LLIGA DE CAMPIONS
Esports 07/03/2012

Un premi ben gros per un partit de tràmit

Toni Padilla
4 min
Un premi ben gros per un partit de tràmit

El Barça tornarà a ser als quarts de final de la Lliga de Campions si aquesta nit no es deixa sorprendre per un Bayer Leverkusen amb poca cosa a perdre després de ser derrotat al partit d'anada per 1 a 3. Convertit en un tràmit per a tothom excepte els jugadors i Guardiola, obligats a estar atents sempre, el partit apareix com una nova oportunitat perquè el Barça vagi agafant ritme i velocitat de creuer de cara al tram final de la temporada.

El partit d'anada es va jugar enmig d'un ambient tens, ja que l'equip aterrava a Leverkusen sense temps per haver paït la derrota de Pamplona. Però aquell dia va començar una ratxa de quatre victòries consecutives amb 13 gols marcats i bones sensacions en el joc, tot i algunes lesions. Amb part de l'optimisme recuperat i més ritme a les cames, el Barça avui no pot fallar. De fet, l'equip ha mimat tant els seus aficionats que ja donen per fet que sempre s'arribarà com a mínim als quarts de final, com si ser sempre entre els vuit millors equips del continent fos fàcil (l'últim cop que el Barça va fallar va ser el 2007, quan va caure als vuitens de final amb el Liverpool). Guardiola admetia ahir que amb un resultat tan bo en l'anada el partit és "un parany", i va demanar així als seus jugadors que no cedeixin ni un centímetre: "La Champions és molt exigent i físicament ells són més forts. Si els deixem córrer, ells ens faran córrer a nosaltres".

4.000 aficionats del Bayer animaran el seu equip en un viatge que porta bons records a l'equip de Rin del Nord-Westfàlia. Malgrat haver-hi perdut dos cops en partits de Lliga de Campions, el Camp Nou va ser l'escenari del primer gran cop mediàtic del Bayer, quan en la segona participació d'aquest club a Europa, el 1988, va eliminar el Barça en derrotar-lo per 0-1. Va ser aquella UEFA que el Bayer, un desconegut, guanyaria contra l'Espanyol.

El Bayer, però, des de llavors només ha aconseguit una Copa, el 1993, i s'ha guanyat la fama de ser una entitat perdedora, fins al punt de ser coneguda com a Neverkusen , un sobrenom que juga amb la paraula anglesa never (mai). És a dir, que mai no guanyen res. Guardiola, però, ja ha advertit per activa i per passiva que el rival és un equip en ratxa, ja que des del partit d'anada també ha encadenat tot un seguit de bons resultats i fins i tot ha derrotat per 2 a 0 el Bayern de Munic. Ara, aquest Bayer falla molt fora de casa, com ho demostra el fet que a la fase de grups va sumar dues derrotes i un empat (al camp del Genk belga) i que en lliga ha guanyat cinc partits lluny del BayArena, però quatre contra equips situats entre els cinc últims classificats, com el Colònia, l'Augsburg, el Friburg i el Kaiserslautern.

Guardiola té algunes baixes importants, com l'heroi del partit d'anada, Alexis Sánchez, que va patir un trencament fibril·lar davant de l'Sporting, i Éric Abidal, amb una pubàlgia. Però ahir va saber que tampoc podrà comptar ni amb el capità Carles Puyol, que té molèsties a l'adductor de la cuixa esquerra, ni amb Thiago Alcántara, que, tot i que s'està recuperant favorablement de la periostitis al terç distal de la tíbia dreta, tampoc podrà jugar. Respecte a Alexis, el tècnic de Santpedor va explicar ahir l'esbroncada que li va clavar quan es va lesionar, en què li va recordar que el xilè havia volgut jugar 90 minuts un amistós amb la selecció: "M'agraden els jugadors que volen jugar sempre, però cal saber dosificar-se", va admetre. El xilè serà baixa, però avui tornen Busquets i Lionel Messi, sancionats en l'últim partit de Lliga.

El Bayer, o tot o res

Poc s'haurien imaginat els aficionats del Bayer Leverkusen que arribarien al partit de tornada amb optimisme després del partit d'anada. Els homes de Robin Dutt han guanyat tres partits de lliga, s'acosten a la zona de Lliga de Campions i pel camí han guanyat dos partits molt especials: el gran derbi local al camp del Colònia (0-2) i el partit amb el totpoderós Bayern a casa (2-0).

De fet, l'optimisme de l'equip de Leverkusen no hauria de desaparèixer encara que avui el Barça compleixi els pronòstics: "Si perdem contra el Barça no tindrà repercussió negativa en els següents partits, però un bon resultat pot portar-nos reconeixement i bones sensacions. No tenim res a perdre i sí molt a guanyar", admetia ahir Dutt.

El tècnic del Bayer va admetre que ha vist centenars de partits del Barça, abans per plaer i els últims dies per feina, i que una de les coses que més li preocupa és no saber com dimonis prendre-li la pilota. "Hi ha moltes coses que poden preocupar en un equip com el Barça, però hem de buscar l'alegria d'aquest partit", deia un Dutt que va admetre sense embuts que el partit també és una oportunitat per gaudir de jugar al Camp Nou. "No sé si és l'última oportunitat d'aquesta temporada de jugar contra els millors", va admetre un tècnic que espera poder fer jugar de titular el suís d'origen turc Eren Derdiyok, que va ser baixa al partit d'anada. Els altres dubtes dels alemanys són l'internacional alemany Schürrle, que es va trencar el nas i va jugar dissabte amb una màscara, i el defensa croat Vedran Corlunka, amb problemes al quàdriceps. Les baixes segures són Sidney Sam i Michael Ballack.

stats