PRIMER EQUIP
Esports 20/03/2013

El penúltim graó que puja Abidal

El defensa francès juga 65 minuts d'un amistós d'entrenament i enfila la recta final per al seu retorn

Albert Solé
3 min
ABIDAL, DE BLAUGRANA  Ahir va ser el primer cop, a banda del dia de la presentació, que Abidal es va posar la samarreta d'aquesta temporada.

Barcelona.El retorn d'Éric Abidal als terrenys de joc és cada dia més a prop. Ahir va fer el penúltim pas en la carrera cap a la seva recuperació total, que va ser jugar un partit de futbol amistós -65 minuts- per comprovar com reaccionava el seu cos. Les sensacions que va tenir són bones, ell va quedar molt satisfet però un pèl cansat, però ningú al Barça s'atreveix a posar cap data per al primer partit oficial després del trasplantament de fetge, encara no fa un any, el 10 d'abril del 2012. Segons informava ahir la cadena Cope de fonts mèdiques del club, és possible que Abidal torni a jugar partits de Lliga aquesta mateixa temporada, però un cop el Barça ja s'hagi proclamat campió matemàticament, és a dir, només partits sense tensió competitiva, de moment.

Demà farà un mes que Éric Abidal va rebre l'alta mèdica. Va ser el 21 de febrer, just el dia després de la desfeta de l'equip a San Siro. A partir d'aquell dia el seu retorn als terrenys de joc era cosa de setmanes. De partits d'entrenament amb els companys ja n'havia disputat algun, però el d'ahir a la Ciutat Esportiva, a porta tancada, va ser el primer partit seriós que disputava Abidal en molts mesos, quasi un any. L'últim partit que va disputar va ser el 29 de febrer del 2012 amb la selecció francesa contra Alemanya.

Istres Ouest Provence - Barça B

El filial del Barça va jugar ahir al matí un partit d'entrenament contra un equip francès de la segona divisió, l'Istres Ouest Provence (0-0), que ja fa tres anys seguits que ve a Barcelona per jugar un amistós en aquestes dates contra el Barça B. Entre l'Istres i el Barça no hi ha cap acord de col·laboració, però sí que hi ha bona relació personal entre els clubs. Segons explica el president d'aquest club del sud de França -pròxim a Montpeller-, Francis Collado, quan el Barça els va trucar perquè vinguessin a jugar contra el filial no sabien que davant seu es trobarien un compatriota com Abidal. "Per a nosaltres ha sigut un honor poder contribuir al procés de recuperació d'un jugador francès com ell que està superant un càncer", explica Collado.

Eusebio, el tècnic del Barça B, va reforçar el seu equip, també amb moltes baixes pels compromisos de les seleccions sub-21, amb Jonathan dos Santos i Éric Abidal. Són els dos únics jugadors del primer equip que no estan lesionats que no han marxat amb les seves seleccions. Pinto tampoc, però es va entrenar en solitari. El partit va servir a Abidal de primer test mínimanent seriós -va jugar una estona de central i una altra de lateral esquerre-, tot i que els jugadors francesos eren conscients de la situació i ningú li va fer cap entrada ni van buscar el xoc amb el defensa francès. Al quart d'hora de la segona meitat, Abidal i Dos Santos van ser substituïts.

"L'he vist en una bona condició física i, a més, es veia que tenia moltes ganes de jugar a futbol, se li notava als ulls -explica el president de l'Istres-. No diré que podrà jugar els quarts de final de la Champions contra el PSG, però no li faltaria gaire".

Ara ja fa dos anys que va començar el calvari per a Éric Abidal. El 15 de març del 2011 els metges li van detectar un tumor al fetge. De seguida el van operar per extirpar-li la part afectada i, en menys de dos mesos, va tornar a jugar a futbol i, fins i tot, va ser titular a la final de la Champions a Wembley. Però quan tot semblava normal, el càncer va tornar a aparèixer en la resta de fetge que li quedava i no va quedar altre remei que fer-li un trasplantament. El donant va ser un cosí d'Abidal, el Gérard, que era compatible amb el defensa francès. Encara no ha passat un any de l'operació i Abidal té el retorn a tocar. El camí que ha de recórrer fins que pugui tornar a saltar a la gespa del Camp Nou encara és llarg, però Abidal, l'estiu passat, va fer un pacte amb ell mateix: "Tornaré a jugar a futbol amb el Barça". El que llavors semblava una bogeria avui sembla molt a prop. Les paraules que va dedicar Tito Vilanova al defensa francès el dia de la presentació de l'equip, al Gamper passat, encara són plenament vigents: "Si et veus fort i amb ganes, t'esperarem el temps que calgui. La teva lluita és la nostra força".

I Tito torna la setmana que ve

Si el retorn d'Abidal està sent, i serà, una injecció de moral per al vestidor del Barça, no ho serà menys que els jugadors vegin entrar Tito Vilanova per la porta de la Ciutat Esportiva. Si tot va com està previst, dilluns o dimarts de la setmana vinent el tècnic del Barça ja serà a Barcelona.

stats