FENT CAMÍ

El penyal Xapat, a la vora de la serra de Son Torrella

És un promontori rocós de 1.045 m d’altitud del terme de Fornalutx, a la Serra, i el punt d’inici és l’estacionament de l’embassament de Cúber

Normalment, la ruta més adient per arribar al curiós penyal Xapat passa per la coma de Son Torrella, ja sigui des del portell de la carretera o bé per la coma de Cúber i el coll de Lofra. Una altra opció és per Monnàber. La ruta que es proposa és un poc més complicada, ja que cal ultrapassar la serra de Cúber per arribar a la de Son Torrella, i així al penyal Xapat. El punt d’inici és a l’aparcament de la font del Noguer o bé al petit estacionament de l’embassament de Cúber, devers el km 34 de la carretera (Ma-10) Pollença-Andratx. En aquest darrer estacionament hi ha el portell que dona pas a la coma de Cúber. El camí asfaltat passa per damunt de la presa de l’embassament. També es pot anar pel sender de la dreta, que passa pel costat de la serra de Cúber.

Es passa pel peus del morro de Cúber (951 m) i el puig de la Rateta, després per Lofra. En aquest punt es travessa a l’altra part de la coma, tot cercant un pas que permeti traspassar la serralada. Les primeres passes es fan per un terreny escalonat. La verticalitat del terra obliga a posar mans i seny. Enrere queden l’embassament, el morro de Cúber (951 m) i el puig de la Font (1071 m). Una vegada travessada la coma, hi ha un altre botador per on es pot sortir del tancat.

La serra de Son Torrella

Ara toca pujar la serra de Son Torrella per ultrapassar-la també i arribar al penyal Xapat. S’assoleix el vèrtex de la serralada de Son Torrella, des d’on, normalment, s’obté una bona panoràmica sobre la vall de Sóller. En el coster de la Serra apareix la fita d’aquesta ruta, el penyal Xapat, en una situació sorprenent. Més a la dreta queda un dels cims, o cota, de més de mil metres de l’illa, l’esperó del Xaragall de la Camamil·la (1013 m). La baixada al penyal es fa entre grans blocs de roques que han rodolat de la serra de Son Torrella. Es baixa de la cresta al fons de la coma, d’es d’on es pot copsar una part de la serra de Son Torrella.

El coll de Lofra

La ruta continua cap al coll de Lofra. Aquí comença el xaragall del Verger, que s’aboca al barranc de Biniaraix. Des del coll de les Solanes, es pot arribar al coll de Lofra per dues rutes, pels Camins Nous -curt camí utilitzat per comunicar Son Torrella i Lofra-, o pel pas de l’Encletxa. En aquest cas, interessa el pas de l’Encletxa. En pocs minuts apareix el puig de Lofra (1.093 m), el qual conserva intacta la seva vegetació frondosa per damunt dels mil metres. Una gran fita amb una creu presideix el coll de Lofra, capçalera del vessant sud de la coma de Cúber i cruïlla de rutes. Cap a la dreta, s’arribaria al pla de Lofra i al barranc de Biniaraix. Recte, al coll d’en Poma, on s’obre un ventall de possibilitats. En aquest cas cal prendre cap a l’esquerra. Per una pista al principi, després per un antic camí empedrat i de nou per la pista -camí nou de Lofra-, es recorre el pla de Cúber. Si és època de pluges, toparem amb el rierol de la font de l’Aritja, que travessa el camí. Es passa per les cases de Binimorat i més tard, per l’embassament de Cúber, tancant el cercle d’una jornada perfecta per a una ruta alternativa. Així i tot, la ruta no presenta problemes d’orientació perquè la zona és prou freqüentada pels senderistes. Ara només queda continuar caminant per l’asfalt fins al portell de Cúber, per tornar als cotxes.

EDICIÓ PAPER 24/08/2019

Consultar aquesta edició en PDF