Ciclisme
Esports 24/08/2021

Primoz Roglic haurà de suar per conquerir de nou la Vuelta

Storer guanya la segona etapa mentre l'eslovè, malgrat un atac final, cau fins a la tercera posició de la general

3 min
L'australià Michael Storer, guanyant la desena etapa de la Vuelta

BarcelonaDesprés de la primera jornada de descans, la Vuelta ciclista a Espanya ha reprès la marxa amb focs artificials. Durant la jornada de descans el nom del dia era el mallorquí Enric Mas (Movistar), que no amagava que estava a punt per intentar guanyar per primer cop una volta gran. El ciclista d'Artà semblava ser l'únic que responia als atacs del vigent campió, l'eslovè Primoz Roglic. "Mas és el principal rival", havia dit el corredor de Jumbo-Visma, com si fos una manera d'anunciar que volia fer de la desena etapa una declaració d'intencions per deixar clar que guanyarà la cursa per tercer cop consecutiu. Però ni una cosa ni l'altra. Sense esperar-s'ho, Roglic ha perdut el liderat, que passa a mans del noruec Odd Christian Eiking, un ciclista que no hauria de ser rival a la classificació general. Sense planejar-ho, Eiking ara li treu més de dos minuts a Roglic, que, per acabar-ho d'adobar, quan per fi havia obert forat sobre Enric Mas ha patit una caiguda que l'ha deixat sense poder marcar distàncies respecte al mallorquí. Però només un geni com Roglic pot patir dues derrotes en una mateixa jornada i encara deixar la sensació que és el més fort de tots. I amb una contrarellotge a l'última etapa, continua sent el gran favorit.

La desena etapa, entre Roquetas de Mar i Rincón de la Victoria, era plena de paranys. Un recorregut de 189 km ple de pujades i baixades que ha permès a un grup de 30 corredors obrir un forat de més de 20 minuts. Quan el Jumbo-Visma de Roglic s'ha adonat que alguns dels escapats podien acabar enfilant-se al liderat amb tant de marge, han reaccionat massa tard. I l'eslovè s'ha quedat sense el mallot vermell. Del grup d'escapats el més valent ha sigut un dels noms de moda de la cursa, el jove australià Michael Storer (DSM). Un corredor polivalent de 24 anys, capaç de rendir en contrarellotges i també quan la carretera fa pujada, com avui. Nascut a Perth, Storer fa anys que viu a Varese, a Itàlia, per poder viure el ciclisme a fons. En aquesta edició de la Vuelta ja havia guanyat la setena etapa al Balcó d'Alacant després d'un atac valent similar al que li ha permès alçar el puny tot sol a l'arribada. A 30 segons han entrat quatre ciclistes més, un d'ells Odd Christian Eiking (Intermarché), que s'enfila al capdamunt de la general amb un avantatge de 11'49" sobre el grupet de Primoz Roglic.

L'eslovè, veient que perdria el liderat, ha aprofitat l'últim port per enviar un avís a Enric Mas. Quan ningú s'ho esperava, ha atacat en sec i ha aconseguit obrir un forat de més de 30 segons. El colombià Egan Bernal (Ines), guanyador del Giro, no ha pogut respondre. Tampoc el català David de la Cruz (UAE), que cau fora de les deu primeres posicions. Només Mas, acompanyat del colombià del Movistar Miguel Ángel López i l'australià Jack Haig, ha intentat perseguir l'eslovè, però en el descens no aconseguien atrapar el campió, que continuava 30 segons més endavant. Només l'han enxampat quan ha patit una caiguda sense conseqüències. A Mas, però, li queda la por al cos de veure com Roglic sembla tenir una marxa més. A l'eslovè li queda l'amargor d'haver fet un bon atac sense conseqüències en una general on cau fins a la tercera posició, a 2 minuts i 17 segons d'Eiking, i darrere del francès Guillaume Martin (Cofidis), que sense fer soroll és segon a 58 segons del líder. Mas és quart a 40 segons de Roglic abans d'una 11a etapa entre Antequera i Valdepeñas de 133,6 km on el vent podria fer de les seves.

stats