Esports 29/08/2011

Un gol de rebot enfonsa un Espanyol fluix en l'estrena a la Lliga

Albert Solé
El mallorquinista Emilio Nsue controla una pilota davant del lateral de l'Espanyol Dídac Vilà.

El Mallorca no va ser un equip superior a l'Espanyol ahir, però va tenir el punt de sort que no van tenir -ni van buscar- els espanyolistes. El gol de rebot de De Guzmán al quart d'hora de la represa va ser suficient per derrotar un Espanyol molt tímid a la primera part i sense recursos a la segona, quan va haver d'anar a buscar la porteria rival per obligació.

Mauricio Pochettino va sorprendre amb l'alineació inicial; no per la titularitat de Cristian Álvarez i Jordi Amat en detriment de Kameni i Forlín, fins a cert punt esperada, sinó perquè va deixar a la banqueta Sergio García i va apostar per Rui Fonte, que va fer un partit força gris, a l'extrem dret. Massa preocupat per complir amb la tasca defensiva que li havia encomanat Pochettino, es va oblidar de la seva aportació en atac. El cop moral de la marxa d'Osvaldo a la Roma va pesar massa ahir i ofensivament l'Espanyol va ser un desert, a pesar d'un parell d'accions del jove Álvaro Vázquez, el qual haurà d'assumir tot el pes de l'atac si el secretari tècnic Ramon Planes no tanca un fitxatge d'un davanter abans de dijous.

Perden el mig del camp

La primera meitat va tenir un to clarament vermell. A l'Espanyol no li durava gaire la pilota als peus i la batalla del mig del camp la van guanyar quasi sempre Martí, Tejera i De Guzmán davant uns Javi Márquez i Baena superats. Entre Alfaro, Nsue i Hemed van fer patir la defensa espanyolista, que tot i estar ferma, va tenir molta feina, i Cristian Álvarez també va haver de treballar força. A l'últim quart d'hora de la primera meitat el Mallorca va perdre una mica de gas, però l'Espanyol no ho va saber aprofitar. Álvaro Vázquez no va arribar a connectar un cop de cap quan estava en una posició franca (27'), i l'únic xut entre els tres pals va ser un cop de cap innocent de Verdú que Aouate va aturar amb les mans sense problemes (38'). Els equips van arribar al descans amb un 0-0 del tot merescut després del que havien ofert fins llavors, encara que la sensació era que l'Espanyol no es va atrevir a anar a buscar a dalt un Mallorca que tampoc intimida gens.

En la represa es va notar que Pochettino havia demanat als seus homes més atreviment i que mosseguessin més al mig del camp i al davant. Els primers 15 minuts van ser esperançadors. Encara que el Mallorca no es va arronsar, l'Espanyol va fer un pas endavant i va començar a rondar amb més freqüència l'àrea d'Aouate. Fruit d'aquesta insistència, Dídac Vilà, que quasi no havia creuat la línia del mig del camp en la primera meitat, va fer una jugada d'extrem fantàstica i va posar la pilota a l'àrea, on Álvaro Vázquez va estirar la cama per tocar-la amb la punta de la bota, però l'esfèrica va sortir fora per molt poc (58'). Semblava que el gol català estava més a prop que mai, però la sort va decidir girar l'esquena a l'Espanyol. Dos minuts després d'aquesta acció d'Alvarito, De Guzmán va caçar una pilota a la frontal de l'àrea blanc-i-blava, el seu xut el va desviar amb les cames un defensa i Cristian no va poder fer res per evitar el gol del Mallorca (61').

El gol va aixafar els ànims dels jugadors de l'Espanyol després del bon inici de segona part i el Mallorca va agafar moral per mirar de clavar l'estocada al partit. Van passar uns minuts fins que Pochettino va fer entrar al camp Sergio García i Thievy. Van ser 15 minuts finals amb l'Espanyol abocat en atac buscant un gol que els donés com a mínim un punt, però van ser incapaços de crear cap ocasió de gol real, mentre el Mallorca al contracop va poder sentenciar, tot i que no li va fer falta.