VALLPARADÍS

Una pista de bàsquet en l’oblit

Els centres de les ciutats de tot el món s’assemblen cada vegada més els uns als altres. Els turistes els recorren sense adonar-se que les botigues que apareixeran de fons a les seves fotografies són les mateixes que les de l’últim viatge realitzat a l’altra punta del món. Les diferències entre els paisatges quotidians que ens envolten són cada vegada més petites, per a satisfacció d’unes marques comercials que prefereixen uniformar els consumidors.

Cada vegada costa més trobar racons que mantinguin la seva personalitat. Un dels pocs indrets on això encara continua sent possible és a les pistes d’ street ball. Cada camp manté la seva estètica i les seves pròpies regles de joc. Transmeses de generació en generació, les normes són una adaptació sui generis de la reglamentació oficial a la realitat de cada lloc. Es tracta d’una barreja preciosa i mestissa de les característiques de l’entorn, els costums de la gent, les dimensions de la pista, el clima habitual i la quantitat de practicants que hi fan cua.

Les pistes de bàsquet diuen més de les seves ciutats i dels seus barris que qualsevol guia. Nova York té Rucker Park, i Los Angeles, Venice Beach. A Europa, algunes de les més conegudes són l’Eiffel Tower Court de París, la Ravenscourt Park de Londres i la pista de l’Espanya Industrial de Barcelona. De fet, aquesta última necessita ajuda. Els veïns de Sants porten anys fent-hi les reparacions que calen i encarregant-se del manteniment. De tant en tant recullen diners per finançar-ne els costos, però la seva por és que la pista caigui en l’oblit.

Nacho Llovet, jugador del Fiatc Joventut, és el padrí d’una iniciativa (Basket Lovers) que aspira a aconseguir una dotació de 6.000 euros amb la qual realitzar les tasques de manteniment que la mítica pista necessita de manera urgent. La gent de l’Streetball Barcelona Sants, una associació nascuda l’any 2010 per promoure la pràctica del bàsquet al carrer, la integració social i l’intercanvi cultural a través de l’esport, necessita ajuda per mantenir viva la seva passió.

EDICIÓ PAPER 12/10/2019

Consultar aquesta edició en PDF