PARTITS INTERNACIONALS
Esports 01/03/2012

El peatge de les seleccions

Set jugadors del Barça van participar ahir en el triomf de la selecció espanyola davant de Veneçuela. El d'ahir era l'onzè amistós d'aquesta selecció des que va guanyar el Mundial del 2010.

T. Padilla / L. Valls
OBRIR LA LLAUNA  Iniesta va fer ahir el primer gol del triomf d'Espanya a Màlaga. A la foto, celebrant el gol amb Sergio Busquets.

BARCELONA.Quatre jugadors del Barça i quatre del Madrid van ser ahir titulars en l'amistós entre Espanya i Veneçuela de Màlaga. Un fet estrany, ja que en els últims anys els jugadors blaugranes han estat més importants en la selecció estatal de Vicente del Bosque. Des que el gol d'Andrés Iniesta contra Holanda va convertir els espanyols en campions del món, aquesta selecció no ha deixat de jugar amistosos. Concretament, des de llavors Espanya ha jugat 19 partits i només vuit han sigut oficials (tots de classificació per a l'Eurocopa). La resta, amistosos com el d'ahir davant de la vinotinto .

Aquest fet preocupa el Barça, perquè a un calendari de clubs ja prou carregat s'hi suma últimament que Espanya s'ha convertit en una de les seleccions més reclamades per jugar amistosos, i la Federació Espanyola ho aprofita per fer caixa amb contractes que molts cops inclouen clàusules que obliguen el seleccionador espanyol a convocar els jugadors que van ser claus per guanyar el Mundial, com els del Barça. Una situació similar a la de Messi amb l'Argentina, que se l'ha endut a jugar amistosos a l'Índia o Bangla Desh, ja que per cobrar la Federacióp Argentina s'havia d'emportar el jugador blaugrana.

Aquesta setmana, per exemple, Sandro Rosell va ser a Varsòvia en la reunió de l'Associació de Clubs de Futbol Europeu, que va confeccionar una proposta de millora del calendari de partits amistosos que farà arribar a la FIFA i la UEFA. La proposta inclou eliminar la data d'amistosos del mes d'agost (tant el 2010 com el 2011 Espanya la va aprofitar per anar al continent americà, i això va dificultar la preparació de la Supercopa al Barça). Una segona proposta inclou que en cas de jugar dos amistosos consecutius, el segon sempre sigui a Europa per facilitar que els jugadors tornin ràpid. El Barça dóna suport a aquestes propostes, ja que els seus jugadors són dels que acaben patint més el desgast de jugar tants partits, ja sigui amb el club o amb la selecció.

La Federació Espanyola ha aprofitat el reclam de ser campions per ingressar més diners (fins a cinc milions d'euros per dos partits), i s'ha endut la selecció a ciutats com Mèxic, San José de Costa Rica, Buenos Aires, Londres, Puerto de la Cruz (Veneçuela) i Foxborough (Estats Units). I els jugadors del Barça sempre han tingut més protagonisme, com ahir a Màlaga.

Espanya goleja per 5-0

En un estadi de la Rosaleda que no es va omplir, Espanya va passar per sobre de Veneçuela (5-0) amb una exhibició de joc liderada per Iniesta i Silva. De fet, aquests dos jugadors van ser els autors dels dos gols d'abans del descans. A la segona part el protagonista va ser Soldado, que va fer un trio de gols i fins i tot va fallar un penal. Dos d'aquests gols van arribar amb assistència del català del València Jordi Alba, que va fer un gran partit. En total, Del Bosque va utilitzar set jugadors del Barça (tots excepte Valdés), i Piqué i Busquets van jugar els 90 minuts. Cesc i Iniesta van ser titulars i a la segona part van entrar Xavi, Puyol i Thiago Alcántara.

Amb aquest partit, els jugadors del Barça es queden a 50 minuts de sumar 8.000 minuts amb la selecció estatal des que es va jugar la final del Mundial ara farà un any i mig. La major part d'aquests minuts, per cert, són en partits amistosos (4.500). Els jugadors del Madrid, en canvi, han jugat 5.697 minuts en el mateix període de temps, i 511 corresponen al seu porter, Iker Casillas. Qui ha jugat més minuts és Busquets: més de 800.