Barça
Esports 24/02/2023

Queixes veïnals i promeses incomplertes del Barça: la realitat de la masia i els terrenys de Can Rigalt

El club blaugrana, que ha revaloritzat la seva propietat a la zona durant el mandat de Laporta, no fa tasques de manteniment i els veïns aixequen la veu

4 min
La masia de Can Rigalt, al barri de Pubilla Casas, a l'Hospitalet de Llobregat

L'Hospitalet de LlobregratUna rata de dimensions imponents es passeja per l’entrada de la masia de Can Rigalt, uns terrenys del barri de Pubilla Cases de l’Hospitalet de Llobregat. Ho fa entre males herbes que es confonen amb la brutícia formada per tota mena de deixalles: llaunes, papers, restes de menjar, bosses de brossa. Un dia això va ser l’entrada principal d’una finca senyorial respectada. Fa gairebé un any en aquest tros de terreny desemparat s'hi va produir un petit incendi. La causa: un matalàs cremat. L'estat de l’edifici encara és pitjor. Amb tota la façana plena de grafitis, només s’aguanta en peu perquè el primer dels dos pisos està completament apuntalat. Entrar-hi és jugar-s'hi la vida. 

La masia és propietat del Barça des del 1997, quan la va comprar l'expresident Josep Lluís Núñez. Però, pràcticament des de llavors, el club s’ha desentès de la seva conservació malgrat que està catalogada com a bé cultural d'interès local i que l’escut del llindar de la porta és un bé d’interès nacional. La conseqüència ha estat que la masia s’ha anat deteriorant fins al punt que la seva aparença és pròpia d’una pel·lícula de terror de sèrie B. “La imatge és deplorable. Això és una xacra que tenim al barri. És un focus de drogodependents i està ple de barraques”, diu a l’ARA Daniel Giménez, responsable de l’associació de veïns de Pubilla Cases. 

I és que el problema no és només la masia i la seva entrada. Els terrenys que el Barça té a Can Rigalt, a poc més d’un quilòmetre del Camp Nou, ocupen més de cinc hectàrees i també inclouen gran part del descampat de la part posterior de la masia i altres zones descuidades dels voltants de l’edifici. “L’únic que fa el Barça és enviar algú cada set o vuit mesos per tallar l’herba i rentar-li una mica la cara”, continua Giménez. Ara no es pot entrar al recinte per l’entrada principal, la de la carretera de Collblanc, perquè algú hi ha posat una cadena a la majestuosa porta de ferro, notària del que un dia va ser aquest indret. Però, en canvi, no hi ha cap problema per accedir-hi per la part del darrere, a l’avinguda Manuel Azaña. La tanca que rodeja els terrenys està oberta, s'hi pot entrar i sortir sense cap impediment. 

Daniel Giménez, responsable de l’associació de veïns de Pubilla Cases
Can Rigalt
Barraques als terrenys de Can Rigalt

Tampoc hi ha cap mena de seguretat. “A la masia va haver-hi 28 persones vivint-hi fins fa sis o set anys. Després vam aconseguir que el Barça tapiés l’edifici i hi posés un vigilant 24 hores. Però, més endavant, el vigilant va marxar. Aleshores, van posar una placa solar i càmeres de vigilància que ja no funcionen”, lamenta Giménez. Ha quedat en l’oblit el compromís que l'entitat blaugrana va segellar fa una pila d'anys quan va adquirir els terrenys: rehabilitar i deixar la masia com estava originalment per entregar-la a l’Ajuntament, encarregat de decidir quin equipament s’hi fa. 

L’ARA ha preguntat al Barça si té pensat prendre alguna mesura i han preferit no comentar res sobre el tema. Per la seva banda, l’Ajuntament de l’Hospitalet de Llobregat assegura a aquest diari que “està en converses amb el propietari [el club] per tractar la conservació de l’edifici patrimonial”. Per la seva banda, l’associació de veïns de Pubilla Cases diu que estan pensant “anar directament a la Generalitat de Catalunya per reclamar que es faci alguna cosa”.

El Barça revalora els terrenys

Mentrestant, la junta de Joan Laporta va tancar l’exercici 2021-2022 revalorant els seus terrenys de Can Rigalt. La xifra que apareix en els últims comptes del Barça és de 33,3 milions d’euros, molt superior a la de 8,44 milions que va taxar la junta de Josep Maria Bartomeu el 2017. “Es va demanar una actualització de la taxació de l'immoble i aquesta va reflectir que el valor de mercat era superior al que hi havia als llibres de comptabilitat”, argumenten fonts del club.

El portaveu de l’associació de veïns de Pubilla Cases valora així la revalorització: “Està previst que, en un moment o altre, a Can Rigalt s’hi construeixin 1.200 pisos. El Barça va revalorar els terrenys perquè així, si es fan els habitatges, tindran un cost superior i en podran treure més diners”.

El dubte de l’hospital

Més enllà dels habitatges que estava previst fer a Can Rigalt, l’altre gran projecte per a aquests terrenys és el de la construcció de l’Hospital General de l’Hospitalet de Llobregat, una vella promesa inclosa en el Pla General Metropolità. Però els veïns de Pubilla Cases en són escèptics després que, fa unes setmanes, es va anunciar que l’ampliació de l’Hospital Clínic de Barcelona es farà a la zona esportiva de la Universitat de Barcelona (UB) de la Diagonal. Aquest nou hospital estarà situat a tan sols un quilòmetre de Can Rigalt. 

Malgrat això, la Generalitat manté sobre la taula la promesa de fer-lo realitat. Amb un però: està pendent de la cessió formal dels terrenys, que no són de la seva propietat. El primer moviment en aquesta partida d’escacs hauria de ser el trasllat de la subestació elèctrica de Red Eléctrica que hi ha a Can Rigalt. “El Barça és un dels tres propietaris majoritaris, que, segons un conveni subscrit fa un temps (el 2004, amb Laporta com a president), s’ha de fer càrrec del trasllat de la subestació. El cost que haurà d’aportar estarà definit pel coeficient de propietat dels terrenys”, expliquen fonts del consistori de l’Hospitalet de Llobregat. La junta de compensació dels terrenys de Can Rigalt ha pres l’acord de contractar una empresa especialitzada perquè elabori un avantprojecte del trasllat i dels costos que representaria. 

stats