COPA DEL REI ACB 2011
Esports 13/02/2011

La quarta final del segle en tan sols una dècada

Aconseguir una gesta que ningú festeja des de fa 23 anys, repetir títol a la Copa del Rei, no serà senzill, però el Regal Barça està en disposició de fer-ho. Avui ha de fer l'últim pas i guanyar el Madrid.

àlex Gozalbo
3 min
Teledeporte, Electronics

MadridMassa semblances amb el futbol. Aquesta tarda (18 h, Esport3 i Teledeporte) Regal Barça i Reial Madrid disputen una final de la Copa del Rei que pot tenir efectes devastadors si el perdedor és el conjunt que entrena Ettore Messina, un tècnic que va arribar ara fa un parell d'anys per mirar d'endreçar una secció amb el cartell permanent "en construcció".

Exactament com passa amb el futbol, la sensació és que si el Regal Barça perd, no hi haurà res més que una decepció. En canvi, si el Reial Madrid no es fa amb el títol, el terrabastall pot ser immens, farts com estan al club d'ensopegar sempre amb la mateixa pedra.

Per intentar dissimular aquest immens repte, Ettore Messina es va disfressar ahir al vespre amb el paper de víctima i, després de remuntar 13 punts al Power Electronics València, va recordar que el seu equip "és molt jove i l'únic objectiu a la final és passar-ho bé i competir". "Hem de recordar que per a molts dels meus jugadors aquesta serà la primera final", va dir.

El tècnic italià sap que no serà senzill guanyar un Regal Barça que anit va ser capaç de deixar fora de la Copa el Caja Laboral. "És el millor equip d'Europa".

Sense arribar als nivells de provocació que tan bé controla José Mourinho, l'entrenador de la secció de bàsquet del Reial Madrid es va queixar del tractament dels mitjans de comunicació: "Vosaltres us ho passeu molt bé xerrant, xerrant i xerrant. Expliqueu deu coses i, només que n'encerteu una, en presumiu. Jo, en canvi, en puc decidir tan sols una i, a més, he d'encertar-la".

Messina va fer fins i tot la següent comparació: "Sóc com un palestí a qui li arriben les bombes i no pot fer res".

Hegemonia blaugrana

La d'avui serà la quarta final igual de la Copa del Rei del segle, ja que Regal Barça i Reial Madrid han lluitat ja per tres finals a l'última dècada. Totes tres han acabat amb victòria blaugrana. L'equip català es va imposar a Màlaga el 2001 (80-77) i el 2007 (69-53) i a Bilbao el 2010 (80-61).

No hi ha comparació possible entre un equip que aspira a guanyar, el Reial Madrid, i un altre que ho està fent amb total regularitat les últimes temporades, el Regal Barça.

El millor de tot és que alimentar-se de títols no ha tret la gana al Regal Barça. L'exemple més clar és Joan Carles Navarro, que ahir es va convertir en el tercer jugador amb més partits a la Copa del Rei. L'escorta podria aconseguir avui la seva cinquena edició del campionat. A més, aspira a la seva primera distinció d'MVP (millor jugador), tot i que ell reconeix que això no l'amoïna gens.

Navarro va ser ahir un dels jugadors claus en la victòria sobre el Caja Laboral. Als vuit minuts de joc ja portava sis punts, tots aconseguits amb aquesta aparent facilitat que desespera els entrenadors rivals.

Ningú interpreta l'un contra un amb la mateixa desimboltura. Ell demana calma amb una mà i, quan el defensor es relaxa, ja envia la pilota al terra amb l'altra per iniciar una penetració que pot acabar d'una i mil maneres: amb una safata, amb un tir o amb la seva marca de la casa; una bomba.

Estimat i odiat (ahir va tornar a escoltar com el Palacio de los Deportes li demanava que anés al teatre per la manera com sobreactua quan rep una falta personal) a parts iguals, Navarro representa com ningú l'essència de la Copa del Rei. És, per dir-ho aviat, com Reggie Miller jugant uns play-off de la NBA.

Una estratègia diferent

La final d'avui tindrà molts detalls que poden portar en AVE el títol cap a Barcelona o que el poden deixar a Madrid, on es juga aquesta fase final de la Copa del Rei.

Les opcions dels conjunt que entrena Ettore Messina passen per un bon partit de Sergi Llull, Felipe Reyes i, l'últim d'afegir-se a l'esglaó dels imprescindibles, Nikola Mirotic. En canvi, el ventall de coses per preocupar-se és més ampli, ja que Xavi Pascual gestiona un equip més complet, amb més opcions de fer coses diferents.

El Regal Barça proposarà, com sempre, una estratègia basada en la defensa, ahir va innovar amb una zona en determinades accions de fons, i transicions molt ràpides que li permeten anotar en pocs segons.

El Madrid intentarà no acumular tantes pèrdues de pilota com ahir (22), quan les ajudes defensives de Svetislav Pesic van ser tot un maldecap per als jugadors de l'equip blanc, que tot i jugar a casa no se sent còmode a un Palacio de los Deportes on és qualsevol cosa menys local.

stats