MUNDIAL 2022
Esports 31/03/2016

Qatar demana temps per solucionar el conflicte laboral denunciat per Amnistia Internacional

El secretari general de l’entitat organitzadora del Mundial de Qatar Hassan al Thawadi, al·lega que les millores en les condicions de feina dels treballadors "no es poden solucionar en un dia"

Joan Aureli Raich
2 min
Un treballador en unes obres de Qatar

BarcelonaDesprés que ahir Amnistia Internacional presentes el seu informe anual acusant a la FIFA de complicitat en l'explotació laboral dels treballadors que construeixen els estadis i les infraestructures per al Mundial de Qatar de l'any 2022, no han tardat a sortir veus des de l'estat del Golf Pèrsic excusant-se de les acusacions. "La nostra primera prioritat va ser la seguretat i la protecció de les construccions. Un cop es resolgui aquesta qüestió es buscaran solucions per la resta" ha afirmant Hassan al Thawadi, responsable també de les negociacions amb el Barça per al patrocini de la samarreta, ha afegit que ja s'ha començat a treballar en la millora dels dormitoris dels treballadors.

El responsable qatarià es mostra satisfet perquè l'informe valora algunes millores especialment en la millora dels allotjaments i el retorn de passaports als empleats. "El compromís és clar i estic orgullós de que l'informe d'Amnistia Internacional mostri que estem compromesos amb el sistema de benestar laboral i en que estem treballant per canviar les coses" ha comentat.

Tot i les millores que l'informe reconeix, encara hi ha molts punts polèmics. No es compleixen les condicions de treball inicials (salaris i tipus de feina), falta d'assistència mèdica, retards reiterats en els pagaments o les amenaces segueixen apareixent a l'informe. En aquest sentit Al Thawadi insisteix en la dificultat d'aconseguir el canvi de model: "Sempre hi haurà desafiaments, però trobarem resposta i solucionarem els problemes. No tenim una vareta màgica i no farem promeses buides".

Des d'Amnistia Internacional s'insisteix en el fet que falta implicació per part de la FIFA en aquest sentit és d'escàndol. L'informe que es titula "El costat fosc de l'esport rei: Explotació laboral en la seu del Mundial de Qatar 2022" ressalta la poca voluntat del màxim organisme del futbol mundial en aquest sentit: "Tot i que hagin passat cinc anys de promeses, la FIFA ha fracassat casi completament en evitar que es disputi un Mundial en un lloc en el qual s'han violat els drets humans" es pot llegir a l'informe.

Responsables de l'entitat en defensa dels Drets Humans afirmen que aquesta problemàtica embruta la consciència col·lectiva del futbol mundial i recorda que els estadis de futbol són un lloc de somnis i il·lusions per molts i que per la gent amb la que ells han parlat ha estat un malson. Finalment va parlar de l'oportunitat de canviar les coses que té el nou lideratge de la FIFA: "Si de veritat volen començar de nou no poden permetre que un esdeveniment com un Mundial es disputi en un estadi construït per treballadors immigrants maltractats".

stats