Barça

El Barça renuncia oficialment a la continuïtat de Messi

El club diu que la norma salarial de la Lliga impedeix inscriure l'argentí a les competicions

4 min
Lionel Messi aquest maig

BarcelonaLeo Messi no seguirà al Barça. Ras i curt. I així de cru. A una setmana perquè comenci la Lliga, el club escenifica una renúncia tan inesperada com dolorosa. "Malgrat haver-se arribat a un acord entre el FC Barcelona i Messi i amb la clara intenció de les dues parts de signar un nou contracte en el dia d'avui, no es podrà formalitzar a causa d'obstacles econòmics i estructurals (normativa de la lliga espanyola). Davant d'aquesta situació, Messi no continuarà lligat al Barça. Les dues parts lamenten profundament que finalment no es puguin complir els desitjos tant del jugador com del club. El Barça vol agrair de tot cor l'aportació del jugador a l'engrandiment de la institució i li desitja el millor en la seva vida personal i professional". Així va explicar l'entitat poc abans de les vuit de la tarda d'ahir l'adeu del ja excapità blaugrana. Avui a les 11 h el president del Barça, Joan Laporta, compareixerà en roda de premsa per aportar més arguments que un trist comunicat de dotze línies i un vídeo a les xarxes socials.

El gir radical d'esdeveniments el va servir en primer lloc el diari Marca, que va informar de la complicació de l'acord entre el club blaugrana i el davanter argentí, que s'havia d'acabar de segellar dijous per posar-lo en escena divendres. El 10 havia de renovar fins al juny del 2026 amb una rebaixa salarial a compensar durant cinc temporades. El compromís estava del tot emparaulat entre les parts a l'espera de poder fer espai a la massa salarial per inscriure el futbolista a les competicions oficials. Però, de cop i volta, es va trencar, de forma que les il·lusions del president Laporta i la seva directiva de moment no es podran complir i la direcció esportiva que lideren Mateu Alemany i Ramon Planes haurà de buscar alternatives de cara a una temporada que està a punt de començar. Cal remarcar el de moment perquè queden tres setmanes per al tancament del mercat i, per tant, malgrat l'adeu referit al comunicat, encara hi ha temps per ajustar la massa salarial als límits que marca la Lliga. O per solucionar el desacord, sigui quin sigui.

En aquesta línia van els "obstacles econòmics i estructurals" que, segons el Barça, impossibiliten avui dia la inscripció de Messi a la competició. Unes vicissituds que es podrien llimar gràcies a la inversió del fons britànic CVC, un moviment beneït per la patronal que presideix Javier Tebas i que pretén regar amb 270 milions els comptes del Barça. Amb aquests diners, el club podria refinançar el deute que pateix i minimitzar el problema del topall salarial. Tot i que en un primer moment als despatxos del Camp Nou es va rebre aquesta notícia amb optimisme, la lletra petita ha dut executius i directius a comprovar que rebre aquesta xifra implicaria una renúncia formal al projecte de la Superlliga, liderat pel Reial Madrid i Florentino Pérez i que també compta amb el suport de Laporta. Sense aquesta inversió imprescindible, el club no podria arreglar el fair play financer ni inscriure Messi i els nous fitxatges. Sense el seguiment de la norma econòmica, tal com admet el mateix club, no hi ha manera de garantir la continuïtat del millor futbolista de la història, que no només no té cap pla B, sinó que vol quedar-se a Barcelona.

Igual que el Reial Madrid, el Barça s'ha mostrat en contra de la inversió de CVC: "L'operació no ha estat prou contrastada amb els clubs. El seu import no és congruent amb els anys de durada. Queden afectats part dels drets audiovisuals per als pròxims 50 anys. És inapropiada la signatura d’un contracte de mig segle amb les incerteses que sempre envolten el món del futbol. Les condicions del contracte del qual parla la Lliga condemnen el futur del Barça en matèria de drets audiovisuals". De nou, el club català va de bracet amb el Madrid.

Pressió a la Lliga i a la plantilla

D'una banda, el comunicat del Barça renunciant a Messi s'observa com un crit desesperat a la cerca d’una flexibilitat de la norma salarial per part de la Lliga, un gest que Tebas ha rebutjat públicament però que, de facto, ha posat a sobre de la taula dels clubs professionals amb l'entrada d'un inversor extern amb una sèrie de contrapartides. I, de l'altra, la rotunditat de la institució amb el futur del 10 pressiona els jugadors de la plantilla perquè col·laborin en la reducció de la massa salarial, ja sigui negociant a la baixa les seves condicions o acceptant una sortida a un altre equip. Aquest segon factor entronca amb la informació que va publicar l'ARA fa uns dies, segons la qual Laporta i Tebas estaven conjurats per jugar amb els temps de la firma de Messi per comminar els seus companys a contribuir amb la causa; companys com Piqué, Jordi Alba, Busquets o Sergi Roberto, que seguiran a l'entitat i tenen condicions sobredimensionades.

Segons va informar RAC1, aquesta situació amb Messi ha penetrat al vestidor, que abans del compromís contra el Salzburg a Àustria ja sabia que el 10 estava més fora que dins. Amb l'argentí ja oficialment desvinculat del club de la seva vida, les necessitats esportives de l'equip que entrena Ronald Koeman canviaran a falta de tres setmanes perquè s'acabi el mercat de fitxatges. Així mateix, el rol de jugadors com Antoine Griezmann o Philippe Coutinho pot fer un gir. Sense Messi al voltant, qui sap si tindran via lliure per poder brillar més del que han brillat fins al moment.

stats