DEBAT SOTA ELS PALS
Esports 21/01/2013

Quan el porter és notícia

Albert Solé
4 min
TITULARS 'INDISCUTIBLES'  1. Valdés continuarà sent titular mentre estigui al Barça. 2. Casillas va recuperar la titularitat a la Lliga.

BARCELONAEls motius són ben diferents, però després de deu anys sense problemes a la porteria, en pocs dies de marge han esclatat dues polèmiques sota els pals del Reial Madrid i del Barça. El gran èxit d'un porter d'un gran equip, i en particular de Casillas i Valdés, és que havien aconseguit no ser notícia durant molt de temps. La titularitat era seva, sense discussions, i merescudament. Els dos porters, titular i suplent a l'exitosa selecció espanyola, són d'aquells que cometen molt poques errades, i que donen punts, i títols, amb intervencions providencials.

Mourinho s'ha atrevit a posar en dubte la titularitat indiscutible d'Iker Casillas -encara que ahir va tornar a l'onze inicial-, que a més és capità i símbol del madridisme, i ha generat un debat a la porteria blanca que ha enverinat més l'estabilitat d'un vestidor que és un polvorí. En canvi, a Barcelona, ha sigut Víctor Valdés qui, per sorpresa, ha dit que no volia renovar el seu contracte més enllà del 2014, i ha despertat antics fantasmes sobre el seu caràcter volàtil. Al porter de Gavà ja fa anys que ningú el qüestiona -com ha fet Mou amb el capità del Madrid-, però ell creu que sí. "Sempre s'ha dubtat de mi. És la tònica de sempre. La nostra posició és molt sucosa per ser criticada i aquí n'he vist de tots colors. Però jo sempre he dit que, de la porteria del Barça, només en pot opinar el que ha estat aquí a sota", va dir el 3 de gener, dues setmanes abans d'anunciar que vol marxar quan acabi el seu contracte. Més enllà de la decisió, que poca gent ha qüestionat -si vol marxar, està en el seu dret-, molts culers li han criticat les formes. De cop i volta, sense negociar, ni sense pactar amb el club la manera de comunicar la seva decisió. Ha semblat un impuls de Valdés, el mateix que va tenir el 2003 quan no va voler baixar a entrenar-se amb el filial o el 2009 quan tampoc volia renovar.

Avui qui és el porter?

A Madrid feia deu anys que ningú es preguntava abans d'un partit "Avui qui serà el porter?", i des de fa un mes és el dubte principal entre aficionats blancs. Mentre Casillas segueix rebent els premis de millor porter del món, Mourinho ha decidit qüestionar-lo per una suposada baixa forma, quan cada cop és més evident que es tracta d'un càstig per un enfrontament personal. Ahir a Mestalla, però, va ser titular altre cop a la Lliga, sense que Adán estigués sancionat. En els pròxims partits se sabrà si Mourinho ha recuperat la confiança en Casillas. La incògnita és què farà quan torni la Champions, on el Madrid té totes les esperances posades per salvar la temporada. Si Adán és el porter titular a Old Trafford contra el Manchester United, la guerra entre el capità i l'entrenador agafarà unes dimensions catastròfiques per al Madrid.

En el cas de Casillas, ningú li està buscant un relleu perquè el problema s'acabarà aquest estiu, quan marxi José Mourinho. El pols que el portuguès va fer amb el Bernabéu fent seure Casillas a la banqueta, el va perdre clarament -la xiulada va ser sonora- i Florentino Pérez, per aquest i molts altres motius, ja no compta amb el tècnic més enllà del juny. Tot i això, en una entrevista recent a La Sexta, Casillas va dir que li agradaria acabar la carrera jugant en una alguna altra lliga menys exigent, com la dels Estats Units.

Sense substitut per a Valdés

La decisió de Valdés ha agafat el Barça a contrapeu, que considera que encara no té un relleu de garanties al filial -Oier, Masip...- i es veu abocat a rastrejar el mercat. Té un any i mig de temps, en el millor dels casos, però no és descartable que Valdés marxi abans, si totes les parts es posen d'acord. D'ençà que el porter de Gavà va dir a principis d'any allò que volia tastar "altres lligues i altres cultures", la premsa es va afanyar a donar noms de possibles candidats a substituir-lo. Courtois, de l'Atlètic de Madrid -cedit pel Chelsea-, Stekelemburg, de la Roma, o fins i tot De Gea, del Manchester United, encapçalen la llista de recanvis de la premsa. De la llista que té al cap el director esportiu, Andoni Zubizarreta, que de porters en sap un niu, no se'n sap res. El Barça sap que de la nit al dia no trobarà un porter per ser titular durant deu anys seguits, i podria plantejar-se algun porter més veterà de transició durant un temps. Tots els noms que han aparegut són de porters joves que ja són titulars en equips de primer nivell, però no tenen per què encaixar amb la manera de jugar del Barça. Quan Valdés no estava considerat un dels millors porters del món, els tècnics del Barça tenien molt clar que ell era el porter ideal per al Camp Nou. Només els porters formats a la Masia tenen el joc de peus que reclamen els tècnics del primer equip, i mentre no aparegui el nou Valdés de la casa passaran uns anys.

De Zubi a Valdés, 9 porters

La prova que no és fàcil trobar un porter de garanties per al Barça és que entre Zubizarreta -vuit anys titular (1986-1994)- i Víctor Valdés -deu anys (2003-2013)- van passar nou temporades en què cap dels nou porters quan van passar va durar més de dos anys. Després que Johan Cruyff acomiadés Zubi a l'avió de tornada de la final d'Atenes, el seu suplent, Busquets, va ser el titular els dos anys següents. Amb Bobby Robson va arribar Vitor Baia, i va durar un any. Van Gaal va portar Ruud Hesp, i va durar els dos anys que va estar l'holandès per primer cop. Serra Ferrer va apostar per un jove Reina fet a casa, i Rexach va portar l'argentí Tito Bonano. En l'últim any de Bonano, Van Gaal va fer debutar Valdés -de la mateixa edat que Reina-, i Frank Rijkaard és qui va apostar sense dubtes pel de Gavà -a pesar de Rüstu- i ja ningú li ha mogut la cadira, fins que ell ha decidit posar punt final.

stats