Esports 13/12/2011

Josep Guardiola: "Si pots fer un esforç, no es tolera que no el facis"

Èxit "La clau és respectar la història, fitxar bons jugadors i gestionar bé el planter" Tàctica "És dels jugadors" Influència "Amb Cruyff hi vaig estar sis anys, però també Lillo em va ensenyar molt"

Ara
2 min
Pep Guardiola, pensatiu, en un moment previ a la roda de premsa a l'hotel de Yokohama Royal Park, al Japó.

El tècnic blaugrana va parlar per a la web de la FIFA abans del Mundial de Clubs, en la que és la primera entrevista individual concedida per l'entrenador del Barça.

Quines són les claus dels bons resultats que acumula en tres anys?

No és res especial. En primer lloc, respectar la història d'aquest club, la trajectòria del Barça. Després, fitxar bons jugadors, i combinar-ho amb una bona gestió del planter.

Quan va arribar va aconseguir fer un gir en la dinàmica de l'equip.

Jo era un desconegut per a tothom i el primer que vaig demanar al grup va ser confiança. El meu principal compromís amb l'afició va ser que l'equip s'esforcés, perquè se sentís orgullosa del treball que fessin al camp. La gent accepta que juguis malament però no tolera que quan pots fer un esforç no el facis.

Aquesta temporada ha intentat diferents combinacions tàctiques. Per què canviar el que ja funciona?

La tàctica són els jugadors i tu adaptes les seves qualitats perquè funcionin millor dins l'equip. Quan es parla de tàctica s'ha de pensar què fa el contrari i, en aquest sentit, el que fem aquest any té a veure amb la manera com els rivals ens plantegen ara els partits. Amb el temps la gent et va coneixent més, et creen problemes i tu hi has de trobar solucions.

És prioritari poder comptar amb jugadors intel·ligents?

I tant! El problema és que no sempre es pot. Quan contractes un futbolista pots tenir referències visuals d'amics, coneguts, la televisió, però realment se'l coneix al camp, quan és amb tu, i aquí saps si et pot donar el que li demanes. I això no és fàcil, de vegades m'ha funcionat i en d'altres no.

Intel·ligents i polivalents per poder ser una plantilla reduïda.

Mai m'ha preocupat tenir un grup curt, es gestiona millor en la precarietat que en l'abundància. Un problema sempre té una solució i en aquest cas sempre tenim alternatives, ja sigui amb els jugadors del primer equip com amb els joves.

Què ha heretat de Cruyff i Sacchi? Quin altre tècnic l'ha influït?

La influència és de Cruyff; vaig estar sis anys amb ell i em va deixar grans coneixements. Sacchi no tant, perquè no vaig tenir la sort que m'entrenés. Un altre entrenador clau va ser Juan Manuel Lillo, amb qui vaig estar sis mesos a Culiacán, a Mèxic. Li tinc una gran estima, perquè va ser molt generós, em va donar els seus coneixements, que són molts.

Ha canviat dinàmiques d'equip, com l'alimentació o els viatges.

Quan un fa servir el cos com a eina de treball, el descans i l'alimentació són fonamentals. I el fet de no tancar-nos el dia abans en un hotel és per mirar de fer vida normal. Jo jutjo els meus jugadors pel seu rendiment, no per la seva vida privada.

stats