Esports 17/08/2019

Que no pari la festa a l’RCDE Stadium

L'Espanyol s'estrena a la Lliga rebent un Sevilla que posarà a prova el nivell dels de Gallego

Roger Requena
3 min
La plantilla de l’Espanyol, durant un entrenament a l’RCDE Stadium

Barcelona18 de maig del 2019. L'Espanyol necessitava una carambola per obtenir l'anhelat bitllet europeu. En la tarda més feliç i boja, fins llavors, de la història de l'RCDE Stadium, tots els elements van unir-se per fer possible el somni blanc-i-blau de tornar a viatjar per Europa. L'Espanyol va fer la feina contra la Reial Societat i quedava en mans del que passés al Sánchez Pizjuán, on es va complir l'altra variable de l'equació: el Sevilla va guanyar l'Athletic amb el mateix marcador que els blanc-i-blaus (2-0). Cada gol dels andalusos va ser celebrat igual o gairebé més que els que va marcar l'Espanyol. Quatre celebracions que van acabar fent tremolar Cornellà-El Prat, inundat per una invasió del camp. Paradoxes del futbol, va ser el Sevilla, l'últim rival a qui l'Espanyol es va enfrontar a Europa abans d'aquest curs, qui va ajudar-lo a tornar-hi després de 12 anys de sequera. Des d'aleshores tots dos clubs han viscut tragèdies com les pèrdues d'Antonio Puerta i Dani Jarque, a qui encara recorden en cada partit.

18 d'agost del 2019. Tres mesos després d'aquella festa, que encara ressona, l'Espanyol i el Sevilla emprendran aquesta tarda (19 h, M. La Liga) els seus respectius camins en una Lliga on les cordialitats i simpaties entre els dos conjunts duraran fins que soni el xiulet inicial. Si els andalusos han sabut refer-se any rere any venent car el que compraven barat, l'Espanyol s'ha vist immers en una travessia pel desert en què cada any havia de malvendre el talent que aconseguia incorporar per pagar un deute que ja està més que controlat. Però ara la inèrcia és ben diferent. Els blanc-i-blaus volen deixar enrere aquelles temporades de color gris en què el destí més probable era acabar en zona de ningú. El repte és clar: cal optar a Europa any rere any. Els blanc-i-blaus viuen ara una nova era i tenen, en clubs com el Sevilla, un mirall que els serveix de referència econòmica, però també esportiva.

El Sevilla, un model a seguir

L'Espanyol ja fa un mes que ha iniciat oficialment el curs, amb dues rondes prèvies en què ha guanyat optimisme i rodatge, però que l'han privat del que es podria considerar una pretemporada habitual. Es trobarà un Sevilla regenerat a partir de la tornada de Monchi al capdavant de l'àrea esportiva. Moltes cares noves que encara s'han d'assimilar als mecanismes i sistema d'un tècnic, Julen Lopetegui, que vol tancar a Sevilla les ferides viscudes amb la selecció espanyola i el Reial Madrid. Els andalusos seran el primer rival de nivell dels blanc-i-blaus, que després de superar amb més facilitats de les previstes l'Stjarnan i el Lucerna, ara podran calibrar amb més precisió en quin punt es troben pel que fa a ritme i nivell.

Afortunadament per a Gallego, el fet d'haver resolt l'eliminatòria de Lucerna en el partit d'anada li va permetre dosificar forces de cara al partit d'avui. Un dels que no hi faltarà és un Facundo Ferreyra, que, a l'espera que el club trobi un substitut al Panda, serà l'home gol de l'Espanyol. L'argentí n'ha marcat quatre en els tres partits oficials que ha jugat, cosa que demostra que l'esquema i l'estil de Gallego (4-4-2 amb joc directe, amb velocitat i insistència per les bandes i amb dos puntes rematadors amb força presència a l'àrea) l'afavoreix més que no pas la proposta de Rubi, que optava per només un punta, i gairebé sempre va ser Borja Iglesias. Aconseguir no trobar a faltar el Panda, i de retruc Rubi, són dos dels principals reptes per un equip on enguany serà més prima la línia que separa els titulars dels suplents. Especialment si l'equip blanc-i-blau supera el Zorya Luhansk en l'última eliminatòria prèvia i aconsegueix accedir a la fase de grups de l'Europa League. La competició continental és el gran atractiu d'aquesta temporada, però l'Espanyol és plenament conscient que la Lliga és la competició que li dona menjar, i que si vol tornar a viatjar per Europa, la via més accessible, a priori, és fer la feina en aquesta competició. A la Lliga els punts valen tant a l'agost com al maig. Uns mesos que l'RCDE Stadium viu a ritme de festa. Que no pari.

El fum comença a marxar de l'RCDE Stadium

El d'aquesta tarda serà el primer partit en què es prohibirà fumar a la llotja, la sala president i la grada familiar –el sector 134, ubicat en un córner del gol Prat–. Unes zones que serviran com a prova pilot d'una iniciativa que s'ampliarà a la resta de l'estadi d'aquí uns mesos, quan la Generalitat aprovi la prohibició de fumar dins dels recintes esportius. A partir d'aquest diumenge, a més, els espectadors a l'RCDE Stadium trobaran diversos cartells que recomanaran no fumar a les instal·lacions del club.

stats