Bàsquet - Lliga Nacional Catalana AON Femenina
Esports 02/10/2022

"Les esportistes professionals no hem de descuidar la salut mental"

Rebekah Gardner lidera als Estats Units una campanya que busca donar més eines psicològiques a les jugadores

3 min
Rebekah Gardner

GironaLa temporada no va començar divendres com l'Spar Girona s'havia imaginat. L'equip entrenat per Bernat Canut va perdre contra el Barça CBS i aquest diumenge no podrà disputar la final de la Lliga Catalana contra el Cadí La Seu. El club es va veure obligat a ajornar l'acte de retirada de la samarreta de Laia Palau a dimecres, però no tot són males notícies per a un projecte que continua amb ganes de fer les coses bé. Tot i que fa pocs dies que és a Girona, Rebekah Gardner va anotar 12 punts. Després d'estrenar-se amb nota a la WNBA, la jugadora ha de tornar a ser un dels pals de paller.

"M'encanta Girona. Tenia moltes ganes de tornar-hi. Algunes de les companyes ja hi eren l'any passat i d'altres són noves, però l'ambient és molt bo. Tenim un nou entrenador. El conec bé de jugar contra ell les últimes temporades, tant a l'Eurocup com a la Lliga Femenina, i sempre va preparar bé els partits. És un gran tècnic que ens ajudarà a millorar. La temporada passada vam fer un gran bàsquet, però no vam guanyar títols. L'objectiu ha de ser intentar recuperar algun trofeu", explica l'aler, que se sent molt còmoda a Girona. El públic de Fontajau l'adora. "Estic encantada de viure-hi a Girona. M'agrada el clima i la gent, que sempre m'ha tractat amb molta estima i proximitat. A més, la ciutat no està gaire lluny ni de la platja ni de Barcelona", afegeix.

La temporada passada Gardner va tenir Laia Palau de companya i ara la té de cap. "És una llegenda del bàsquet. Ens aportava un gran lideratge i de ben segur que la trobarem a faltar, però seguirà estant amb l'equip i serà molt positiu el que ens pugui aportar des de fora", opina.

La gran càrrega de partits que acumula no espanta Gardner, que aquest estiu gairebé no ha pogut tenir dies de descans. "La clau és tenir cura del teu cos i estar concentrada en el que fas cada dia. Les esportistes professionals no hem de descuidar la salut mental, que també és molt important. Hem de trobar un bon equilibri mental. Si no, corres el risc d'acabar cremada. Jo sempre intento donar-li la mateixa importància a les coses que passen dins de la pista com a les que passen fora. Per donar la teva millor versió a la pista, has de tenir la teva ment equilibrada", assegura la nord-americana, que als Estats Units va participar activament en The Net, una campanya per posar l'accent en la importància de la salut mental de les esportistes professionals.

"La temporada amb les Chicago Sky va ser molt il·lusionant. Era la meva primera experiència a la WNBA i vam arribar fins a les semifinals. La temporada regular va ser molt bona i l'equip va competir molt bé, millorant dia a dia. No vam poder aconseguir l'objectiu, que era revalidar l'anell de campiones, però la petjada va ser molt bona", analitza Gardner.

Una 'rookie' atípica

Tot i tenir 32 anys, Gardner era una rookie als Estats Units, ja que mai abans havia disputat la WNBA. "La WNBA és una competició completament diferent de la resta. Ser una debutant i, al mateix temps, ser una jugadora veterana va ser estrany, però em vaig concentrar en aprendre. En alguns aspectes jo era una rookie més. L'experiència va ser immillorable, i aterrar a un equip tan bo com Chicago va ser una sort", diu.

L'entrenador James Wade va entendre ràpidament quin paper podia tenir l'aler nord-americana, que va tenir un rol decisiu sortint des de la banqueta. "Des del primer moment em va donar molta confiança. Em va demanar que intentés portar energia i que jugués de la manera més sòlida possible. Una de les coses importants era adaptar-me a les necessitats de l'equip en cada partit, ja que no sempre s'ha d'ajudar de la mateixa manera. Es tracta de veure com evoluciona el partit i entendre de quina manera hi pots influir en el joc", opina.

Gardner no s'oblida de Brittney Grinner, una jugadora que fa mesos que està empresonada a Rússia. "Totes les jugadores estem fent campanya i pressionant perquè la deixin anar. Estem molt tristes, però ens mantenim fermes perquè la deixin lliure. Tant de bo sigui aviat. És una situació molt desgraciada", reconeix.

stats