Ciclisme
Misc 24/12/2021

Rafal Majka emociona amb un atac homèric a la Vuelta

La preciosa etapa de muntanya per Àvila acaba sense canvis en la classificació general

2 min
Rafal Majka, en guanyar la 15ª etapa de la Vuelta

BarcelonaEls aspirants a guanyar la Vuelta a Espanya han decidit que s’ho jugaran tot els últims dies, quan la prova arribi a Astúries. L’eslovè Primoz Roglic ho fiarà tot a dues cartes, primer en l'etapa de muntanya pujant a Covadonga i després en la contrarellotge individual del penúltim dia, i permetrà que siguin altres ciclistes els que busquin la glòria pel mig. A la 15a etapa qui ha brillat ha sigut el polonès Rafal Majka (UAE Emirates), que ha desafiat la lògica amb un atac en solitari molt valent per aconseguir el triomf en la jornada entre Navalmoral de la Mata i El Barraco, a Àvila, després de 197,5 km, en què no s’han vist canvis a la general, on segueix manant el sorprenent Odd Christian Eiking (Intermarché), que va arribar a la primera posició gairebé sense esperar-ho. I ja porta sis dies de vermell.

L’etapa era preciosa, amb dos cims de primera categoria en una terra on han nascut grans escaladors, com Carlos Sastre, el Chava Jiménez i Ángel Arroyo. Només podia guanyar un escalador, de fet. I ha sigut Majka, d’aquells de la vella escola, un noi que s'entrenava als cims dels Tatra, la serralada entre Polònia i Eslovàquia, on va néixer, forjant un estil agosarat sense por de res. Majka ha entrat en una primera escapada que ha sortit del grup a 130 km del final, i ha anat deixant els seus companys de fuga de mica en mica. Quan faltaven 90 km, quan només el seguia el sard Fabio Aru, ha atacat altre cop. "Per quina raó ataca? Perquè això és ciclisme", deia llavors el director de l'UAE, Joxean Fernández Matxín, quan la premsa es preguntava si no era un atac destinat a fracassar. No ha estat així.

Amb 31 anys, el dos cops líder de la muntanya al Tour ha arribat davant del neerlandès Steven Kruijswijk (Jumbo-Visma). Els favorits han arribat tres minuts després, i Elking ha sumat un dia més al capdamunt de la classificació, amb 54 segons d'avantatge respecte al francès Guillaume Martin. L’eslovè Primoz Roglic és tercer a 1.36 minuts i el mallorquí Enric Mas, quart a 2.11. La Vuelta descansarà aquest dilluns a l'espera dels últims sis dies. La pròxima etapa, dimarts, serà entre Laredo i Santa Cruz de Bezana (180 km).

stats