ESPANYOL

Fer un pas enrere al mercat per agafar embranzida

Només la meitat dels ingressos per vendes aniran destinades a reforços

Dels Banega, Albiol, Mariano i Borja Valero als De Tomás (Reial Madrid), Cucho Hernández (Osca), Borja Iglesias (Saragossa) i Dimitrievski (Nàstic). Els desitjos de l’Espanyol de cara al pròxim mercat estiuenc tindran un perfil força diferent del de l’anterior. Per segon estiu consecutiu, la realitat econòmica del club obligarà a rebaixar les pretensions en matèria de fitxatges. L’entitat passa per un moment delicat: un pressupost estancat per les restriccions del govern xinès, una massa salarial disparada i un gran cúmul de veterans en el tram final de la seva carrera.

La nova política de fitxatges serà més restrictiva, perquè es pretén rebaixar entre 10 i 12 milions respecte dels prop de 60 actuals, gairebé el límit permès. El nou home fort de les finances, Roger Guasch, va desgranar a Pericosonline quina seria la nova estratègia econòmica en reforços: “Del que s’ingressi, el 50% anirà destinat a fitxatges. Un 40%, a retornar deute i sanejar el club. I un 10%, a la transformació i professionalització del club en àmbits com la digitalització i la promoció de la marca”. Uns percentatges que podrien variar en el futur si el club assoleix cobrir, amb nous ingressos, algunes d’aquestes partides: “Potser podem acabar invertint un 60% en reforços o tornar més deute per pagar menys interessos”.

Fer un pas enrere, requisit imprescindible per agafar embranzida i refer un projecte esportiu que va quedar a mitges l’estiu passat. Quique Sánchez Flores i Jordi Lardín havien marcat un ambiciós full de ruta al voltant de fitxatges il·lusionants que no es van poder firmar perquè estaven lligats a unes vendes previstes (s’esperava ingressar 20 milions per Caicedo, Pau López i Hernán) que, finalment, no es van produir. “Quan va començar el mercat ens van comunicar que el pressupost inicial no era correcte, que no teníem ni un euro i que havíem de vendre per reforçar-nos”, va explicar Lardín a l’ Sport. Dotze mesos després, l’Espanyol pot obtenir prop de 30 milions amb els traspassos de Gerard Moreno i Aarón Martín. Dues vendes que no permetran aspirar a reconeguts i contrastats jugadors de nivell europeu, perquè la nova política d’incorporacions -no gaire diferent de la que es feia fins fa dos anys- tornarà a passar per cercar jugadors joves i econòmics amb capacitat per créixer.

Aposta pel planter i joves

Seran la direcció esportiva, encapçalada per Òscar Perarnau, i la secretaria tècnica, les que presentaran al pròxim tècnic, Rubi, una llista de noms que s’adeqüin al perfil esportiu i econòmic que pretén l’entitat. El nou entrenador, que podria ser anunciat entre diumenge i dilluns -va reconèixer a TV3 que era qüestió de “ timings i de tancar petites coses”-, tindrà menys pes en la confecció de la plantilla que Quique, que sí que va poder demanar diverses incorporacions que no convencien del tot la direcció esportiva. Rubi podrà escollir quins jugadors s’ajusten més al seu estil a partir dels que recomani el club. Però apostar pels joves no suposarà un gran problema per al nou tècnic, que va reconèixer que “el planter, si se li donen oportunitats, pot tenir nivell”. No és un discurs nou ni forçat per les circumstàncies, perquè en la seva presentació com a tècnic del Girona el 2012 va confessar el mateix: “No ens llançarem a fitxar. El primer que cal fer és mirar el que tenim a casa, què ens n’interessa, i quan ho tinguem veurem què ens falta per acabar de completar la plantilla”.

El tècnic maresmenc ha viscut una tendència a l’alça pel que fa a jugadors joves en la seva etapa a les banquetes professionals: 10 menors de 25 anys al Girona, 11 al Valladolid, 10 al Llevant, 12 a l’Sporting i 13 a l’Osca. Amb la probable venda d’Aarón, l’Espanyol es trobarà amb 9 jugadors d’aquest perfil: Hermoso, Darder, Baptistão, Navarro, Roca, Melendo i tres joves que pugen del filial per contracte, Pipa, Àlex López i Puado. S’hi podrien afegir uns reforços que contribuiran a rebaixar l’edat mitjana de la plantilla. 12 dels 19 fitxatges en els dos anys amb Quique superaven els 28 anys. L’Espanyol vol rejovenir per créixer.

EDICIÓ PAPER 20/01/2019

Consultar aquesta edició en PDF