FENT CAMÍ

Un recorregut que arriba al puig de la Font, a Bunyola

La ruta, de 12,6 km, comença a la coma dels Cairats, situada en el terme municipal de Valldemossa

L’objectiu d’aquesta sortida és assolir el puig de la Font, situat al terme municipal de Bunyola. La ruta comença a la coma dels Cairats, que forma part de la finca pública de Son Moragues, a la qual dona accés un portell amb botador lateral. La pujada per aquesta coma és molt costeruda i convé anar-hi amb calma. Després d’un bon nombre de revolts s’arriba a l’àrea recreativa de la font dels Polls. Al costat de la font, a la dreta del camí, parteix la sendera del Caragol, anomenada així per les corbes que descriu per assolir molta altura. En principi, resulta més planer que el camí de la coma dels Cairats, però després dels primers revolts el camí puja per un comellar molt estret amb un fort pendent. Tot i que en el titular es fa referència a Bunyola, gairebé tot el recorregut és per terres valldemossines.

Coll de Pastoritx

El camí que s’agafa a l’inici acaba a una sitja, a partir de la qual s’ha de continuar per un tirany fitat fins a arribar a una paret; es continua el traçat cap a la dreta i ben aviat s’arriba a una paret transversal que s’ha de vorejar i botar. En aquesta paret hi ha una de les poques senyes o fites que es troben per arribar al coll de Pastoritx (868 m). Del coll es baixa pel mig del comellar de les Sitges, on comença un camí que va baixant. Uns metres més avall s’ha de sortir del camí per la dreta fins a trobar la casa de neu Superior de Pastoritx.

Casa de neu del puig de la Font

Es deixa enrere la casa de neu Superior de Pastoritx i es torna al coll per una rosta pujada fins a tocar la paret. S’ha de botar la paret de la finca del Teix a l’altura d’una alzina i continuar comellar amunt (molt rost) vorejant la paret. Sense perdre desnivell, en arribar a la perpendicular del puig de la Font, es veu la casa de neu del puig de la Font, que està situada a 950 m d’altitud.

La ruta es dirigeix cap al cim del puig de la Font. Al fons destaca el puig del Teix (1.064 m). En uns minuts s’assoleix la fita que assenyala el cim del puig. Des d’aquest punt, la vista és magnífica. Es veuen els cims més poderosos de la serra de Tramuntana des d’una altra perspectiva. En primer terme, el puig del Rei o del Rei Sanxo i la vall cap a Sóller, amb el teló de fons dels abruptes espadats de la serra de Son Torrella enfilant-se cap al penyal del Migdia i el puig Major.

Camí del Caragol

Des d’aquí, es continua per un camí de carboners que recorre la llarga coma de les Sitges i baixa fins a les cases de Pastoritx. Els revolts tan marcats donen nom al camí: camí del Caragol. Baixant pel costerut camí dels Cairats, s’arriba al no menys impressionat forn de calç de Son Moragues. Possiblement, aquest descomunal forn és un dels més grans de tota l’illa. El recorregut finalitza tot d’una que es creua el portell de la finca pública de Son Moragues. A l’esquerra es pot veure la serra de Son Moragues. A la dreta, la moleta de Pastoritx. Al centre i al fons, sobresurt el vèrtex del puig de la Font.

EDICIÓ PAPER 04/07/2020

Consultar aquesta edició en PDF