Esports 10/01/2011

Si el planeta és una pilota, Barcelona n'és la capital

Mig barcelonisme es trasllada avui a Zuric per assistir a la gala d'entrega de la Pilota d'Or. Segons les filtracions, Iniesta serà l'escollit. I segons el sentit comú, guanyarà el Barça sigui qui sigui l'escollit.

Toni Padilla
4 min
FIFA, Fuentealbilla

BARCELONAEl Palau de Congressos de Zuric serà per unes hores una ambaixada del barcelonisme. A partir de dos quarts de sis de la tarda aquest edifici viurà la cerimònia d'entrega de la Pilota d'Or, el premi que reconeix el millor futbolista del darrer any. Amb tres jugadors del club (Iniesta, Messi i Xavi) nominats com a finalistes, el Barça serà el gran protagonista d'una gala especial, ja que per primer cop els dos grans premis futbolístics mundials, la Pilota d'Or i el FIFA World Player, s'han unificat. Qui sigui escollit avui ho serà amb els vots dels seleccionadors i els capitans de totes les seleccions i també amb el dels corresponsals de la revista France Football en representació de la premsa esportiva. Així que serà un guanyador amb un munt de suport, tot i que els premis mai deixen satisfet tothom.

Però el fet de tenir tres finalistes de casa assegura la satisfacció dels barcelonistes, tot i que el debat de fons és saber si és just que el guanyador sigui Andrés Iniesta, tal com va publicar basant-se en unes filtracions un diari italià. Amb el talent del jugador de Fuentealbilla fora de tot dubte, el debat és si fets puntuals, com el gol en la final del Mundial, pesen més que tota una temporada.

Iniesta, el guanyador?

A hores d'ara, però, pocs dubten sobre què passarà. Diferents mitjans de comunicació seran avui al poble natal d'Iniesta, on fins i tot hi ha instal·lada una pantalla gegant. Si Iniesta guanya el premi es convertirà en el segon jugador de nacionalitat espanyola de guanyar-lo, 40 anys després de l'èxit de Luis Suárez, que també va fer-ho amb la samarreta del Barça, tot i que poc després el gallec se'n va anar a l'Inter de Milà. Precisament Suárez serà un dels convidats del Barça avui a la cerimònia, i després tornarà a la seva casa de Milà. El fet que aquest sigui un any de Mundial juga a favor de Xavi i Iniesta, ja que normalment el premi el guanya un home que ha alçat la copa de campió del món, com va passar el 1982 (Rossi), el 1990 (Matthaus), el 1998 (Zidane), el 2002 (Ronaldo) o el 2006 (Cannavaro). El 1986 i el 1994, d'altra banda, van guanyar el premi Belanov i Stòitxkov perquè aquells Mundials els van guanyar equips sud-americans, i llavors la Pilota d'Or només la podien guanyar europeus.

A Milà, on viu Luis Suárez, també hi viu Arrigo Sacchi, l'entrenador italià que entrenava el Milan quan aquest club va aconseguir que tres dels seus jugadors fossin els tres finalistes de la Pilota d'Or. Èxit que el club rossonero va aconseguir en dues temporades consecutives, el 1988 i el 1989. El 1988 el guanyador va ser Marco Van Basten, per davant de Gullit i Rijkaard. I el 1989, el davanter va repetir per davant de Franco Baresi i Rijkaard. Només un d'aquests jugadors era format al club llombard, Baresi.

Sacchi i Guardiola

El gran mèrit del Barça és que els tres finalistes han estat formats a La Masia, mèrit que reconeix Sacchi: "Té sentit dir que és un premi per a tot el Barça, i no només per a un jugador, perquè encara que Messi és estranger, va arribar de petit a Barcelona i això l'ha marcat. En qualsevol cas té un munt de talent, esclar". Quan Sacchi va arribar al Milan, va fitxar jugadors claus i se'n va trobar altres de la casa que ja havien debutat abans, com Maldini, Baresi o Costacurta. Aquest Barça, en canvi, mira constantment cap a La Masia. "I són jugadors de generacions diferents, cosa que demostra el que tots sabem, que a Barcelona el futbol base està molt ben treballat", afegeix Sacchi. Per aquest motiu, el club ha volgut convidar a l'acte diferents responsables del futbol base, tant els que ocupen el càrrec actualment com els que hi han treballat en el passat, com Paco López, Jaume Oliver, Francisco Javier Comenges, Joan Martínez Vilaseca, Albert Benaiges i Joan Vilà. També hi assistiran Quique Álvarez Costas, Josep Colomer, Pere Gratacós i els màxims representants actuals del futbol formatiu: Guillermo Amor, Albert Puig, i el director de La Masia, Carles Folguera.

Més de 10 anys al Barça Els tres finalistes porten més de 10 anys al club. Xavi va arribar el juliol del 1991 a La Masia i durant molts anys va anar a entrenar acompanyat per familiars i, quan ja era més gran, en els Ferrocarrils de la Generalitat des de Terrassa. Quan va entrar al futbol base, tenia 11 anys, i ara en farà 31. És a dir, gairebé 20 anys defensant un colors.

Andrés Iniesta, per la seva banda, va ser descobert en un torneig de futbol 7 aleví, el de Brunete. Era l'estiu del 1996, i poc després, al setembre, el Barça ja el va fitxar. Són, doncs, gairebé 15 anys de blaugrana.Tenia 12 anys, i ara en té 26. I Lionel Messi no fa gaire que ha complert els 10 anys a Barcelona. Va ser a finals de l'any 2000 quan Carles Rexach el va veure en acció en un partit als camps del costat del Miniestadi, partit organitzat només per veure'l jugar. Tenia 13 anys i ara en té 23, una dècada, però també és el més jove de tots. I l'únic que ja té la Pilota d'Or. Pel que sembla, però, Iniesta o Xavi també la tindran avui. Serà la setena per al Barça, el club que n'ha guanyat més.

stats