Esports 04/02/2013

Un punt i gràcies en un duel igualat

Albert Solé
4 min

ENVIAT ESPECIAL A VALÈNCIAEl Barça va tornar a empatar a Mestalla. En les últimes sis visites al camp del València els blaugranes hi han empatat cinc vegades i només n'hi han guanyat una, i per la mínima (0-1). Ahir, en un bon partit dels locals pel plantejament d'Ernesto Valverde, el Barça més lent i espès de la temporada va deixar-s'hi dos punts un altre cop.

Jordi Roura no vol ni sentir a parlar de rotacions ni de gestionar els descansos dels futbolistes. Ni el coixí de punts -matalàs, de fet- que tenen els blaugranes a la Lliga fa que els tècnics del Barça es permetin abaixar la guàrdia en la competició. Cap concessió i el mateix onze sempre. Aquest és l'equip que més garanties dóna als tècnics, amb aquests homes s'ho jugarà tot aquesta temporada, tot i que al camp de la Reial Societat va perdre donant símptomes de fatiga a la segona part i ahir a Mestalla va empatar en un altre partit fluix.

El Barça no va xutar entre els tres pals en tota la primera meitat, sense comptar el gol de penal, i gran part del mèrit va ser el bon plantejament de Valverde, a banda que els jugadors claus blaugranes no van estar al seu nivell, com Messi, Iniesta, Cesc, Busquets i Xavi, el cervell i motor d'aquest equip de llegenda. El Txingurri va prescindir de Jonas al davant per reforçar el mig del camp amb un trivot -Banega, Víctor Ruiz i Tino Costa- i igualar així les forces amb el Barça, i se'n va sortir. La pressió del València era enganxifosa, semblava un marcatge a l'home a tot el camp.

Cap xut en 45 minuts

El València tampoc aconseguia generar gaire perill, però havia igualat les forces, que ja tenia molt de mèrit. Les dues vegades que va generar més perill abans del gol de Banega va ser gràcies a dues errades defensives, d'Alves i Piqué, per falta de contundència a l'hora de rebutjar una pilota. A més, els xe van reclamar dos penals en dos xuts consecutius que van topar amb un defensa del Barça, i el València va reclamar mans.

Als 33 minuts de joc Soldado, escorat a la dreta, va penjar una pilota a l'àrea que va rebutjar Piqué amb el cap, però la pilota va caure als peus de Banega, que estava tot sol a dins de l'àrea i va tenir temps de controlar la pilota i xutar per fer l'1-0. El migcampista argentí, que va ser protagonista de la prèvia a València per un nou cas d'indisciplina, no només no va ser castigat quedant fora de l'equip, sinó que va ser titular i, a més, va marcar el seu primer gol de la temporada.

El penal rescata el Barça

El Barça estava totalment desorientat, la pressió del València no el deixava respirar i no sabia com arribar a la porteria de Guaita. Però va ser João Pereira qui va permetre al Barça tornar al partit. El defensa portuguès va cometre un penal tan innocent com innecessari xocant amb Pedro, i González González no va tenir dubtes i el va xiular. Messi el va transformar amb una canonada per l'escaire, impossible per a Guaita (37'). El València va quedar tocat i el Barça va donar sensació de recuperació, però l'última ocasió de la primera part va ser valencianista un altre cop, amb un xut potent de Guardado.

A la represa el Barça va millorar lleugerament. Va tenir més la pilota, més possessió, però li va costar transformar-ho en ocasions de gol. Per contra, el València, cada cop que robava una pilota i es plantava a l'àrea de Valdés, feia tremolar el Barça. Soldado va ser el més incisiu, amb un cop de cap fregant el pal i dos xuts potents pocs centímetres per sobre del travesser.

Messi va aparèixer poc, però quan ho va fer va ser per fer una assistència de luxe a Cesc, que va xutar al lateral de la xarxa (55'). A la jugada següent Messi va fer el que no fa mai: quan el més fàcil era xutar a porteria, va centrar i no hi va trobar ningú. El València va seguir posant en problemes el Barça en cada acció ofensiva. Tino Costa quasi va sorprendre Valdés amb un xut ras per sota de la barrera en una falta, i Canales va fer volar el porter de Gavà per evitar el segon gol local.

En aquest moment del partit, obert i jugat d'àrea a àrea, Jordi Roura va fer entrar David Villa (71'), que va arrencar una sonora ovació de Mestalla, on encara se l'estimen molt -a Alba no, li cridaven " pesetero "-. I en la primera intervenció de l'asturià, després d'una bona centrada d'Alves, va rematar massa creuat. Amb la presència de Villa, i amb un València esgotat, en l'últim quart d'hora el Barça va assetjar la porteria de Guaita. Tot i això, en l'últim minut del partit, i després d'una pilota que va perdre incomprensiblement Piqué, Valdés va fer dues aturades consecutives -la segona, espectacular, a xut de Soldado-, que van evitar la derrota blaugrana.