa hi ha cares tristes.

La Lliga de Campions torna a aparèixer al mig del camí just després de girar el revolt de Pamplona, sense deixar gaire temps per pensar. Com una oportunitat per alçar el vol o per fer més gran una ferida més imaginària que real, ja que el Barça inicia el camí cap a Munic somiant ser el primer equip des del 1990 que guanya de manera consecutiva aquesta competició. "Som una mica pessimistes", admetia ahir Dani Alves en roda de premsa.

El partit del BayArena, l'últim estadi on el Barça ha perdut un partit oficial en terres alemanyes (temporada 2000/01), té un munt de reptes per al vigent campió: guanyar per fi l'anada dels vuitens de final amb Guardiola, fer callar les boques crítiques, recuperar el somriure i, per sobre de tot, deixar l'eliminatòria encaminada. Si el Barça arriba al partit amb un ambient enrarit pels 10 punts d'avantatge del Madrid a la Lliga, el Bayer tampoc viu gaire feliç, amb una trajectòria a la lliga mediocre -a deu punts de la zona de Champions-, eliminat de la Copa, amb molts lesionats i el seu tècnic, Robin Dutt, enfrontat amb Michael Ballack, que tampoc serà sobre la gespa per problemes físics. Però davant del Barça, el Bayer es pot guanyar el cel. El Barça té poc per guanyar, segons el que va dir ahir Guardiola: "Ara, de sobte, tot sembla massa poc. I en part això és perquè s'ha guanyat molt. Ara pot semblar que si no guanyem la Champions serà un fracàs, com si fos tan fàcil fer-ho bé. El nostre objectiu serà el mateix de sempre. Competir bé i demostrar que som un bon equip".

Apassionat d'aquest esport, Guardiola va obrir la capsa de les fotografies velles per recordar a tothom que el partit d'avui pot ser ben complicat. Va treure la fotografia del gol de Bakero a Kaiserslautern, la d'eliminatòries perdudes i la del partit que tant va costar al camp de l'Stuttgart ara fa dos anys, amb un gol salvador d'Ibrahimovic. Admirador de la fortalesa dels equips alemanys, Guardiola sap que té al davant un rival precisament poc constant i imprevisible, cosa que es converteix en una de les grans armes d'un Bayer que té baixes importants, com Derdiyok, Barnett i Sam.

Però aquest Bayer és capaç de jugar malament i colpejar en una jugada aïllada per tornar a la vida, com han patit a la seva pròpia carn el València i el Chelsea aquesta temporada. Guardiola, doncs, davant dels vents freds que l'han colpejat des de Pamplona, ha fet el mateix de sempre: s'ha tancat al seu despatx, ha analitzat el rival amb el seu cos tècnic i ha intentat trobar la manera de motivar al màxim els seus. Quan li van preguntar ahir quina era la seva màxima preocupació, Guardiola va dir que era "no conèixer prou el Bayer", i va iniciar una anàlisi detallada de les virtuts de l'equip de Robin Dutt. Amb un to a mig camí entre la lletania i la reivindicació, Guardiola va lamentar ahir que ara sembli una obligació guanyar la Champions, una competició que abans no es guanyava gairebé mai. El tècnic de Santpedor va recordar que aquest equip ha estat "el més competitiu del món els últims quatre anys", tal com demostren els fets: "S'han guanyat 13 de 16 títols possibles" i s'ha fet "dominant el joc". Però aquesta defensa dels seus homes i els seus mètodes de treball anava acompanyada d'un bany de realisme. Aquell "tot costa molt" que ja fa anys que el tècnic defensa. Si 45 minuts no gaire bons es paguen a Pamplona, a Leverkusen cometre el mateix pecat pot ser mortal, de manera que Guardiola té dos discursos: el que cal davant la premsa en funció de les preguntes i el que mostra portes endins, centrat només en el rival, en el futbol i l'estat d'ànim. No hi ha temps per plorar.

Guardiola donarà la titularitat a alguns dels homes que van descansar a Pamplona (Xavi, Cesc i Iniesta) i confia a poder tenir Busquets, que ahir va entrenar-se bé, amb la ferida que es va fer ara farà 10 dies ja cicatritzada. Apostant, segurament, per una defensa de quatre, ja que el Bayer juga molt a la contra per les bandes, el Barça jugarà sobre una gespa en bones condicions tot i el fred i contra un rival que es tancarà, com han fet els últims rivals del Barça i com ja va fer dissabte contra el Borussia de Dortmund, un equip juganer com els blaugranes. Malgrat tot, Robin Dutt, el tècnic local, va afirmar ahir que si els seus jugadors passen serà un "miracle". A Alemanya, pel que sembla, ningú dubta del Barça, cosa que no passa a Barcelona.

stats